English

Známe závěry komise k Bečvě: Inspekce pochybila, chybí klíčové vzorky

Seznam Zprávy

Zpráva sněmovní vyšetřovací komise popisuje špatnou komunikaci úředníků při havárii na Bečvě. Podle členů selhala především inspekce životního prostředí. Dokument schválili téměř jednomyslně.

More from Seznam Zprávy

Nov 7

Audit k Bečvě, který nechtěl dát Brabec z ruky: Inspekce nevěděla, co dělat

Seznam Zprávy

Seznam Zprávy získaly auditní zprávu Ministerstva životního prostředí, která zkoumala postup inspekce při otravě řeky Bečvy v září roku 2020. Ač vedení inspekce po havárii chyby odmítalo, interní dokument odhalil zásadní rezervy.

Oct 23

Rozsudek v otravě Bečvy: Chemička Deza havárii zavinit nemohla

Seznam Zprávy

Okresní soud ve Vsetíně rozhodl ve sledované kauze otrávené řeky Bečvy. Podle soudkyně zavinila ekologickou havárii firma Energoaqua. Není však jasné, kdo konkrétně za ni nese zodpovědnost.

Jun 16

1000 dní od havárie. Inspekce až po letech uznává chyby na Bečvě

www.seznamzpravy.cz

Nový šéf České inspekce životního prostředí Petr Bejček přiznal, že reakce na otravu řeky Bečvy byla v září 2020 „podceněná“. Zákony, které to mají do budoucna zlepšit, vláda finalizuje.

Mar 8

Inspektor u soudu k Bečvě líčil „divokou“ teorii o uvolňování kyanidů

Seznam Zprávy

Okresní soud ve Vsetíně bude ve středu dál rozplétat případ otrávené řeky Bečvy. Z dosavadních výpovědí zaměstnanců České inspekce životního prostředí vyplývá, že v okolí havárie sesbírali vzorky jen u jediné podezřelé výpusti.

Mar 2

„Čistili nám 140 kontejnerů s kyanidy ročně,“ řekl svědek k otravě Bečvy

Seznam Zprávy

Okresní soud ve Vsetíně se dál zabývá případem otravy řeky Bečvy. Soudkyně ve čtvrtek od svědků zjišťuje, jak fungoval proces čištění vod v obžalované firmě Energoaqua a jestli měla potřebná povolení.

Nov 3

Šéf inspekce se kvůli Bečvě vyhodit nenechá, je připraven se bránit u soudu

Seznam Zprávy

Pokud bych byl odvolán a nebylo to v souladu se zákonem, budu se bránit. Politici musí ctít zákony i po vyhraných volbách, říká ředitel ČIŽP Erik Geuss. Na personální změny v inspekci životního prostředí tlačí Piráti i Starostové.

Oct 1

Chaotická a tendenční. Inspekce zkritizovala poslaneckou zprávu k Bečvě

Seznam Zprávy

Česká inspekce životního prostředí se ostře ohradila také proti pokusu přírodovědce Jakuba Hrušky a útočila i na rybáře, kteří na havárii upozornili a snažili se zajistit vzorky. Nyní atakuje poslance.

Sep 17

Známe závěry komise k Bečvě: Inspekce pochybila, chybí klíčové vzorky

Seznam Zprávy

Zpráva sněmovní vyšetřovací komise popisuje špatnou komunikaci úředníků při havárii na Bečvě. Podle členů selhala především inspekce životního prostředí. Dokument schválili téměř jednomyslně.

Jun 14

Postup inspekce při řešení otravy Bečvy byl podle ministerstva v pořádku

Seznam Zprávy

Při loňské havárii v řece Bečvě uhynulo tisíce ryb. Jejich těla odvezená do kafilerií vážila přes 40 tun.

Mar 24

Ekologové vyzvali šéfa inspekce Geusse, aby kvůli Bečvě odstoupil

www.seznamzpravy.cz

Ekologické organizace požadují odstoupení ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erika Geusse.

Feb 6

„Inspekce u Bečvy selhala, vládne tam carismus,“ říkají bývalí zaměstnanci

Seznam Zprávy

Kvůli kontroverznímu a zdlouhavému vyšetřování ekologické havárie na řece Bečvě nyní sílí na adresu ředitele České inspekce životního prostředí. Podle odborníků hájí zájmy průmyslu, spíše než životní prostředí.

Nov 17

Kvůli otravě Bečvy kyanidy policie provedla vyšetřovací pokus

www.seznamzpravy.cz

Vyšetřovatelé pomocí netoxického fluoresceinu zjišťují a dokumentují chování neznámé látky v toku řeky, chtějí zmapovat, jak se choval kyanid, který v září do Bečvy unikl. Záznam pořídí pro potřeby soudního znalce.

Oct 30

Další havárie v Bečvě? Inspekce odhalila vyšší výskyt niklu

Seznam Zprávy

Látka, která v úterý vystrašila lidi v okolí Bečvy, obsahovala nadlimitní výskyt niklu. Podle správce výpusti šlo o čisticí prostředek.

Oct 27

Do Bečvy opět unikla neznámá látka. V místě, odkud přišel kyanid

Seznam Zprávy

Do řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí unikla neznámá látka, a to ve stejném místě, odkud se před měsícem dostal do řeky kyanid. Radnice nedoporučuje lidem odběr vody z řeky, na jejíž hladině se tvořila pěna.

Oct 1

Smyčka se utahuje, řekl Brabec. Postup šetření kyanidu v Bečvě hájil

Seznam Zprávy

Policie po masivním úniku kyanidu do Bečvy prověřuje firmy v průmyslové zóně v Rožnově pod Radhoštěm. Starostové kritizují způsob zásahu, vyzývají ke změně zákona. Ministr postup na místě havárie hájí.

Sep 30

Stopy vedou až do Rožnova. Kyanid přitekl do Bečvy dlouhým potrubím

Seznam Zprávy

Hledání viníka ekologické katastrofy může trvat měsíce. Kyanid vytekl do řeky z patnáctikilometrového potrubí. Jsou na ně napojené desítky firem.

Sep 29

„Jako Černobyl. Rybáře brněly ruce.“ Lidem vadí nejasnosti po havárii v Bečvě

Seznam Zprávy

Policie stále hledá viníka ekologické havárie, po níž zbyly desítky tun mrtvých ryb. Chemikálie vytekla z výpusti v katastru Juřinky, místní části Valašského Meziříčí.

Sep 26

Kyanid v Bečvě - kriminalisté už mají stopu

Seznam Zprávy

Vsetínští kriminalisté při vyšetřování masivního úhynu ryb v řece Bečvě zjistili vyústění kanálu, ze kterého vtekl kyanid do řeky.

Sep 24

Ryby v Bečvě zabil kyanid. Naše chemička na vině není, říká mluvčí Agrofertu

Seznam Zprávy

Česká inspekce životního prostředí zjistila, že látkou, která v neděli unikla do Bečvy, je kyanid. Ten za pět dní zabil desítky tisíc ryb. Po pachateli tamější policie stále pátrá.

Sep 24

Desítky tisíc ryb v Bečvě otrávily kyanidy. Padají trestní oznámení

Seznam Zprávy

Desítky tisíc ryb uhynulých v řece Bečvě otrávily kyanidy. Rybáři do kafilérie dosud odvezli 32 tun otrávených ryb. Jde o jednu z největších ekologických havárií posledních let na Moravě.