English

Polská „msta“ za Turów. Bude se zkoumat důl Křetínského

Seznam Zprávy

Polští geologové budou zkoumat dopady těžby v německém dole Jänschwalde u hranic s Polskem. Jeho vlastníkem je EPH českého podnikatele Daniela Křetínského. Důvodem je zřejmě spor o Turów.

More from Seznam Zprávy

May 29

Soudní dvůr EU nařídil Polsku zaplatit pokutu za těžbu v dole Turów

www.seznamzpravy.cz

Polsko musí zaplatit pokutu za nelegální těžbu v dole Turów ve výši 68,5 milionu eur. Ve středu tak rozhodl Soudní dvůr Evropské unie.

May 14

Po otřesech v polském dole zemřeli dva horníci, po jednom se stále pátrá

www.seznamzpravy.cz

Po ranním otřesu v dole Myslowice-Wesola na jihu Polska přišli o život dva horníci. V místě se v tu chvíli nacházelo 15 horníků, z nichž se 12 postupně podařilo dostat ven.

Mar 13

Polský soud zrušil rozhodnutí umožňující prodloužit těžbu v dole Turów

www.seznamzpravy.cz

Polský správní soud ve středu zrušil platnost posouzení vlivu těžby v dole Turów na životní prostředí, které umožnilo prodloužení prací v dole poblíž hranic s Českem.

Sep 27

Vlevo dole: Čeští dinosauři fandí Ficovi

Seznam Zprávy

Zeman, Klaus, Paroubek, Hašek. Dinosaury české politiky spojuje jedno - v nadcházejících slovenských volbách se rozhodli otevřeně podpořit šéfa SMERu Roberta Fica.

Aug 4

Německo na křižovatce: zaspalo, rychle může stáhnout dolů i Česko

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Pro české hospodářství, které je silně závislé na německém průmyslu, je zpomalení a proměna největší evropské ekonomiky zásadní téma.

Jan 7

V Liberci bude výstava zaměřená na vliv těžby v polském příhraničním dole Turów

www.seznamzpravy.cz

Dopadům těžby v polském hnědouhelném dolu Turów na jeho okolí z pohledu lidí žijících v českém příhraničí se bude věnovat výstava, která začne v pondělí v libereckém obchodním centru Nisa.

Dec 15

Vlevo dole: Rok vlády. Ta „na ven“ by se hodila i Česku

Seznam Zprávy

Kabinet Petra Fialy v sobotu oslaví první výročí. A říkáme oslaví, i když se možná bude slavit hlavně to, že kabinet vůbec přežil turbulentní dobu. Co se vládě povedlo a v čem naopak svoje voliče zklamala?

Jun 17

Vlevo dole: Starostové dokončili českou deziluzi z politiky

www.seznamzpravy.cz

STAN řeší další skandál, proti kterému ty předchozí vypadají jako besídka v mateřské školce. Nechybí konspirační byty, placené společnice a kokain. Političtí reportéři Seznam Zpráv kauzu komentují v aktuální epizodě Reaktoru.

May 25

Vlevo dole: Co nová koalice zamýšlí s Českou televizí?

www.seznamzpravy.cz

Česká televize nedá spát řadě českých politiků. Její zpravodajství má velký dosah a zároveň na něj politici mají aspoň nepřímý vliv. Na rozdíl od komerčních médií – pokud tedy nejste Andrej Babiš a rovnou si je nekoupíte.

Feb 4

Česko stáhlo žalobu na Polsko kvůli dolu Turów

Seznam Zprávy

Česko stáhlo žalobu, kterou na Varšavu loni podalo u Soudního dvora EU kvůli prodloužení těžby hnědého uhlí u hranic Libereckého kraje. Potvrdil to mluvčí vlády.

Oct 13

Vlevo dole: Mějte se na pozoru. Soudce v Česku už jmenuje Mynář

Seznam Zprávy

V medicínském okénku podcastu Vlevo dole se podíváme do nemocnice na kraji města, kde leží Miloš Zeman. Probereme také, jak se formuje nová vláda a o které posty je rvačka.

Sep 20

Polská vláda nehodlá ukončit těžbu v dole Turów, přestože má platit pokuty

Seznam Zprávy

Polská vláda uvedla, že těžba v dole Turów poblíž české hranice bude pokračovat. Soudní dvůr Evropské unie dnes vyměřil Polsku pokutu ve výši půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně za to, že těžbu dosud nezastavilo.

Jun 9

Evropská komise se zapojí do české žaloby na Polsko kvůli dolu Turów

Seznam Zprávy

Evropská komise se zapojí do žaloby na Polsko, kterou Česká republika podala k Soudnímu dvoru EU kvůli rozšiřování těžby v polském uhelném dole Turów. Oznámila to dnes podle agentury Reuters komise.

May 21

České vítězství. Polsko musí bezodkladně zastavit těžbu v dole Turów

Seznam Zprávy

Česká republika uspěla u Soudního dvora EU se svým návrhem na zastavení těžby uhlí v kontroverzním polském dole. Informoval o tom šéf české diplomacie Jakub Kulhánek. Polští politici reagují popuzeně.

Feb 22

Česko podá na Polsko žalobu kvůli dolu Turów, chce zastavit těžbu

www.seznamzpravy.cz

Česká republika podá na přelomu února a března žalobu na Polsko v souvislosti s rozšiřováním těžby hnědouhelného dolu Turów. Bude požadovat zastavení těžby. Rozhodla o tom dnes vláda.

Oct 14

Diamo bude sledovat pokles země kvůli těžbě v polském dole Turów

Seznam Zprávy

Státní podnik Diamo buduje na Liberecku u hranic s Polskem síť 65 monitorovacích bodů pro sledování případného propadu půdy kvůli těžbě uhlí v polském dolu Turów.

Oct 9

Těžba v polském dolu u hranic připraví Liberecký kraj o miliardu a půl

Seznam Zprávy

Na 1,5 miliardy korun odhadly vodárenské společnosti v Libereckém kraji náklady na ochranu zdrojů pitné vody na českém území v souvislosti s pokračující těžbou hnědého uhlí v polském dole Turów u česko-polské hranice.

Oct 1

Polský ministr odmítl české výtky, o dole Turów chce ale jednat

Seznam Zprávy

Česko a Polsko mají zájem dál přímo jednat o řešení situace kolem polského dolu Turów, přestože Česko podalo v úterý podnět k Evropské komisi kvůli polskému záměru na rozšíření tohoto dolu.

Aug 30

Proti rozšíření polského dolu Turów protestovaly stovky lidí

www.seznamzpravy.cz

Stovky lidí z Česka, Německa a Polska se dnes sešly u památníku Trojmezí u Hrádku nad Nisou na Liberecku na mezinárodním protestu Thirst for Justice.

Jul 14

Brusel se postavil za Česko v boji proti polskému dolu u hranic

Seznam Zprávy

Silného spojence získal Liberecký kraj a celý český stát v zápase proti chystanému prodloužení těžby a rozšiřování dolu v polském Turówu. Hnědouhelný důl leží přímo na státní hranici a lidem na české straně už bere vodu.