English

Strana Merkelové dopadla nejhůř od roku 1949. Vyhrála SPD

Seznam Zprávy

Německé parlamentní volby nemají jasného vítěze. Exit polls oběma největším uskupením, SPD a CDU/CSU, přisuzují kolem 25 procent. Upřesněná data naznačují, že postupně roste mírná převaha sociálních demokratů.

More from Seznam Zprávy

Jun 30

Francie: lepenovci ovládli první kolo, odhady jim dávají 33 procent hlasů

Seznam Zprávy

K prvnímu kolu francouzských parlamentních voleb vyrazilo do pěti hodin odpoledne nejvíce lidí od roku 1978. Vládní voliče totiž děsí případný triumf krajní pravice, která vedla ve všech předvolebních průzkumech.

Apr 26

Zuzana Čaputová: Stav demokracie je především krizí nás demokratů

www.seznamzpravy.cz

Končící prezidentka se v podcastu Dobrovský & Šídlo vyjádřila ke stavu demokracie na Slovensku i ke svým plánům do budoucna, až funkci předá svému zvolenému nástupci Petru Pellegrinimu.

Nov 21

Trestat je třeba klienty, ne lehké ženy. Německá CDU se inspiruje na Severu

www.seznamzpravy.cz

Německá Křesťanskodemokratická unie chce přejít na severský model vztahu k prostituci – tedy stíhání zákazníků, a ne samotných žen provozujících tuto činnost. Nevěstince by se staly taktéž nelegálními.

Jan 22

Německou CDU povede Friedrich Merz

Seznam Zprávy

Novým předsedou německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) delegáti zvolili Friedricha Merze, který v čele největší opoziční strany střídá dosavadního šéfa Armina Lascheta.

Jan 6

Odhad: Každý druhý už má omikron. Do konce ledna hrozí 200 tisíc případů denně

Seznam Zprávy

Podle analýzy výrobce PCR testů tvoří už polovinu nových případů covidu varianta omikron. Vrcholu epidemie by tak Česko mohlo dosáhnout už na konci ledna.

Dec 17

Německá CDU chce za předsedu Friedricha Merze. Musí ho potvrdit sjezd

Seznam Zprávy

Křesťanskodemokratická unie (CDU), největší opoziční síla v Německu, si ve vnitrostranickém referendu za nového předsedu hned v prvním kole jasně vybrala někdejšího šéfa frakce konzervativců ve Spolkovém sněmu Friedricha Merze.

Sep 24

Komentář: Německé volby odhalují historickou záhadu zvanou sociální demokracie

Seznam Zprávy

Možný úspěch SPD v nedělních německých volbách může doložit, že zcela na odpis není ani tradiční model politické strany a politického stranictví, píše pro Seznam Zprávy historik Pavel Kolář.

Sep 13

Norské volby podle odhadů vyhráli sociální demokraté, rýsuje se středolevá vláda

Seznam Zprávy

Pondělní norské parlamentní volby podle prvních odhadů vyhrála sociálnědemokratická Dělnická strana (AP). Na druhém místě zřejmě skončí Konzervativní strana premiérky Erny Solbergové.

Aug 30

Německou TV debatu vyhrál klidný Scholz. Sociální demokraty táhne nahoru

Seznam Zprávy

I když Armin Laschet útočil na protivníky, nedělení televizní debata šéfovi CDU u voličů nepomohla. Útočila také kandidátka Zelených Annalena Baerbocková. Za vítěze ale diváci označili zdrženlivého lídra SPD Olafa Scholze.

Aug 18

Komunisté vymazávají sociální demokraty. Obě strany bojují o přežití i vaše hlasy

Seznam Zprávy

Další čtvrtfinále letní soutěže Šťastná volba. Dnes proti sobě stojí zástupce „tradiční levice“ – Leo Luzar z KSČM a Jana Maláčová z ČSSD.

Jun 7

Vzpruha pro CDU, rána pro Zelené, ukázal test před německými volbami

Seznam Zprávy

Strana německé kancléřky Angely Merkelové si může oddychnout, ba dokonce mírně slavit. Výsledek voleb v Sasku-Anhaltsku jí vylepšuje image při startu kampaně do Bundestagu.

Jun 6

Volební odhad: Pirátská koalice vede, ANO druhé až třetí a zezadu se tlačí nováček

Seznam Zprávy

Volební model společnosti Kantar ukazuje, že koalice Pirátů se Starosty stále drží náskok před koalicí Spolu a hnutím ANO premiéra Babiše.

Apr 21

Kancléřské nominace zamíchaly procenty. Němečtí Zelení předběhli CDU/CSU

Seznam Zprávy

Sázka na mladou energickou volební lídryni se německým Zeleným zřejmě vyplácí. Volební preference unie CDU/CSU se naopak pět měsíců před volbami dál propadají.

Apr 20

Söder hodil ručník do ringu. CDU/CSU povede do voleb merkelovec Laschet

Seznam Zprávy

Po týdnech nejistoty a zápasu uvnitř německé unie CDU/CSU je rozhodnuto. CDU chce za volebního lídra Armina Lascheta. Jeho rival z CSU Markus Söder v úterý po poledni uznal porážku.

Apr 16

Jméno pořád nepadlo. Boj o kancléřskou nominaci otřásá koalicí CDU/CSU

Seznam Zprávy

Vládnoucí němečtí křesťanští demokraté dál nemají jasno v tom, kdo bude jejich kandidátem na kancléře v zářijových parlamentních volbách. Spor může rozseknout až hlasování poslanců.

Mar 14

CDU kancléřky Merkelové v zemských volbách podle odhadů neuspěla

Seznam Zprávy

Křesťanskodemokratická unie (CDU) dosluhující kancléřky Angely Merkelové v nedělních volbách podle odhadů televize ARD neuspěla.

Mar 9

Milionové provize za respirátory. Aféra poškozuje stranu Angely Merkelové

Seznam Zprávy

Ostrá kritika od vládních i opozičních politiků se snesla na hlavu poslanců německého Spolkového sněmu, kteří dostali milionové provize za nákup respirátorů. Vládnoucím křesťanským demokratům to komplikuje pozici před volbami.

Jan 16

Německou vládní CDU povede Armin Laschet

Seznam Zprávy

Novým předsedou vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové se stal ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet.

Nov 25

Do plotu sídla německé kancléřky narazilo auto, zřejmě šlo o úmysl

Seznam Zprávy

Do vjezdové brány k sídlu kancléřky Angely Merkelové dnes dopoledne narazilo vozidlo. Policie auto prohledává, přítomni jsou i zdravotníci a hasiči.

Jul 10

Tak to viděla druhá strana: bitva o Británii z pohledu německé propagandy

Seznam Zprávy

Před 80 lety, 10. července 1940, začala bitva o Británii. Poprvé v dějinách se válka vybojovala výhradně prostřednictvím leteckých sil. Na straně jedné Royal Air Force, na straně druhé německá Luftwaffe.