English

Zahrneme svět penězi. Přichází éra „neúprosné diplomacie“, oznámil Biden

Seznam Zprávy

Americký prezident Joe Biden dnes poprvé vystoupil na Valném shromáždění OSN. Svým spojencům slíbil, že americký odchod z Afghánistánu bude zlomovým bodem v historii.

More from Seznam Zprávy

Mar 13

V boji o post amerického prezidenta se znovu utká Biden s Trumpem

www.seznamzpravy.cz

V rámci procesu primárek oba získali dostatečný počet delegátů, aby si prezidentské nominace zajistili. Trump i Biden své oponenty v nominačním procesu porazili naprosto jednoznačně.

Feb 10

Americký prezident Biden přiletí do Polska. Setká se tam i se zástupcem Česka

www.seznamzpravy.cz

Americký prezident Joe Biden bude od 20. do 22. února v Polsku, píše Reuters s odkazem na Bílý dům.

Oct 21

Americké volby ovlivní fenomén Trump. Prezident Biden má důvod bát se o práci

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Za necelé tři týdny proběhnou ve Spojených státech všeobecné volby, jejichž hlavním tématem je inflace a ekonomika. Pokud se k moci dostanou republikáni, zbylé dva roky Bidenova období budou pro demokraty bolestivé.

Jan 29

Biden chce v blízké době přesunout americké vojáky do východní Evropy

Seznam Zprávy

Biden již dříve uvedl, že nepošle americké vojáky bojovat proti Rusům na Ukrajině.

Dec 22

OSN chce platit Tálibánu za ochranu v Afghánistánu

Seznam Zprávy

Organizace spojených národů (OSN) zřejmě bude platit za ochranu svých pracovníků v Afghánistánu radikálnímu hnutí Tálibán.

Sep 3

Změna v Bílém domě: „Klimatická krize je tady,“ varuje Biden

Seznam Zprávy

Spojené státy americké se potýkají s extrémním počasím. Zemí se prohnal ničivý hurikán Ida, sužují ji záplavy i rozsáhlé požáry. „Musíme být mnohem lépe připraveni. Musíme jednat,“ řekl prezident USA Joe Biden.

Aug 16

Joe Biden je kvůli Afghánistánu pod palbou kritiky

Seznam Zprávy

Rychlý postup Tálibánu mnohé zaskočil, to největší překvapení však nejspíš zažil prezident Spojených států Joe Biden. Na toho se nyní valí vlna kritiky kvůli stažení amerických vojáků z Afghánistánu.

Jul 8

Americká vojenská mise v Afghánistánu skončí 31. srpna, oznámil Biden

Seznam Zprávy

Americký prezident Joe Biden oznámil, že vojenská mise USA v Afghánistánu k 31. srpnu skončí. Zároveň připustil, že afghánské islamistické hnutí Tálibán je vojensky nejsilnější od roku 2001.

Jun 8

Biden pozval ukrajinského prezidenta Zelenského do Bílého domu

www.seznamzpravy.cz

Joe Biden pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Bílého domu. Oznámil to v pondělí poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

May 22

Kdo zaujme místo po Američanech v Afghánistánu? Zájemce by tu byl

Seznam Zprávy

Stahování cizích vojsk z Afghánistánu otevírá nové možnosti zájemcům o zaplnění prázdného místa. Jako první se hlásí mírně nejistá Čína – na misku vah chtě nechtě klade i rizika terorismu.

Apr 14

Po Američanech také Britové. Afghánistán opouštějí další spojenci

Seznam Zprávy

Po oznámení Spojených států, že stahují své jednotky z Afghánistánu, se ke stejnému kroku rozhodla také Velká Británie. V součtu zemi opustí celkem 3 250 vojáků, kteří zde působili v rámci operace Rozhodná podpora.

Apr 13

Pryč z Afghánistánu. Biden chce americké vojáky stáhnout do září

Seznam Zprávy

USA stáhnou v příštích několika měsících své vojáky z Afghánistánu. Doma by měli být do 11. září. Tedy do dvacátého výročí teroristického útoku na newyorské Světové obchodní centrum, jenž válku de facto odstartoval.

Mar 23

Jednoho projektu se výměna v Bílém domě nedotkla. Biden chystá sankce

Seznam Zprávy

Stavba plynovodu Nord Stream 2 se blíží ke konci. Je však možné, že projekt dříve zastaví Spojené státy. Biden varoval, že uvalí sankce na firmy, které se na stavbě podílejí.

Feb 4

Joe Biden pozastaví stahování americké armády z Německa

Seznam Zprávy

Bývalý prezident USA Donald Trump loni v červnu ohlásil, že chce zásadně snížit počet vojáků v Německu, a to až o 12 000.

Jan 20

Složí přísahu a zamíří do Bílého domu. Kdo je Joe Biden, nový prezident USA?

Seznam Zprávy

Složit přísahu na schodech Kapitolu a převzít americkou vládu. Takové plány si teď dělá demokrat Joe Biden. Šestačtyřicátý šéf Bílého domu, který v listopadových volbách porazil republikána Donalda Trumpa.

Oct 31

Předpověď: Na 90 procent se příštím prezidentem USA stane Joe Biden

Seznam Zprávy

Současnému prezidentovi může ve volbách pomoci pouze zázrak. A ani by nás to vzhledem k uplynulým čtyřem letům nemělo překvapovat.

Oct 24

Joe Biden: Kdo je kandidát na prezidenta, jenž se postaví Donaldu Trumpovi?

Seznam Zprávy

Začátkem listopadu vyvrcholí nejočekávanější politická událost roku – volby amerického prezidenta. Proti stávajícímu šéfovi Bílého domu Donaldu Trumpovi se jako protikandidát postavil dlouholetý senátor Joe Biden.

Mar 17

AP: Joe Biden zvítězil v primárkách ve státě Washington

www.seznamzpravy.cz

Bývalý americký viceprezident Joe Biden zvítězil v demokratických primárkách ve státě Washington, které se konaly minulý týden. Informovala o tom dnes agentura AP, podle které tak Biden opanoval pět ze šesti států, v nichž se 10. března…

Mar 11

V demokratických primárkách vítězí Joe Biden

www.seznamzpravy.cz

Po úterním pokračování demokratických primárek je nejblíže vítězství bývalý viceprezident Joe Biden. Senátora Bernieho Sanderse porazil ve čtyřech ze šesti států, včetně důležitého Michiganu.

Mar 2

Nejmladší kandidát Buttigieg vzdal boj o Bílý dům. Biden chce jeho podporu

www.seznamzpravy.cz

„Podíváme-li se na to matematicky, je to správné rozhodnutí.“ Tak obhájil Pete Buttigieg svůj odchod z demokratických voleb kandidáta na prezidenta. Kampaň ukončil po neuspokojivém výsledku v sobotních primárkách v Jižní Karolíně. Získal…