English

Ať Češi stáhnou požadavky. Odboráři z Turówa hrozí „drastickými protesty“

Seznam Zprávy

Pondělní výrok Soudního dvora EU, který vyměřil pokutu Polsku za nerespektování dřívějšího rozhodnutí o zavření hnědouhelného dolu Turów u českých hranic, vyvolal v Polsku emoce.

More from Seznam Zprávy

May 29

Soudní dvůr EU nařídil Polsku zaplatit pokutu za těžbu v dole Turów

www.seznamzpravy.cz

Polsko musí zaplatit pokutu za nelegální těžbu v dole Turów ve výši 68,5 milionu eur. Ve středu tak rozhodl Soudní dvůr Evropské unie.

Apr 24

Česku hrozí pokuta stovky milionů korun od Evropské unie

Seznam Zprávy

Česká republika je pod tlakem, aby co nejdříve rozhodla o přijetí novely upravující pravidla pro oddlužení. Jinak se rýsuje hrozba placení pokuty EU.

Apr 5

Česko musí vrátit EU některé evropské dotace, které dostali velcí farmáři

www.seznamzpravy.cz

Podle Evropské komise není investiční podpora poskytnutá Českou republikou v letech 2017 a 2018 některým velkým českým zemědělským podnikům v souladu s pravidly EU.

Mar 27

Německé hospodářství chřadne, může stáhnout dolů i těsně napojené Česko

Seznam Zprávy

Německá ekonomika zřejmě poroste mnohem pomaleji, než se myslelo, a to může negativně ovlivnit i Česko. „Česká ekonomika je v jisté míře subdodavatelskou ekonomikou Německa,“ říká ekonom Petr Dufek.

Mar 21

Česko, Polsko a pobaltské státy žádají omezení dovozu obilí z Ruska do EU

www.seznamzpravy.cz

Ministři zemědělství pěti zemí podepsali dopis, jímž vyzývají Evropskou komisi, aby omezila dovoz obilí z Ruska a Běloruska. Rusko podle nich ze zisků z vývozu obilí financuje pokračující válku na Ukrajině.

Mar 3

Obrazem: Jak se žije u uhelného dolu

Seznam Zprávy

Pro turisty je to neobvyklá podívaná. Pro místní obce zátěž, z níž se ale snaží těžit. A to v co nejvíce směrech. „Uhlí je náš život i naše prokletí,“ říká starosta obce Vrskmaň, která leží kousek od dolu ČSA.

Aug 8

Evropská anomálie. Česku hrozí druhý pád do krize

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Zatímco většina zemí se probouzí z hospodářské krize, v části Evropy ekonomika opět brzdí. Z nejnovějších předpovědí vyplývá, že jednou z ohrožených zemí je Česká republika.

Aug 4

Německo na křižovatce: zaspalo, rychle může stáhnout dolů i Česko

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Pro české hospodářství, které je silně závislé na německém průmyslu, je zpomalení a proměna největší evropské ekonomiky zásadní téma.

Apr 11

Letos dolů, příští rok nahoru. Jak vidí MMF vývoj české ekonomiky

www.seznamzpravy.cz

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky v letošním roce klesne o 0,5 procenta, zatímco loni vzrostl o 2,4 procenta. V příštím roce však ekonomika opět oživí a HDP se zvýší o dvě procenta. Uvedl to Mezinárodní měnový fond.

Nov 14

Zisky nahoru, inflace dolů. Hrátky s čísly mlží pravdu o české ekonomice

www.seznamzpravy.cz

Jakými cestami putují státní peníze, nebo spíše jak se tato cesta pojmenuje, má vliv na to, jaká vidíme čísla o inflaci nebo o hospodaření ČEZ. To ale jen maskuje pravdu o stavu ekonomiky, tvrdí ve svém komentáři Lubomír Lízal.

Jul 12

Česko nestíhá zapracovávat evropské směrnice. Hrozí pokuty v miliardách

www.seznamzpravy.cz

Evropská komise vede vůči Česku 19 řízení kvůli tomu, že zákonodárci nestíhají v daných termínech schválit legislativu vycházející z evropských směrnic. Státu proto hrozí pokuty teoreticky až v miliardách korun.

Feb 4

Česko stáhlo žalobu na Polsko kvůli dolu Turów

Seznam Zprávy

Česko stáhlo žalobu, kterou na Varšavu loni podalo u Soudního dvora EU kvůli prodloužení těžby hnědého uhlí u hranic Libereckého kraje. Potvrdil to mluvčí vlády.

Jan 15

Nejste rukojmí EU, vysvětlovali aktivisté u dolu Turów místním

Seznam Zprávy

Několik desítek aktivistů se v sobotu sešlo u brány polského dolu Turów, aby demonstrovali za ukončení těžby. Organizátoři počítali s účastí do 30 aktivistů, sešlo se jich o něco víc. Akce proběhla bez očekávaného odporu horníků.

Oct 3

Největšímu dolu na rtuť na území bývalého Sovětského svazu hrozí uzavření

Seznam Zprávy

Obrovský důl Aidarken v Kyrgyzstánu nyní vydává jen zlomek své někdejší produkce. O rtuť není zájem, celosvětová poptávka po rtuti se ve srovnání s rokem 1980 propadla téměř o 50 procent.

Jun 9

Evropská komise se zapojí do české žaloby na Polsko kvůli dolu Turów

Seznam Zprávy

Evropská komise se zapojí do žaloby na Polsko, kterou Česká republika podala k Soudnímu dvoru EU kvůli rozšiřování těžby v polském uhelném dole Turów. Oznámila to dnes podle agentury Reuters komise.

May 21

České vítězství. Polsko musí bezodkladně zastavit těžbu v dole Turów

Seznam Zprávy

Česká republika uspěla u Soudního dvora EU se svým návrhem na zastavení těžby uhlí v kontroverzním polském dole. Informoval o tom šéf české diplomacie Jakub Kulhánek. Polští politici reagují popuzeně.

Feb 22

Česko podá na Polsko žalobu kvůli dolu Turów, chce zastavit těžbu

www.seznamzpravy.cz

Česká republika podá na přelomu února a března žalobu na Polsko v souvislosti s rozšiřováním těžby hnědouhelného dolu Turów. Bude požadovat zastavení těžby. Rozhodla o tom dnes vláda.

Sep 30

Maďarsko a Polsko znovu na unijním pranýři. Evropská komise kárá i Česko

www.seznamzpravy.cz

Eurokomisařka Věra Jourová dnes představila vůbec první zprávu Evropské komise o stavu právního státu v jednotlivých členských státech. Nejhůře dopadly země bývalého východního bloku.

Jul 14

Brusel se postavil za Česko v boji proti polskému dolu u hranic

Seznam Zprávy

Silného spojence získal Liberecký kraj a celý český stát v zápase proti chystanému prodloužení těžby a rozšiřování dolu v polském Turówu. Hnědouhelný důl leží přímo na státní hranici a lidem na české straně už bere vodu.

Apr 16

Další třicetník dolů. Benzin a nafta dál zlevňují

Seznam Zprávy

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze, nejlevnější v Plzeňském kraji.