English

Komentář: Loučí se Angela Merkelová, schopný bombardér bez nadhledu

Seznam Zprávy

Jestliže za sebou Helmut Kohl zanechal reformní deficit, zbude za jeho „žačkou“ po 16 letech vlády deficit transformační. Uvidíme, jak budou Němci éru Angely Merkelové hodnotit za deset let.

More from Seznam Zprávy

Feb 9

Německý kancléř našel v USA dvojníka

www.seznamzpravy.cz

Americký senátor Chris Coons a německý kancléř Olaf Scholz spolu vtipkovali na sociální síti X. Poté, co se setkali ve Washingtonu kvůli jednání ohledně Ukrajiny, sdíleli fotky, na kterých jsou od sebe prakticky k nerozeznání.

Sep 4

Německý kancléř upadl při běhání, chodí s páskou přes oko

www.seznamzpravy.cz

Fotografii, jak vypadá po úraze, sdílel Olaf Scholz na sociálních sítích. Ke snímku napsal, že zranění vypadá horší, než jak mu ve skutečnosti je. A že se těší na vtipné memy, které z toho vzniknou.

Aug 30

Komentář: Projev německého kancléře Prahu neproslaví

www.seznamzpravy.cz

V době energetické krize mohou vize o reformách EU počkat. Tím spíš, že je část návrhů sporná nebo stěží proveditelná.

Feb 9

Uťápnutý kancléř. Scholz zatím nezaplnil prázdno po Merkelové

www.seznamzpravy.cz

Většinou mlží nebo mlčí, říkají v Německu. V mezinárodní krizi začal Olaf Scholz aktivněji vystupovat až po dvou měsících. Má Německo nejslabšího kancléře v poválečné historii?

Feb 4

Z Ruska přilétla další lukrativní nabídka pro bývalého německého kancléře

Seznam Zprávy

Bývalý německý kancléř a přítel ruského prezidenta Gerhard Schröder dostal nabídku na další místo v ruském obchodu s plynem. Podle sdělení státního plynárenského podniku Gazprom je Schröder nominován na člena dozorčí rady firmy.

Dec 30

Německá poslankyně: Scholz bude k Polsku a Maďarsku tvrdší než Merkelová

Seznam Zprávy

„Za souseda potřebujeme mít spolehlivého partnera, jehož vláda zastupuje hodnoty EU,“ říká pro Seznam Zprávy poslankyně německé vládní koalice Renata Altová z FDP. V rozhovoru vysvětluje, jak důležité je pro Němce téma klimatu.

Dec 12

Obrazem: Angela Merkelová a další figurky, které si dáte pod stromeček

Seznam Zprávy

V obci Seiffen na saské straně Krušných hor ručně vyřezávají dřevěné ozdoby a dekorace. Vedle tradičních louskáčků umí i osobnosti, které znáte ze zpráv.

Dec 8

Poslední den Angely Merkelové. Jak kancléřka za 5860 dní změnila Německo

Seznam Zprávy

Angela Merkelová předává ve středu „klíčky“ od spolkového kancléřství a po více než 16 letech končí ve funkci. Přečtěte si, jak se během její vlády měnilo Německo.

Sep 26

Příručka k německým volbám. Startuje nové éra bez Merkelové, kdo ji začne?

Seznam Zprávy

Němci v neděli vyberou nové poslance a ti pak nového kancléře. Éra Angely Merkelové po 16 letech skončí. O to, co od voleb očekávat a o co v nich jde, mluvily Seznam Zprávy z politologem z Rostocké univerzity Wolfgangem Munem.

Sep 22

Komentář: Loučí se Angela Merkelová, schopný bombardér bez nadhledu

Seznam Zprávy

Jestliže za sebou Helmut Kohl zanechal reformní deficit, zbude za jeho „žačkou“ po 16 letech vlády deficit transformační. Uvidíme, jak budou Němci éru Angely Merkelové hodnotit za deset let.

Aug 30

Spekulace o mlčení Merkelové. Přeje si za kancléře sociálního demokrata?

Seznam Zprávy

Chce vůbec kancléřka za svého nástupce našeho lídra? V německé koalici CDU/CSU se měsíc před volbami objevují otázky o slabé podpoře v kampani ze strany Angely Merkelové.

Mar 14

CDU kancléřky Merkelové v zemských volbách podle odhadů neuspěla

Seznam Zprávy

Křesťanskodemokratická unie (CDU) dosluhující kancléřky Angely Merkelové v nedělních volbách podle odhadů televize ARD neuspěla.

Mar 9

Milionové provize za respirátory. Aféra poškozuje stranu Angely Merkelové

Seznam Zprávy

Ostrá kritika od vládních i opozičních politiků se snesla na hlavu poslanců německého Spolkového sněmu, kteří dostali milionové provize za nákup respirátorů. Vládnoucím křesťanským demokratům to komplikuje pozici před volbami.

Nov 25

Do plotu sídla německé kancléřky narazilo auto, zřejmě šlo o úmysl

Seznam Zprávy

Do vjezdové brány k sídlu kancléřky Angely Merkelové dnes dopoledne narazilo vozidlo. Policie auto prohledává, přítomni jsou i zdravotníci a hasiči.

Sep 30

Angela Merkelová: Po krizi se Německo vrátí k rozpočtové kázni

www.seznamzpravy.cz

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je zadlužení země nevyhnutelné. Po překonání ekonomické krize, kterou způsobil koronavirus, se však chce Německo vrátit zpět k vyrovnaným rozpočtům.

Sep 28

Merkelová navštívila Navalného v nemocnici, zjistila německá média

Seznam Zprávy

Německá kancléřka Angela Merkelová navštívila ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného během jeho pobytu v berlínské nemocnici, kde se od srpna léčil z otravy nervově paralytickou látkou.

Apr 10

Průzkum: Němci by si přáli, aby na kancléře kandidoval Söder

Seznam Zprávy

Příštím kandidátem konzervativní unie CDU/CSU na kancléře by měl být podle největší části Němců bavorský premiér Markus Söder. Vyplývá to z průzkumu institutu YouGov, který dnes zveřejnila agentura DPA.

Mar 22

Angela Merkelová musí do karantény, setkala se s nakaženým doktorem

Seznam Zprávy

V Itálii počet obětí nákazy koronavirem překročil 5000. Za poslední den se počet mrtvých zvýšil o 651 na 5476. Infikovaných je celkem už 59 138, což je o 5560 více než v sobotu. Informoval o tom dnes úřad civilní ochrany. Podle italských…

Mar 10

Merkelová: koronavirem se nakazí 50 milionů Němců

Seznam Zprávy

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v parlamentu uvedla, že se podle ní koronavirem nakazí 60 až 70 procent Němců. Mohlo by tak jít až o 50 milionů německých občanů. Informoval o tom německý deník Bild. Kancléřka také poslancům sdělila…

Mar 3

Hranice jsou zavřené, vzkazuje Angela Merkelová uprchlíkům

www.seznamzpravy.cz

Tisíce uprchlíků na řecko-turecké hranici nenechaly státy střední Evropy bez reakce. Angela Merkelová se snaží mírnit obavy a zdůrazňuje, že cesta do Evropy je zavřená. Maďarsko s Rakouskem mezitím posílají na hranice policisty. Do Řecka,…