English

Vystrčil nešetřil prezidentovo okolí. Zemanův mluvčí reagoval detailem z hospitalizace

Seznam Zprávy

Senát se poté, co se prezidentská kancelář nevyjádřila ke stavu Miloše Zemana, obrátil přímo na vedení nemocnice. Chce vědět, zda je způsobilý vykonávat úřad.

More from Seznam Zprávy

May 30

„Chci říct můj a Elinky příběh,“ píše prezidentovi matka zabité studentky

Seznam Zprávy

Prezident se setká s rodinami pozůstalých po střelbě na filozofické fakultě. „Vaši osobní zkušenost považuji za zásadní,“ napsal matce, jejíž dcera přišla o život.

May 29

„Ne znamená ne.“ Novela zákona o znásilnění prošla Senátem, míří k prezidentovi

www.seznamzpravy.cz

Za znásilnění bude nově považován nesouhlasný pohlavní styk, nejen silou vynucený.

Jan 2

Prezident nabudil fanoušky eura ve vládě, chtějí spojit síly proti ODS

Seznam Zprávy

Po prezidentovi a jeho projevu se musí během ledna k euru postavit i Fialova vláda. Malé strany jsou pro přijetí společné měny a hlasů mají dost, kompromisem pak může být nezávazná příprava na ERM II.

Mar 14

Míří Kysela k prezidentovi? Lichotivé, přiznává

Seznam Zprávy

Prezidenta Petra Pavla čeká hned na startu nelehký úkol. Musí rozhodnout, zda podepíše spornou vládní novelu o snížení mimořádné valorizace penzí. Podle opozice a některých expertů je změna protiústavní. Dá Pavel zákonu zelenou?

Jan 16

Mapy: Tady se rozhodne o novém prezidentovi

Seznam Zprávy

Jak se zachovali voliči ANO a Spolu v prezidentské volbě? Voliči ANO prokázali vysokou disciplínu a podpořili Andreje Babiše. Podpora Petra Pavla od voličů Spolu není tak silná jako věrnost voličů ANO.

Jan 16

O prezidentovi rozhodnou mladí. Pokud nenapadne sníh

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Tým Petra Pavla musí před finále prezidentské volby zvládnout úkol, na který před pěti lety nestačil Jiří Drahoš: přesvědčit voliče ostatních soupeřů, kteří mu dali podporu, aby přišli i ke druhému kolu a dali mu hlas.

Jan 1

Prezident Miloš Zeman je na návštěvě Slovenska

www.seznamzpravy.cz

Prezident nečekaně odjel na Slovensko. Jeho cesta souvisí s třicátým výročím vzniku Slovenského státu.

Nov 2

Miloš Vystrčil opět předsedou Senátu

www.seznamzpravy.cz

Senát se dnes poprvé sešel v novém složení po podzimních volbách. Senátoři jako svého předsedu zvolili Miloše Vystrčila. Rozhoduje se také o místopředsedech a o novém složení výborů a komisí.

Jan 20

Zmrazení platů jde k podpisu prezidentovi. Senát se návrh rozhodl ignorovat

Seznam Zprávy

Zmrazení platů politiků na letošní rok dostalou zelenou. I když trochu oklikou. Senát rozhodl, že se návrhem nebude zabývat a poslal ho tak rovnou k prezidentovi. Ten už avizoval, že ho podepíše.

Nov 27

Prezidentova cesta z nemocnice do Lán a zpět. Co se ve čtvrtek stalo?

Seznam Zprávy

Miloš Zeman by se měl dnes vrátit z vojenské nemocnice na zámek v Lánech. Čtvrteční návrat po dlouhodobé hospitalizaci byl jen na pár hodin, protože u hlavy státu byl zjištěn covid-19. Seznam Zprávy rekonstruovaly průběh událostí.

Nov 9

Prezidentovi Chile hrozí odvolání. Sněmovna byla pro, rozhodne Senát

Seznam Zprávy

Souhlas se zahájením procedury dala těsná většina zákonodárců. Podle řady chilských médií je ale schválení odvolání Piñera v Senátu krajně nepravděpodobné.

Nov 5

Komentář: Ulevilo se. Prezidentovi i republice

Seznam Zprávy

Andrej Babiš i Petr Fiala zúžili prezidentovi manévrovací prostor na minimum, což se vyplatilo. Přes nejisté vyhlídky a možné komplikace český parlamentarismus drží.

Oct 26

Změna u prezidenta. Kvůli stavu Miloše Zemana vznikne lékařské konzilium

Seznam Zprávy

Seznam Zprávy zjistily, že o stavu prezidenta Miloše Zemana se poradí nově vzniklé konzilium. Jeden z jeho členů je dosluhující rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, který potvrdil, že sbor lékařů začne jednat a vydá i prohlášení.

Oct 19

Dělení prezidentových pravomocí. Co dostane Babiš a co Vystrčil dle článku 66

Seznam Zprávy

Vzhledem k dění posledních dní a zdravotnímu stavu prezidenta České republiky Miloše Zemana se hovoří o článku 66 Ústavy ČR. Jaké je jeho znění, jak ho lze aktivovat a na koho přecházejí pravomoce prezidenta ČR?

Oct 10

Komentář: Nedůstojné finále Miloše Zemana. Brzy může být bez pravomocí

Seznam Zprávy

Předvolební prohlášení prezidenta Zemana, že bez ohledu na výsledky voleb pověří sestavením nové vlády předsedu vítězné strany, ne koalice, můžou vzít za své. Vlivem jednoznačných volebních výsledků – a vážné nemoci hlavy státu.

Apr 24

Čím Miloš Zeman v neděli překvapí? Expert vysvětluje prezidentovo mlčení

Seznam Zprávy

Podle politologa Ladislava Mrklase hraje prezident Zeman i o to, jak se zapíše do historie. V souvislosti s kauzou Vrbětice nevylučuje, že by například mohl odletět do Moskvy, aby se napjaté česko-ruské vztahy pokusil urovnat.

Jan 1

Dokument: Novoroční projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila

Seznam Zprávy

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vybídl v novoročním projevu k solidaritě a spolupráci nejen v boji s koronavirem. Jeho plné znění si můžete přečíst zde:

Nov 24

ODS představila svůj návrh, se kterým chce zítra v Senátu bojovat o daně

Seznam Zprávy

Vedení Senátu se zítra sejde s premiérem a ministryní financí, aby jednali o podobě daňového balíčku, kterou bude Senát ochoten schválit. Do Senátu se se svým návrhem chystá i Jan Hamáček. A své varianty dnes představila i ODS.

Jun 10

Ohání se Havlovým odkazem a chce zelenou ODS. Kdo je a kde se vzal Miloš Vystrčil?

www.seznamzpravy.cz

Vypadá to až trochu legračně. Lidé, kteří Miloše Vystrčila před měsícem ani neznali a netušili, jak vypadá, najednou chtějí, aby v roce 2023 kandidoval na prezidenta. Na senátního šéfa si posvítí podcast Vlevo dole.

Apr 14

Trump: Pravomoci prezidenta USA jsou neomezené, média falešná

Seznam Zprávy

„Pravomoci prezidenta USA jsou naprosté. Média informují falešně.“ To jsou jen některá z prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, která zazněla na bezprecedentní tiskové konferenci v pondělí večer.