English

Na ERÚ se nyní obracejí stovky zákazníků. Stížnosti řeší jednotky právníků

Seznam Zprávy

Odběratelé energií se v případě problémů s dodavatelem mohou obrátit na Energetický regulační úřad. Nyní se s ním radí stovky zákazníků. ERÚ se však potýká s nedostatkem právníků a malou informovaností zákazníků.

More from Seznam Zprávy

Nov 30

66 procent navíc. ERÚ potvrdil skok u části faktury za elektřinu

Seznam Zprávy

Energetický regulátor na tiskové konferenci představil výši regulované složky ceny elektřiny a plynu pro rok 2024. Bylo jisté, že si odběratelé připlatí tisíce navíc. Některým tento skok vyrovná pokles silové elektřiny.

Nov 21

Komentář: Fackovací panák ERÚ za vysoké ceny nemůže

www.seznamzpravy.cz

Nekritizujme ERÚ, on za vysoké poplatky za energie nemůže. Platíme totiž za politické rozhodnutí podporovat OZE, „ať to stojí, co to stojí“, a zvolená cesta je prostě drahá, píše v komentáři ekonom Lubomír Lízal.

Apr 30

Pravomoci ERÚ se mají zvýšit. Má znát i reálné ceny dodavatelů energií

Seznam Zprávy

Dodavatelé budou mít nařízeno sdělovat Energetickému regulačnímu úřadu skutečné ceny. Ministr průmyslu a obchodu, Jozef Síkela, chce tuto povinnost zařadit do novely energetického zákona.

Feb 4

Popadané stromy odřízly desítky tisíc domácností od elektřiny

www.seznamzpravy.cz

Kvůli stromům popadaným na vedení byly v Česku desítky tisíc domácností bez elektřiny. Energetici postupně odstraňují množství poruch na vedení vysokého i nízkého napětí.

Jan 25

ERÚ: Někteří dodavatelé vyhrožují odpojením energií v rozporu se zákonem

www.seznamzpravy.cz

Někteří dodavatelé energií začali neoprávněně vyhrožovat svým odběratelům, kteří neměli uhrazenou jen jednu měsíční zálohu, že je odpojí. Takový postup je podle ERÚ nezákonný.

Jan 24

Ceny elektřiny klesají. Mnoha domácnostem to stejně nepomůže

Seznam Zprávy

Ceny elektřiny na burze klesly pod úroveň, na niž je nastaven vládní cenový strop. Zlevnění už brzy pocítí i koneční spotřebitelé, slibuje Jiří Matoušek z Centropolu. Energie ale i tak zůstane mnohem dražší, než bývala před krizí.

Dec 30

Ceny energií 2023. Záleží i na tom, jaká bude druhá část zimy

Seznam Zprávy

V letošním roce ceny energií dosahovaly rekordů, jaké si ještě nedávno nikdo nedokázal představit. V roce 2023 by se situace sice měla začít uklidňovat, zásadní pokles cen ale odborníci nepředpokládají.

Dec 21

Vláda zastropovala regulovanou část ceny energií a schválila dotace teplárnám

www.seznamzpravy.cz

Vláda zastropovala regulovanou složku ceny energií. Odsouhlasila také dotační program pro teplárny.

Sep 16

Kalkulačka: Jak se vám sníží ceny energií

Seznam Zprávy

Vedle úsporného tarifu a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje vláda připravila další úlevu lidem v době drahých energií. Zastropovala ceny elektřiny a plynu. Kolik by úspora mohla činit při vaší spotřebě ukáže kalkulačka.

Aug 30

Ceny energií v Evropě výrazně klesají

www.seznamzpravy.cz

Evropské ceny energií dnes výrazně klesají na základě náznaků, že region zvyšuje úsilí jak zmírnit energetickou krizi, která by s blížící se zimou mohla uvrhnout region do recese.

Aug 24

Ceny energií jsou likvidační pro domácnosti i podniky. Volný trh selhává

www.seznamzpravy.cz

Ceny na energetických burzách v Česku i v Německu vyletěly na nové rekordy, ohrožují evropské domácnosti i průmysl. Politici musí zvážit, zda má obchodování na zdivočelém trhu pokračovat. Česká vláda ale tuto otázku neřeší.

Jul 4

Energetická revoluce: Domácnosti i firmy se stanou dodavateli energií

Seznam Zprávy

Energetická krize rozbíhá trh s tzv. energetickou flexibilitou. Firmy hledají způsob, jak vydělat za poskytnutí vlastní energie. Jen za záložní zdroj může jít o miliony ročně. V budoucnu se budou moci přidat i domácnosti.

Apr 27

Na původní ceny energií zapomeňte. „Drahé budou už trvale“

www.seznamzpravy.cz

Většina evropských zemí řeší, jak pomoci lidem, na které tvrdě doléhá zdražování energií a v případě Česka i vysoká inflace, tedy zdražování. Jaký recept na drahotu by doporučili ekonomové?

Apr 27

Ceny elektřiny dostanou do problémů půlku domácností, varuje dodavatel

Seznam Zprávy

Ceny energií letí vzhůru. Burzou zmítá panika, výrobci ale spekulují na další růst cen a odmítají prodávat elektřinu přímo. Volný trh přestává fungovat, je čas na jeho regulaci, varuje Jiří Matoušek z vedení Centropolu.

Dec 19

Cash Only: Energetická krize postupuje a ERÚ neohlídá ani svého dodavatele

Seznam Zprávy

Martin Jašminský, Zuzana Kubátová a Jiří Zatloukal komentují dění v českém byznysu. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Nov 3

ČEZ zvýšil ceny energií a jeho akcionáři na tom vydělali

Seznam Zprávy

Zveřejnění nových ceníků ČEZ posílilo akcie společnosti. Ve středu dopoledne rostly asi o tři procenta. Do konce roku se silnější růst ale už neočekává.

Oct 13

Vláda chce nulovou DPH u elektřiny. Ceny má ohlídat ERÚ

Seznam Zprávy

Statisíce lidí od firmy Bohemia Energy budou potřebovat nové dodavatele. Ti jim však nabídnou ceny energií mnohonásobně vyšší. Vláda proto navrhuje systém kompenzací cen elektřiny pro domácnosti.

Oct 13

Bohemia Energy padla. Babiš chce úlevy pro miliony domácností i strop na ceny energií

Seznam Zprávy

Dodavatel energií Bohemia Energy končí. Postiženým klientům dočasně zajistí elektřinu ČEZ, PRE či E.ON. U plynu E.ON, innogy a Pražská plynárenská. Odborníci radí nespěchat, lidé mají na přechod k jinému dodavateli 6 měsíců.

Sep 28

„Buď elektřinu, nebo jídlo.“ Ceny energií vystřelily, část Evropy už rozdává dotace

www.seznamzpravy.cz

Malé zásoby plynu po dlouhé zimě, zvýšení cen emisních povolenek, bezvětří v Severním moři. To jsou jen některé z důvodů nárůstu cen energií v Evropě. Rekordní ceny za elektřinu a plyn momentálně trápí především jih kontinentu.

Sep 7

Ceny elektřiny na burze prolomily rekord. Dopadne to i do účtů domácností

Seznam Zprávy

Na pražské energetické burze se elektřina obchoduje za doposud nevyšší ceny. Hodnota překonala rekord z roku 2008. Ceny ženu nahoru hlavně vysoké ceny emisních povolenek.