English

Vláda chce nulovou DPH u elektřiny. Ceny má ohlídat ERÚ

Seznam Zprávy

Statisíce lidí od firmy Bohemia Energy budou potřebovat nové dodavatele. Ti jim však nabídnou ceny energií mnohonásobně vyšší. Vláda proto navrhuje systém kompenzací cen elektřiny pro domácnosti.

More from Seznam Zprávy

Aug 1

Další dodavatel energií oznámil, že jeho klienti nezaplatí krizové ceny

Seznam Zprávy

Ochrana před vysokými cenami energií díky vládnímu stropu od ledna nejspíš skončí. Dodavatelé proto postupně nabízejí zákazníků změnu drahého produktu na ceníky pod stropem. K ČEZ a MND se přidává innogy.

May 4

Ceny energií z Eurostatu nesedí, říká Fiala. Dodavatelé dají státu více dat

Seznam Zprávy

Ceny energií zveřejněné Eurostatem nereflektují to, kolik odběratelé ve skutečnosti platí. Dodavatelé proto budou muset poskytovat data, z nichž by bylo možné průměrnou cenu vyčíst. Vznikne kvůli tomu pracovní skupina.

Apr 30

Pravomoci ERÚ se mají zvýšit. Má znát i reálné ceny dodavatelů energií

Seznam Zprávy

Dodavatelé budou mít nařízeno sdělovat Energetickému regulačnímu úřadu skutečné ceny. Ministr průmyslu a obchodu, Jozef Síkela, chce tuto povinnost zařadit do novely energetického zákona.

Apr 21

Ceny energií jdou dolů. Někteří dodavatelé jsou ale stále dražší než loni

Seznam Zprávy

Ceny energií pro koncové zákazníky klesají pod strop, až dosáhnou hranice, kde se ustálí. Přesto jsou ceníky některých dodavatelů elektřiny a plynu vyšší než před rokem.

Mar 3

Ceny energií klesají, k dodavatelům pod stropem se přidal Centropol

www.seznamzpravy.cz

V loňském roce dodavatelé energií své ceníky kvůli vývoji na trhu hlavně zvyšovali. Nyní činí opak a jejich ceníky klesají. Zákazníci se tak dostávají pod vládní cenový strop. Naposledy zlevnění oznámila společnost Centropol.

Jan 25

ERÚ: Někteří dodavatelé vyhrožují odpojením energií v rozporu se zákonem

www.seznamzpravy.cz

Někteří dodavatelé energií začali neoprávněně vyhrožovat svým odběratelům, kteří neměli uhrazenou jen jednu měsíční zálohu, že je odpojí. Takový postup je podle ERÚ nezákonný.

Jan 24

Ceny elektřiny klesají. Mnoha domácnostem to stejně nepomůže

Seznam Zprávy

Ceny elektřiny na burze klesly pod úroveň, na niž je nastaven vládní cenový strop. Zlevnění už brzy pocítí i koneční spotřebitelé, slibuje Jiří Matoušek z Centropolu. Energie ale i tak zůstane mnohem dražší, než bývala před krizí.

Sep 12

Řada dodavatelů energií se snaží převést zákazníky na spotové ceny

www.seznamzpravy.cz

Řada dodavatelů energií se snaží převést zákazníky z běžných ceníkových či fixovaných produktů na takzvané spotové ceny, tedy okamžité tržní ceny, které se neustále mění.

Aug 24

Ceny energií jsou likvidační pro domácnosti i podniky. Volný trh selhává

www.seznamzpravy.cz

Ceny na energetických burzách v Česku i v Německu vyletěly na nové rekordy, ohrožují evropské domácnosti i průmysl. Politici musí zvážit, zda má obchodování na zdivočelém trhu pokračovat. Česká vláda ale tuto otázku neřeší.

