English

Velmi schopný bankéř s velkým egem. To má být nový ministr průmyslu

Seznam Zprávy

Nový kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela má za sebou velmi úspěšnou manažerskou kariéru ve finanční skupině Erste a dobře zná problémy tuzemského průmyslu.

More from Seznam Zprávy

Oct 25

Ministr Síkela: Elektřina pro domácnosti může podražit až o 10 procent

Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a obchodu pracuje s pesimističtější variantou vývoje ceny elektřiny, dění na Blízkém východě by mohlo situaci ještě zhoršit. „Podle míry eskalace tohoto konfliktu bych svůj odhad posunul ještě o něco výš,“ dodal.

Mar 31

Ceny elektřiny a plynu padají. Kdo má nyní nejlepší nabídku

Seznam Zprávy

Dodavatelé energií se předhánějí v tom, kdo nabídne výhodnější ceník. Promítají do nich aktuální pokles velkoobchodních cen. Pokud se na trhu něco nezmění, bude zlevňování pokračovat.

Jan 24

Ceny elektřiny klesají. Mnoha domácnostem to stejně nepomůže

Seznam Zprávy

Ceny elektřiny na burze klesly pod úroveň, na niž je nastaven vládní cenový strop. Zlevnění už brzy pocítí i koneční spotřebitelé, slibuje Jiří Matoušek z Centropolu. Energie ale i tak zůstane mnohem dražší, než bývala před krizí.

Jan 12

Ministr: Ceny plynu i elektřiny míří dolů

Seznam Zprávy

Podle předpokladů ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely bude cena zemního plynu dál klesat. Je za tím „neskutečný pohyb“ v Evropě i příznivé počasí. S plynem by měla zlevňovat i elektřina, spotřebitelé to pocítí se zpožděním.

Oct 12

Síkela: Ministři EU jsou pro, aby země nakupovaly plyn společně

www.seznamzpravy.cz

Mezi ministry EU panuje všeobecná shoda začít se společnými nákupy zemního plynu již před létem 2023 a posilovat solidaritu a energetické úspory. Ministři se také shodli, že je potřeba zabránit dopadu ceny plynu na ceny elektřiny.

Oct 7

V EU má stále větší podporu oddělení cen plynu od cen elektřiny, řekl Fiala

www.seznamzpravy.cz

Členské země EU podle premiéra Petra Fialy volají po společném evropském řešení cen energií a nechtějí se pouštět do národních cest, které by mohly být dražší a nemusely by vést ke kýženému výsledku.

Sep 26

Konečné stropy cen elektřiny a plynu nejsou jasné. Hrozí růst cen služeb

Seznam Zprávy

Energetický regulační úřad s vládou vyjednává o tom, jak nastavit cenu služeb spojených s dodávkou elektřiny i plynu. Pokud se nepodaří uhradit náklady distributorů a firmy ČEPS ze státní dotace, bude dopad na zákazníky bolestný.

Sep 13

Přehledně: Ceny elektřiny a plynu dostaly strop. Kolik budete platit?

Seznam Zprávy

Vláda Petra Fialy představila první část řešení energetické drahoty. Počítá se stropy na cenu energií pro domácnosti i s tím, že to zaplatí mimořádná daň z neočekávaných zisků.

Sep 12

Ceny elektřiny a plynu dostanou jasný strop, rozhodla vláda

Seznam Zprávy

Vláda chystá nový balík pomoci s vysokými cenami energií. Kabinet pracoval s návrhy maximální ceny elektřiny a stanovil je na 6 Kč u elektřiny a 3 Kč u plynu. Pomoc by se měla vztahovat na domácnosti, malé firmy i veřejný sektor.

Aug 31

Ministr průmyslu Síkela: Kritiku své práce vnímám jako předvolební folklor

www.seznamzpravy.cz

Ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela považuje kritiku z řad koaličních partnerů za předvolební boj. Starostové jsou podle něj s jeho prací spokojeni. Někteří politici ODS a KDU-ČSL ale místo spokojenosti ministra kritizují.

Aug 29

Síkela: Máme plán, jak zlevnit energie. Zastropováním cen plynu

www.seznamzpravy.cz

Česko svolává mimořádné setkání evropských ministrů pro energetiku, bude se konat v pátek 9. září. Ministr průmyslu Jozef Síkela uvedl, že Česko na jednání bude prosazovat zastropování cen plynu pro výrobu elektřiny.

Aug 28

Nemocnice bez plynu a elektřiny? „Pak už nebudu ministr,“ prohlásil Válek

www.seznamzpravy.cz

Fakultní nemocnice, které spadají pod Ministerstvo zdravotnictví, stále nemají vyřešené dodávky energií na příští rok. Na rozdíl od domácností se navíc nemohou spolehnout na dodavatele poslední instance.

Aug 24

Ceny elektřiny na burze se zbláznily. Síkela chce svolat unijní summit

www.seznamzpravy.cz

Ceny elektřiny na burze každý den trhají rekordy. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely je třeba najít celoevropské řešení – a třeba i zastropování ceny.

Aug 16

Síkela: V nouzi omezíme teplo pro domácnosti, musíme udržet průmysl

www.seznamzpravy.cz

Stát by v případě nedostatku plynu přistoupil k omezení dodávek tepla do domácností, aby udržel v chodu klíčové složky průmyslu. Před setkáním ministrů to novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Jul 26

Ceny elektřiny a plynu dramaticky rostou. Jak pomůže stát?

Seznam Zprávy

Náklady na elektřinu, plyn či topení jdou nahoru a s příchodem zimy pravděpodobně ještě porostou. Stát slibuje podporu, která může domácnosti zajistit ročně desítky tisíc, a pomoc lze získat i jako firma nebo OSVČ.

May 10

Ministři odkryli majetky. Nejbohatší je Síkela

Seznam Zprávy

Na žádost Seznam Zpráv ministři odkryli, s čím vstupují do vlády. V majetkových přiznáních uvedli, jaké vlastní nemovitosti, automobily nebo jaké mají dluhy.

Apr 27

Ceny elektřiny dostanou do problémů půlku domácností, varuje dodavatel

Seznam Zprávy

Ceny energií letí vzhůru. Burzou zmítá panika, výrobci ale spekulují na další růst cen a odmítají prodávat elektřinu přímo. Volný trh přestává fungovat, je čas na jeho regulaci, varuje Jiří Matoušek z vedení Centropolu.

Nov 29

Ministrem průmyslu má být bývalý bankéř Jozef Síkela

Seznam Zprávy

Hnutí STAN oznámilo nového kandidáta na ministra průmyslu a obchodu. Má jím být bývalý bankéř Jozef Síkela.

Sep 21

Zdražování začíná. Dodavatelé už nedokážou udržet ceny elektřiny i plynu

Seznam Zprávy

Lidé si za energie připlatí už na podzim. Ceny elektřiny a plynu na burze se již několik měsíců zvyšují a dodavatelé před růstem cen své zákazníky neubrání. Částka za energie příliš nespadne ani v roce 2021.

Sep 7

Ceny elektřiny na burze prolomily rekord. Dopadne to i do účtů domácností

Seznam Zprávy

Na pražské energetické burze se elektřina obchoduje za doposud nevyšší ceny. Hodnota překonala rekord z roku 2008. Ceny ženu nahoru hlavně vysoké ceny emisních povolenek.