English

Boj o Arktidu. Západ s obavami sleduje Rusko. To zvažuje speciální flotilu

Seznam Zprávy

Rusko uvažuje o vytvoření další flotily v rámci svého vojenského námořnictva, a to flotily arktické. Napsala to agentura TASS s odvoláním na zdroj z vojenského námořnictva. Ambice Moskvy v Arktidě sleduje Západ se znepokojením.

More from Seznam Zprávy

TODAY

Ukrajina na Rusko podle Moskvy zaútočila raketami a desítkami dronů

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských úřadů ukrajinské útoky způsobily požár ve skladu pohonných hmot v Krasnodarském kraji, zranění a škody na infrastruktuře. Zasažené má být i letiště v Tatarstánu.

Apr 16

Putin ne, ale Rusko ano. Paříž pošle do Moskvy pozvánku na oslavy Dne D

www.seznamzpravy.cz

Organizátoři zdůvodnili pozvánku pro Rusko mimo jiné důležitostí uznat příspěvek sovětských národů k vítězství nad nacistickým Německem v roce 1945.

Mar 17

WSJ: Česko nakupuje munici pro Ukrajinu i od spojenců Ruska

www.seznamzpravy.cz

Česká republika, kterou deník označil za jednoho z nejhorlivějších podporovatelů Ukrajiny v její obraně proti Ruské agresi, podle WSJ zajistila asi 800 000 dělostřeleckých granátů od různorodé skupiny dodavatelů z celého světa.

Mar 13

Rusko je připraveno na jadernou válku, tvrdí Putin

www.seznamzpravy.cz

Podle Putina je Rusko připraveno jaderné zbraně použít pokud by byla ohrožena jeho existence. Zároveň ale řekl, že ne všechno nyní k jaderné válce spěje.

Feb 20

Rusko je proti rozmístění jaderných zbraní ve vesmíru, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle Bílého domu pracuje na jaderné zbrani proti satelitům. Rusko to ale odmítá s tím, že žádný takový projekt neexistuje.

Dec 12

Fotky: Rusko ukázalo jaderné svaly. Putin si prohlédl nové ponorky

Seznam Zprávy

Ruské námořnictvo slavnostně zařadilo do arzenálu dvě nové ponorky na jaderný pohon nazvané Car Alexandr III. a Krasnojarsk. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina mají brzy sloužit v Pacifiku.

Nov 2

Putin používá osvědčený jaderný vzorec, hodnotí expertka poslední kroky Ruska

Seznam Zprávy

Putin sám připomněl Hirošimu a Nagasaki, dokládá expertka na jaderné odzbrojení z Harvardu Mariana Budjerynová změnu ruské doktríny. V rozhovoru pro SZ vysvětluje i to, proč izraelské jaderné zbraně v boji s Hamásem nehrají roli.

Jun 9

Rusko v červenci rozmístí po Bělorusku jaderné hlavice, říká Putin

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek na setkání v Soči sdělil svému běloruskému protějšku Alexandru Lukašenkovi, že Moskva zahájí rozmisťování taktických jaderných zbraní v Bělorusku 7. a 8. července.

May 9

Rusko je ve válečné psychóze, popisuje novinář z Moskvy

Seznam Zprávy

Zatímco loni touto dobou se svět obával ruských oslav Dne vítězství a toho, co Kreml dál osnuje, letos se tradičních vojenských oslav neobává takřka nikdo. Jaká je nálada přímo v Rusku? A v jaké pozici je Vladimir Putin?

Feb 28

Putin podepsal zákon o pozastavení účasti Ruska na jaderné smlouvě s USA

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident plán pozastavit účast na smlouvě oznámil minulý týden. Ministerstvo zahraničí pak nicméně uvedlo, že Moskva bude v dodržování závazků pokračovat.

Feb 26

Rusko musí brát v úvahu jaderný potenciál NATO, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Putin stále častěji prezentuje válku jako rozhodující okamžik ruských dějin a tvrdí, že je ohrožena samostatná budoucnost Ruska a jeho lidu.

Feb 19

Američané varovali, že Čína zvažuje dodat Rusku zbraně a munici

www.seznamzpravy.cz

Šéf americké diplomacie Antony Blinken prohlásil, že Peking zvažuje dodat Moskvě zbraně a munici pro boj na Ukrajině. Vztahy mezi oběma mocnostmi by se tak mohly ještě zásadně zhoršit.

Jan 12

Děla nemají munici. Ukrajinci přesto mohou Rusko rozstřílet

www.seznamzpravy.cz

Povaha bojů na ukrajinské frontě se na konci roku znovu změnila. Moskva ani Kyjev nedokáží vojskům zajistit tolik dělostřelecké munice, kolik by armády dokázaly spotřebovat. Přesto se situace jeví lépe pro Ukrajinu.

Oct 3

Rusko hrozí jadernými zbraněmi. Kdy je může Putin skutečně použít?

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Rusko má propracovanou strategii využití jaderných zbraní v případě hrozícího neúspěchu v konvenční válce. Ale prohrává na Ukrajině už dost, nebo ještě ne? Hranice, kdy by Kreml nasadil jaderný arzenál, je neostrá.

Aug 29

Proč může Rusko chtít „ukrást“ jadernou elektrárnu

Seznam Zprávy

V současné energetické krizi by Evropě mohla pomoci jedna země, paradoxně je to válčící Ukrajina. Rusko má ale naprosto jiný zájem a situace kolem Záporožské jaderné elektrárny naznačuje, jak ho nejspíš bude chtít prosadit.

Aug 27

Rusko bude stavět jadernou elektrárnu v EU

www.seznamzpravy.cz

Ruská společnost Rosatom začne v blízké době stavět dva jaderné reaktory na území Evropské unie. Konkrétně v Maďarsku, jak potvrdil tamní ministr zahraničí Péter Szijjártó, podle kterého začne stavba v příštích týdnech.

Mar 27

V Rusku jako v ráji. Miliardář z Moskvy si hýčkal americké basketbalistky

Seznam Zprávy

Basketbalová hvězda USA Brittney Grinerová zůstává v Rusku ve vazbě kvůli obvinění z pašování drog. Leckdo se dnes děsí, proč tam vůbec ona i její kolegyně hrály basket. Odpověď je jednoduchá – byly za tím velmi štědré odměny.

Mar 2

Jaderné tlačítko nezmáčkneme, ujišťuje Rusko

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci jsme sledovali v on-line reportáži.

Jan 21

Česko je připraveno podpořit sankce proti Rusku. Obrana chce darovat i munici

Seznam Zprávy

Česká republika je připravena i na nejhorší scénář vývoje na Ukrajině, řekl v pátek ministr zahraničí Jan Lipavský. Česko je podle něj připraveno podpořit případné sankce proti Rusku. Zdůraznil potřebu zachování komunikace.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?