Jul 4

Energetická revoluce: Domácnosti i firmy se stanou dodavateli energií

Seznam Zprávy

Energetická krize rozbíhá trh s tzv. energetickou flexibilitou. Firmy hledají způsob, jak vydělat za poskytnutí vlastní energie. Jen za záložní zdroj může jít o miliony ročně. V budoucnu se budou moci přidat i domácnosti.

Apr 27

Ceny elektřiny dostanou do problémů půlku domácností, varuje dodavatel

Seznam Zprávy

Ceny energií letí vzhůru. Burzou zmítá panika, výrobci ale spekulují na další růst cen a odmítají prodávat elektřinu přímo. Volný trh přestává fungovat, je čas na jeho regulaci, varuje Jiří Matoušek z vedení Centropolu.

Dec 19

Cash Only: Energetická krize postupuje a ERÚ neohlídá ani svého dodavatele

Seznam Zprávy

Martin Jašminský, Zuzana Kubátová a Jiří Zatloukal komentují dění v českém byznysu. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Nov 10

Ceny pro klienty Bohemia Energy se liší. Jeden z dodavatelů je výrazně levnější

Seznam Zprávy

Klienti zkrachovalých obchodníků s energiemi, které automaticky převzali dodavatelé poslední instance, platí zcela rozdílné ceny. Výrazně levnější plyn i elektřinu nabídl například E.ON.

Oct 13

Vláda chce nulovou DPH u elektřiny. Ceny má ohlídat ERÚ

Seznam Zprávy

Statisíce lidí od firmy Bohemia Energy budou potřebovat nové dodavatele. Ti jim však nabídnou ceny energií mnohonásobně vyšší. Vláda proto navrhuje systém kompenzací cen elektřiny pro domácnosti.

Oct 13

Bohemia Energy padla. Babiš chce úlevy pro miliony domácností i strop na ceny energií

Seznam Zprávy

Dodavatel energií Bohemia Energy končí. Postiženým klientům dočasně zajistí elektřinu ČEZ, PRE či E.ON. U plynu E.ON, innogy a Pražská plynárenská. Odborníci radí nespěchat, lidé mají na přechod k jinému dodavateli 6 měsíců.

Oct 7

Zákazníci Bohemia Energy „obléhají“ konkurenci. Chtějí lepší ceny energií

Seznam Zprávy

Zákazníci Bohemia Energy utíkají ke konkurenci a zatěžují její přepážky a linky. Stálí zákazníci velkých dodavatelů energie to nesou nelibě, protože kvůli tomu musí na reklamace či přepisy smluv stát dlouho ve frontě.

Oct 5

Dodavatelé používají další trik, jak „prolomit“ fixní ceny energií ve smlouvě

Seznam Zprávy

Ceny energií rostou. Někteří dodavatelé začali své smlouvy ohýbat, aby se zbavili nevýhodných produktů s dlouhodobě fixovanou cenou. Společnosti by garantované ceny neměly měnit nebo smlouvy jinak obcházet, varuje regulační úřad.

Sep 28

„Buď elektřinu, nebo jídlo.“ Ceny energií vystřelily, část Evropy už rozdává dotace

www.seznamzpravy.cz

Malé zásoby plynu po dlouhé zimě, zvýšení cen emisních povolenek, bezvětří v Severním moři. To jsou jen některé z důvodů nárůstu cen energií v Evropě. Rekordní ceny za elektřinu a plyn momentálně trápí především jih kontinentu.

Sep 21

Zdražování začíná. Dodavatelé už nedokážou udržet ceny elektřiny i plynu

Seznam Zprávy

Lidé si za energie připlatí už na podzim. Ceny elektřiny a plynu na burze se již několik měsíců zvyšují a dodavatelé před růstem cen své zákazníky neubrání. Částka za energie příliš nespadne ani v roce 2021.

Sep 7

Ceny elektřiny na burze prolomily rekord. Dopadne to i do účtů domácností

Seznam Zprávy

Na pražské energetické burze se elektřina obchoduje za doposud nevyšší ceny. Hodnota překonala rekord z roku 2008. Ceny ženu nahoru hlavně vysoké ceny emisních povolenek.