English

Mělo být už dávno jasno. Dohoda z Glasgow? Snad v sobotu

Seznam Zprávy

Podle oficiálního programu už mělo být hotovo, na klimatickém summitu COP26 se ale stále jedná. Zúčastněné státy se totiž dosud neshodly na znění finální dohody.

More from Seznam Zprávy

Jan 2

Všechny peníze z emisních povolenek by měly jít na boj s klimatickou změnou

www.seznamzpravy.cz

Stát by měl v příštích letech používat veškeré výnosy z emisních povolenek na opatření, která budou snižovat nebo kompenzovat důsledky změny klimatu.

Dec 3

Předsedá klimatické konferenci a tvrdí: Není důvod omezovat fosilní paliva

Seznam Zprávy

Předseda klimatické konference Cop28, která se právě odehrává v Dubaji, prohlásil, že neexistují konkrétní vědecká fakta potvrzující, že by ke zpomalení globálního oteplování vedlo postupné vyřazování ropy, uhlí a plynu.

Aug 5

Pět velkých hvězd pro cyklistický šampionát v Glasgow

Seznam Zprávy

Poprvé v historii se odehrává mistrovství světa v cyklistice ve všech disciplínách v jeden čas a prakticky na jednom místě. Vybrali jsme pět velkých favoritů této monstrakce, která se odehrává ve Skotsku.

Mar 28

Latinská Amerika vyrazila do boje s klimatickou krizí

www.seznamzpravy.cz

Iberoamerický summit v Dominikánské republice skončil schválením Charty životního prostředí. Tu předseda španělské vlády Pedro Sánchez označil za „ambiciózní plán“.

Nov 8

Egyptské úřady na klimatické konferenci blokují přístup na internet

www.seznamzpravy.cz

Egyptské úřady blokují několik stovek webových stránek s lidskoprávním a ekologickým obsahem. Podle účastníků klimatické konference Cop27 je obsah blokovaných stránek důležitý pro jednání o klimatické změně.

Feb 21

Biden slíbil boj s klimatickou krizí. V cestě má Kongres

Seznam Zprávy

Svůj ambiciózní plán pro boj s klimatickou změnou představil už během předvolební kampaně. Teď má Joe Biden Bílý dům pod kontrolou už déle než rok. A naplnění svých slibů se ani zdaleka nepřiblížil.

Jan 28

Klimatický summit COP26 s odstupem a v souvislostech – co přinesl?

Seznam Zprávy

Některé události má smysl komentovat až s odstupem, když zřetelně vidíme všechny důsledky a souvislosti. Proto jsme v podcastu 2050 zpětně zaměřili pozornost na klimatický summit COP26, který se konal v loni ve skotském Glasgow.

Nov 14

Zklamání i Gretino „bla, bla, bla“. Svět reaguje na klimatickou dohodu

Seznam Zprávy

Ve skotském Glasgow skončila dvoutýdenní konference COP26, kde představitelé téměř 200 zemí světa schválili společné znění nové klimatické dohody. Jak na historický okamžik reagoval svět?

Nov 12

Mělo být už dávno jasno. Dohoda z Glasgow? Snad v sobotu

Seznam Zprávy

Podle oficiálního programu už mělo být hotovo, na klimatickém summitu COP26 se ale stále jedná. Zúčastněné státy se totiž dosud neshodly na znění finální dohody.

Nov 12

Praha jedná v Glasgow: „Všichni oceňují, že máme vlastní klimatický plán“

Seznam Zprávy

Na klimatickém summitu COP26 v Glasgow jsou desítky tisíc lidí. Vyjednavačů, politiků, novinářů i takzvaných „pozorovatelů“ – zástupců různých organizací. A před pár dny se k nim připojila i delegace z Prahy.

Nov 10

Protesty tichem i tancem. Podívejte se na klimasummit v Glasgow

Seznam Zprávy

Za zdmi se na COP26 jedná o klimatické budoucnosti, před areálem lidé protestují. Podívejte se, jak to ve skotském Glasgow vypadá.

Nov 10

„Je to jako okupace.“ Ne všichni v Glasgow z klimatického megasummitu jásají

Seznam Zprávy

Glasgow na začátku listopadu ožilo klimatickým summitem COP26. Do města, kde žije přes půl milionu obyvatel, zamířily desítky tisíc lidí z celého světa. Místní ale na summit nahlížejí všelijak, zjistila reportérka Seznam Zpráv.

Oct 22

Stopáž: Pohnou firmy s bojem proti klimatické změně dřív než vlády?

Seznam Zprávy

„O klimatické změně se často mluví jako o hrozbě, o krizi. Potřebujeme to posunout směrem k řešení,“ říká zakladatel iniciativy Fakta o klimatu Ondráš Přibyla. Jak o klimatu mluvit, co s ním dělat a proč máme tak drahou elektřinu?

Sep 25

Skotská expertka: Neshody před COP26? Není to prostor k praní špinavého prádla

Seznam Zprávy

Skotské Glasgow hostí za pár týdnů jednu z nejočekávanějších událostí letošního roku – klimatický summit COP26. Ve Velké Británii ale akci globálního rozměru narušují bojůvky mezi Nicolou Sturgeonovou a Borisem Johnsonem.

Jul 17

„Klimatická změna již není abstraktní.“ Německo urychlí boj proti oteplování

Seznam Zprávy

Za povodně v Německu podle tamních politiků může globální oteplování. Vláda chce urychlit řešení klimatické krize.

Jun 6

Klimatická změna by mohla spustit finanční krizi, tvrdí představitel MMF

Seznam Zprávy

Ekologické hrozby se týkají i ekonomiky. Podle ředitele odboru pro měnové a kapitálové trhy MMF Tobiase Adriana by se klimatická změna neměla podceňovat. Největší hrozbou pro finančnictví jsou nepředvídatelné přírodní katastrofy.

Mar 19

Slávista Kovář vysvětluje, proč na nahrávce z Glasgow zmiňuje opici

Seznam Zprávy

Kauza, která se rozjela ve čtvrtek večer v Glasgow, pokračovala i dnes na sociálních sítích. Sdílela se tu hlasová zpráva, kterou kamarádům poslal Přemysl Kovář, náhradní brankář Slavie. Její rozdílné interpretace rozvířily vášně.

Mar 9

Skotský vyzyvatel Slavie? Hlavně nenechat rozeběhnout buvola

Seznam Zprávy

Na britských ostrovech se znovu skloňuje jméno pražské Slavie. Tu čeká osmifinále Evropské ligy proti glasgowským Rangers. Unionistický klub získal o víkendu svůj 55. mistrovský titul. Angličan se ptá: co jsou Rangers zač?

Dec 20

„Není čas ztrácet čas.“ Biden představil tým pro boj s klimatickou změnou

Seznam Zprávy

Nastupující americký prezident Joe Biden ve svém domovském státě Delaware představil šestičlenný tým, který povede americký boj s klimatickými změnami.

Oct 29

Europoslanec drží hladovku. Chce víc peněz na boj s klimatickou změnou

www.seznamzpravy.cz

Hladovkou se své politické cíle obvykle snaží prosadit političtí vězni či aktivisté, tentokrát ji ale zahájil poslanec Evropského parlamentu. Usiluje tak o zvýšení evropského rozpočtu na boj s klimatickými změnami.