English

Spekulace o mlčení Merkelové. Přeje si za kancléře sociálního demokrata?

Seznam Zprávy

Chce vůbec kancléřka za svého nástupce našeho lídra? V německé koalici CDU/CSU se měsíc před volbami objevují otázky o slabé podpoře v kampani ze strany Angely Merkelové.

More from Seznam Zprávy

Jul 17

Podle průzkumu chtějí téměř dvě třetiny demokratů, aby Biden odstoupil

www.seznamzpravy.cz

Podle průzkumu pro agenturu AP si sedm z deseti Američanů myslí, že by měl Joe Biden z prezidentského klání odstoupit. V rámci Demokratické strany je s ním jako s nominantem spokojeno 37 procent demokratů.

Jul 5

Dědička rodiny Disneyových pozastavuje příspěvky demokratům, nechce Bidena

www.seznamzpravy.cz

Podle americké producentky demokraté v prezidentských volbách prohrají, pokud Joe Biden neustoupí. Biden však během čtvrtečních oslav Dne nezávislosti sdělil, že „nemá v úmyslu“ vzdát kandidaturu.

Feb 11

Opakované volby v Berlíně pomohly konzervativní CDU a populistické AfD

www.seznamzpravy.cz

Opakované volby vyhrála v Berlíně SPD s 23,4 % hlasů. Na druhém místě skončili Zelení s 22,4 % hlasů následovaní CDU s 15,9 %, postkomunistickou Levicí s 11,4 %, FDP s 9,1 % a stranou AfD s 8,4 %.

Nov 3

Komentář: Rusko po Putinovi? Navalnyj chce demokracii bez demokratů

www.seznamzpravy.cz

Náhlý či přímý skok od militaristické, nespravedlivé a jednotlivcem hluboce pohrdající společnosti k fungující parlamentní demokracii je bohužel v Rusku nemožný.

Oct 25

Jednejme s Putinem o míru, vyzývá Bidena část demokratů

www.seznamzpravy.cz

Část progresivních poslanců Demokratické strany je toho názoru, že by Spojené státy měly ohledně války na Ukrajině jednat s Ruskem přímo. Zároveň chválí Bidena, že USA nezatáhl aktivně do války a podporuje ukrajinskou nezávislost.

Jan 31

Čára za érou Merkelové. Kdo je muž, který převzal vedení CDU?

Seznam Zprávy

Předsedou Křesťanskodemokratické unie (CDU) se Friedrich Merz stal až na třetí pokus. Silný mandát umožní, aby se snáze vypořádal s dědictvím bývalé kancléřky a zároveň sokyně Angely Merkelové.

Dec 17

Německá CDU chce za předsedu Friedricha Merze. Musí ho potvrdit sjezd

Seznam Zprávy

Křesťanskodemokratická unie (CDU), největší opoziční síla v Německu, si ve vnitrostranickém referendu za nového předsedu hned v prvním kole jasně vybrala někdejšího šéfa frakce konzervativců ve Spolkovém sněmu Friedricha Merze.

Dec 8

Poslední den Angely Merkelové. Jak kancléřka za 5860 dní změnila Německo

Seznam Zprávy

Angela Merkelová předává ve středu „klíčky“ od spolkového kancléřství a po více než 16 letech končí ve funkci. Přečtěte si, jak se během její vlády měnilo Německo.

Sep 13

Demokraté chtějí každému Američanovi přidat 250 tisíc na elektroauto

Seznam Zprávy

Demokraté ve Sněmovně reprezentantů navrhují daňové zvýhodnění elektromobilů, které vyrobily americké automobilky. Velká detroitská automobilová trojka by tak dostala výhodu, což se zahraničním výrobcům nelíbí.

Sep 7

Nevydávejme se vlevo, varovala Merkelová naposled. CDU dál klesá

Seznam Zprávy

Německá kancléřka Angela Merkelová podpořila volebního lídra CDU Armina Lascheta a varovala před „obratem doleva“. Do kampaně se zapojila aktivněji až po nedávné kritice, že se od CDU straní. Strana mezitím dál ztrácí podporu.

Aug 30

Spekulace o mlčení Merkelové. Přeje si za kancléře sociálního demokrata?

Seznam Zprávy

Chce vůbec kancléřka za svého nástupce našeho lídra? V německé koalici CDU/CSU se měsíc před volbami objevují otázky o slabé podpoře v kampani ze strany Angely Merkelové.

May 19

Prezident musí říct Netanjahuovi dost, vyslechl si Biden od části demokratů

Seznam Zprávy

Držet i nadále s Izraelem, nebo vyjádřit podporu Palestincům? Američtí demokraté se v této otázce nedokáží shodnout. Tlak, který vytvářejí různé skupiny uvnitř politické strany, cílí na Bílý dům.

Apr 21

Kancléřské nominace zamíchaly procenty. Němečtí Zelení předběhli CDU/CSU

Seznam Zprávy

Sázka na mladou energickou volební lídryni se německým Zeleným zřejmě vyplácí. Volební preference unie CDU/CSU se naopak pět měsíců před volbami dál propadají.

Apr 20

Söder hodil ručník do ringu. CDU/CSU povede do voleb merkelovec Laschet

Seznam Zprávy

Po týdnech nejistoty a zápasu uvnitř německé unie CDU/CSU je rozhodnuto. CDU chce za volebního lídra Armina Lascheta. Jeho rival z CSU Markus Söder v úterý po poledni uznal porážku.

Apr 16

Jméno pořád nepadlo. Boj o kancléřskou nominaci otřásá koalicí CDU/CSU

Seznam Zprávy

Vládnoucí němečtí křesťanští demokraté dál nemají jasno v tom, kdo bude jejich kandidátem na kancléře v zářijových parlamentních volbách. Spor může rozseknout až hlasování poslanců.

Mar 15

CDU Merkelové utrpěla historickou porážku v regionech

Seznam Zprávy

Křesťanskodemokratická unie (CDU) neuspěla v německých zemských volbách. V Bádensku-Württembersku zvítězila ekologická strana premiéra Winfrieda Kretschmanna a v Porýní-Falci sociální demokracie (SPD) Malu Dreyerové.

Mar 14

CDU kancléřky Merkelové v zemských volbách podle odhadů neuspěla

Seznam Zprávy

Křesťanskodemokratická unie (CDU) dosluhující kancléřky Angely Merkelové v nedělních volbách podle odhadů televize ARD neuspěla.

Mar 9

Milionové provize za respirátory. Aféra poškozuje stranu Angely Merkelové

Seznam Zprávy

Ostrá kritika od vládních i opozičních politiků se snesla na hlavu poslanců německého Spolkového sněmu, kteří dostali milionové provize za nákup respirátorů. Vládnoucím křesťanským demokratům to komplikuje pozici před volbami.

Jan 15

Nástupce Merkelové napodruhé. CDU volí předsedu a teď to bude muž

Seznam Zprávy

Po několika odkladech vynucených pandemií koronaviru, jen několik měsíců před parlamentními volbami a nakonec digitálně. V pátek v podvečer startuje dvoudenní volební sjezd německých křesťanských demokratů z CDU.

Nov 19

Lídři EU rozpočtový pat neprolomili, Merkelová chce vyjednávat

Seznam Zprávy

Videokonference prezidentů a premiérů zemí Evropské unie dnes večer nepřinesla průlom v patové situaci kolem sedmiletého rozpočtu.