English

Data: Ceny rostou, přesto bylo Česko loni jednou z nejlevnějších zemí v EU

Seznam Zprávy

Oproti obyvatelům většiny zemí Evropské unie Češi loni ušetřili třeba na potravinách či alkoholu, výhodná je zde například i doprava a kultura. Dražší, než je průměr EU, jsou naopak mobilní tarify, ukazují data Eurostatu.

More from Seznam Zprávy

May 17

Inflace v EU se v dubnu nezměnila, v Česku šla nahoru

www.seznamzpravy.cz

Spotřebitelské ceny v Evropské unii se v dubnu meziročně zvýšily o 2,6 procenta, inflace tak zůstala na březnové úrovni. V České republice se ale inflace zvýšila z 2,2 procenta na 3,1 procenta.

Feb 22

Blíží se druhé dějství inflace? Regulované ceny jsou opět na vzestupu

Seznam Zprávy

Ceny se v lednu meziročně zvýšily o 2,7 procenta, devátým nejmenším tempem v Evropě Podrobná data Eurostatu přesto varují, že vyhráno není. „Ve službách je potenciál k dalšímu cenovému růstu,“ upozorňuje ekonom Petr Dufek.

Feb 13

Inflace v Česku není nejhorší v EU, alespoň podle ceny pizzy

Seznam Zprávy

Podle Pizza indexu je česká inflace nadprůměrně nízká. Sledovat jen jednu komoditu však nedává smysl.

Jan 19

Evropská komise navrhne povinné prověrky zahraničních investic v celé EU

www.seznamzpravy.cz

Evropská komise se snaží posílit ekonomickou bezpečnost Evropské unie. Z toho důvodu chce navrhnout, aby všechny členské státy musely prověřovat zahraniční investice s tím, zda nejsou bezpečnostním rizikem.

Jan 17

Eurostat představil data z celé Evropy. Česko je inflačním rekordmanem

www.seznamzpravy.cz

Míra inflace v zemích EU v prosinci zrychlila na 3,4 % z listopadových 3,1. Oznámil to Eurostat. Nejvyšší inflaci v celé Unii má Česko, kde ceny meziročně stouply o 7,6 procenta (v listopadu to bylo osm procent).

Dec 11

Inflace v Česku: Růst cen pomalu slábne, zdražovaly ale brambory i teplo

Seznam Zprávy

Tuzemská inflace se vrátila ke klesajícímu trendu. Ceny v listopadu v meziročním srovnání rostly o 7,3 procenta, což je o 1,2 procentního bodu méně než v říjnu.

Aug 18

Inflace v celé EU se v červnu snížila, Česko má ale stále čtvrtou nejvyšší

www.seznamzpravy.cz

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Evropské unii v červenci dále zpomalilo na 6,1 procenta z 6,4 procenta v červnu. Uvedl to ve své zprávě Evropský statistický úřad Eurostat.

Aug 10

Inflace v Česku klesla, ale stále jsme v nejhorší evropské desítce

Seznam Zprávy

Tuzemská inflace sice opět zpomalila, ale oproti minulému měsíci si Česko své umístění v evropském žebříčku nevylepšilo. Inflace je tu devátá nejvyšší.

Aug 8

Evropská anomálie. Česku hrozí druhý pád do krize

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Zatímco většina zemí se probouzí z hospodářské krize, v části Evropy ekonomika opět brzdí. Z nejnovějších předpovědí vyplývá, že jednou z ohrožených zemí je Česká republika.

Feb 13

Ceny bytů v celém Česku po deseti letech klesly

www.seznamzpravy.cz

Ceny bytů v celém Česku po deseti letech poprvé klesly. Ukazují to data HB Indexu, sledujícího vývoj cen na trhu s nemovitostmi. V případě rodinných domů pak zdražování zpomaluje. Stabilní poptávku i ceny drží už jen pozemky.

Jan 18

Inflace v EU v prosinci spadla na 10,4 procenta, v Česku je ale pátá nejvyšší

www.seznamzpravy.cz

Inflace v Evropské unii v prosinci výrazně klesla, s hodnotou 10,4 procenta ale pořád zůstává výrazně nad průměrem minulých let. Tempo meziročního růstu cen se snížilo z říjnových 11,1 procenta, oznámil Eurostat.

Dec 16

Inflace v EU klesla poprvé po roce a půl. V Česku naopak roste

www.seznamzpravy.cz

Míra inflace v Evropské unii v listopadu poprvé po roce a půl proti předchozímu měsíci klesla, stále však zůstává vysoko nad průměrem minulých let.

Jun 17

Inflace se v EU vyšplhala na 8,8 procenta. Česko má jednu z nejvyšších

www.seznamzpravy.cz

Míra průměrné inflace napříč členskými státy Evropské unie se za květen vyšplhala na rekordních 8,8 procenta. Ukazují to data Eurostatu. Česká republika má v rámci EU čtvrtou nejvyšší inflaci.

Mar 17

Inflace v EU vystoupila na rekordních 6,2 procenta, Česko má třetí nejvyšší

www.seznamzpravy.cz

Míra inflace v Evropské unii v únoru vystoupila na rekordních 6,2 procenta z lednových 5,6 procenta. Ve své zprávě to dnes oznámil evropský statistický úřad Eurostat

Oct 22

V Česku se koronavirus šíří nejrychleji z celé EU

Seznam Zprávy

Reprodukční číslo, ukazující rychlost šíření covidu-19, se dnes dostalo na hodnotu 1,79, což je nejvyšší úroveň nejméně od začátku loňského října. Česko je v tomto ohledu nejhorší ze zemí EU.

Oct 11

Česko je třetí v růstu cen v EU. Hůř je jen v dalších dvou zemích bez eura

Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdil, že český růst cen je nižší než jinde v Evropě. Čísla tomu neodpovídají. Zatímco v zemích platících eurem ceny loni klesly, v Česku dva roky setrvale rostou. A hůř je jen v Polsku a Maďarsku.

Sep 26

Ceny rostou, inflace v Česku bude v příštím roce šestiprocentní, varuje Prouza

Seznam Zprávy

Míra inflace může být v příštím roce oproti nynější více než dvojnásobná. Požene ji nahoru především růst cen energií, který podle odborníku nelze zastavit. Lidé se s tím budou muset naučit žít.

Jan 14

Česko je v čele EU v růstu cen bytů. Ve třetím čtvrtletí byl pátý nejvyšší

Seznam Zprávy

V loňském roce šly ceny bytů prudce nahoru. Ve třetím čtvrtletí zrychlil jejich růst na 8,4 procenta. Nejvíce ceny rostly v Lucembursku, na Kypru naopak klesaly.

Dec 12

Chlast ovládl Evropské filmové ceny. Česko neuspělo

Seznam Zprávy

Cenu za režii při udílení letošních Evropských filmových cen získal Dán Thomas Vinterberg za film Chlast. Snímek také získal cenu za nejlepší film, nejlepší scénář a nejlepší herecký výkon.

Oct 7

Růst cen domů a bytů v Česku byl ve 2. čtvrtletí šestý nejvyšší v EU

www.seznamzpravy.cz

Ceny realit v České republice rostou nejpomaleji za dva roky. Zatímco dříve ceny nemovitostí rostly oproti ostatním zemím Evropské unie nejrychleji, teď jejich růst zpomalil na 7,7 procenta.