English

Komentář: Co mají společného covid a Bohemia Energy? Mlčení politiků

Seznam Zprávy

Povolební realita je od vybledlých billboardů tak daleko, jak jen může být.

More from Seznam Zprávy

Apr 3

Komentář: České zdravotnictví je k chybám slepé

www.seznamzpravy.cz

Jako by všemi nemocničními procesy, a že to je nějakých procesů, cestoval svazek papírů, nikoli člověk-pacient. Přesně tomu mají bezpečnostní standardy bránit. V Česku ale chybí širší obraz.

Feb 29

Šéfka české větve společnosti Google po 18 letech odchází z funkce

www.seznamzpravy.cz

Taťána le Moigne v čele české pobočky společnosti Google stála od jejího vzniku v roce 2006. Vedla i pobočky na Slovenku, v Rumunsku a Maďarsku.

Feb 1

Komentář: České jaderné megalomanství

www.seznamzpravy.cz

Kabinet Petra Fialy můžeme pochválit za odvahu. Jaderný tendr sune nekompromisně kupředu. Na druhé straně se můžeme ptát, jestli si pětikoalice nebere příliš velké sousto.

Jan 26

V sedmnácti letech je klavírista Jan Schulmeister českou elitou

www.seznamzpravy.cz

Vloni získal Jan Schulmeister ocenění na prestižní světové klavírní soutěži The Cliburn International Piano Competition v americkém Dallasu. Na začátku tohoto týdne mu v pražské Kunsthalle dlouho tleskala i podnikatelská elita ČR.

Dec 11

Česká sklárna po 230 letech končí s ručním sklem. Zadusily ji ceny energií

www.seznamzpravy.cz

Sklárna v Květné na Uherskohradišťsku ukončí příští rok v lednu téměř po 230 letech výrobu ručního skla. Propustí 81 z 87 současných zaměstnanců.

Oct 10

České boty se po 20 letech budou zase šít i z české kůže

www.seznamzpravy.cz

Poprvé od krachu obuvnického kolosu Svit se budou boty v Česku šít opět i z české kůže. Český zpracovatel kůží Karo Leather rozšiřuje portfolio zákazníků i mimo nábytkáře. Spolupracovat bude například s výrobcem obuvi Vasky.

Sep 9

Česká ekonomika je v posledních letech zmar. Takhle začalo Řecko, říká expertka

Seznam Zprávy

Rychlost našeho zadlužování nemá v Evropě obdoby a navíc si půjčujeme na spotřebu, kritizuje veřejné finance ekonomka Jana Matesová.

Jun 27

Po třech letech se české automobilky oklepaly

www.seznamzpravy.cz

Po krizi, která způsobila tři roky klesajících objemů automobilového průmyslu, přichází konečně růst. V Česku se vyrobil více než milion vozů, většina zamířila do zahraničí.

Dec 24

Obrazem: České ozdoby zapsané v UNESCO překvapují i po sto letech

www.seznamzpravy.cz

Tak křehké, a přesto odolaly času. Podívejte se, jak se vyrábějí skleněné perličky jako základ úchvatných vánočních ozdob, které se dostaly až na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Nov 24

Jak zachránit české penze: Odchod až v 68 letech a větší propad příjmů

Seznam Zprávy

Na ministerstvu práce vznikají návrhy, jak zachránit penzijní systém. Ve hře jsou pozdější odchod do důchodu a relativní snížení penzí k průměrné mzdě.

Oct 7

S českými hotely se může stát to, co v USA v 80. letech, říká hoteliér

Seznam Zprávy

Česká hotelová síť Orea Hotels & Resorts plánuje během dvou let zdvojnásobit počet hotelových pokojů. Nyní jich má 2 tisíce. „Na konci příštího roku bychom chtěli mít v naší síti až 30 hotelů,“ říká její ředitel Gorjan Lazarov.

Sep 16

Komentář: Českým spisovatelům došla představivost

www.seznamzpravy.cz

Mezi českými autory roste tendence psát o věcech, které neznají, se vztekem. V lepším případě s výsměchem a ironií. A kam se poděla zvědavost?

Jul 24

Komentář: Jak jsme s Andrejem Babišem zbourali prasečák v Letech

www.seznamzpravy.cz

Lety a romský holokaust jsou příběhem českého mlčení a odvrácených očí.

Jul 22

Obrazem: Konec české ostudy. Začala demolice vepřína v Letech

Seznam Zprávy

V pátek symbolicky začala demolice vepřína v Letech na Písecku, který leží na místě bývalého koncentračního tábora, kde bylo za druhé světové války internováno víc jak 1300 Romů. Za 100 milionů zde vznikne památník.

Oct 13

Komentář: Nová Pětka. Návrat po sto letech?

Seznam Zprávy

Ozývá se, že pět stran ve vládě jsme ještě neměli. Měli. Mělo to své chyby, ale patří to k období obecně vnímanému jako velmi úspěšné.

Jul 20

Komentář: Kašlu na to. Jak český premiér odepsal českou kulturu

Seznam Zprávy

Kultura je v očích širší veřejnosti, Babišových „normálních Čechů“, čímsi podezřelým. Není divu, že v aktuálním předvolebním románu Babišových stratégů má prostor přinejlepším směšný.

Jul 10

Pomohli milionu lidí. Česká afghánská mise nekončí ani po 20 letech

Seznam Zprávy

Zatímco se drtivá většina amerických vojáků z Afghánistánu už vrátila do vlasti, účastníci jiné zahraniční mise si ani po 20 letech oddych nedopřávají.

May 21

Dva české animované filmy budou po 30 letech soutěžit v Annecy

www.seznamzpravy.cz

Po téměř třiceti letech jsou v hlavních sekcích festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy dva české celovečerní filmy.

Nov 20

Český seriál soutěží v USA, bude přenos s českým komentářem

www.seznamzpravy.cz

Český seriál #martyisdead o kyberšikaně má šanci v pondělí 23. listopadu získat mezinárodní cenu Emmy, ve filmovém průmyslu známou jako televizní Oscar.

Nov 9

Fakta: V jaké kondici šla česká ekonomika do druhé vlny koronaviru

www.seznamzpravy.cz

Česká ekonomika vstoupila do druhého lockdownu oslabená. Jaký vliv měla jarní vládní opatření na vybrané ekonomické ukazatele?