English

Bezkonkurenční, tvrdí Putin. Rusko hlásí úspěšný test hypersonické řízené střely

Seznam Zprávy

Rusko oznámilo, že provedlo další úspěšný test své hypersonické řízené střely Zircon. Ruský prezident Vladimir Putin ji označil za součást nové generace bezkonkurenčních systémů zbraní.

More from Seznam Zprávy

Dec 8

Putin oznámil kandidaturu v nadcházejících ruských prezidentských volbách

www.seznamzpravy.cz

Vladimir Putin se bude opět ucházet o post ruského prezidenta. U moci je už více než 23 let. V lednu 2021 podepsal zákon, který mu umožňuje kandidovat na post hlavy státu ještě dvakrát.

Apr 27

Další ruskou mobilizaci brzdí obavy z veřejného hněvu, domnívají se USA

www.seznamzpravy.cz

Ruská zimní ofenziva nevyšla podle představ a teď už se čeká ukrajinský protiútok. Ruské velení ví, že potřebuje nové vojáky. Moskva se ale zároveň bojí reakce veřejnosti, ukázal další uniklý americký dokument.

Mar 16

Další mobilizace v Rusku je zřejmě na spadnutí

Seznam Zprávy

Zvěsti o nové mobilizační vlně v Rusku kolují v médiích minimálně od konce loňského roku. V několika oblastech země se nyní dal do pohybu proces, který naznačuje, že se k mobilizaci skutečně schyluje.

Dec 31

Putin v projevu: Pravda je na straně Ruska, Západ podporoval neonacisty

Seznam Zprávy

AKTUALIZUJEME. Putin v novoročním projevu řekl, že letošek byl plný událostí klíčových pro budoucnost Ruska i světa. Pravda je podle něj na straně Ruska. Jeho vojska dnes mezitím útočí na civilní cíle v Kyjevě a po celé Ukrajině.

Dec 21

Dáme armádě, kolik potřebuje. Rusko nasadí moderní střely, oznámil Putin

Seznam Zprávy

Podle ruského prezidenta Moskva chystá zapojení velkých mezikontinentálních střel Sarmat a nadzvukových střel Zirkon.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Oct 28

Částečná mobilizace v Rusku byla dokončena, řekl Šojgu

www.seznamzpravy.cz

Částečná mobilizace v Rusku byla dokončena, řekl dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimiru Putinovi. Do služby bylo povoláno 300 tisíc mužů.

Oct 26

Lásku, ne válku. Rusko zavádí výjimku z mobilizace pro manžele těhotných

www.seznamzpravy.cz

Dosavadní výjimky z mobilizace se vztahovaly na pracovníky klíčových odvětví, například IT, telekomunikace, bankovnictví nebo státní média.

Oct 4

Mobilizace běží hladce, hlásí Moskva. Rusko ale už opustilo 700 000 lidí

Seznam Zprávy

Po tom, co ruský prezident vyhlásil částečnou mobilizaci, zemi opustilo 600 až 700 tisíc lidí, tvrdí zdroj z ruské prezidentské kanceláře. Nelze ovšem s jednoznačností určit, kolik z nich ze země odjelo za turistickými účely.

Oct 2

Odvodová kancelář na východě Ruska nabízí za 100 tisíc rublů odložení mobilizace

Seznam Zprávy

Rusko od vyhlášení mobilizace posílá povolávací rozkazy po celé zemi. Zatímco lidé na internetu hledají, jak se vojenské službě vyhnout, odvodová kancelář na východě odložení mobilizace nabízí. Stačí zaplatit 100 tisíc rublů.

Sep 30

Anexe a mobilizace jsou důkazem slabosti Ruska, říká šéf NATO

www.seznamzpravy.cz

Nejzávažnější pokus o uzmutí cizího území v Evropě od konce druhé světové války. Tak označuje generální tajemník NATO Putinovu anexi ukrajinských okupovaných územích.

Sep 23

„Částečná“ mobilizace v praxi. V Rusku povolávají demonstranty i studenty

Seznam Zprávy

Americký institut ISW upozornil, že Rusko už teď porušuje podmínky mobilizace a povolává muže bez ohledu na jejich vojenské zkušenosti. „Protestujte! Bojujte! Utečte! Nebo se vydejte do ukrajinského zajetí!“ radí Rusům Zelenskyj.

Sep 21

Letenky z Ruska po vyhlášení mobilizace mizí. Ceny raketově rostou

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin zřejmě vyhlášením částečné mobilizace mnoho Rusů vyděsil. Z bookingových serverů rychle mizí letenky do zbývajících destinací, kam můžou Rusové létat. Letenky na dnešek už téměř nejsou.

Sep 21

Putin přiznává selhání a slabost. Svět komentuje ruskou mobilizaci

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil ve středu ráno okamžitou částečnou mobilizaci. Rozhodnutí ukazuje, že válka neprobíhá podle plánu Moskvy, zní z Ukrajiny. Čína vyzvala všechny strany k dialogu.

Sep 21

Rusko zároveň s vyhlášenou mobilizací zpřísňuje tresty za odmítnutí rozkazů

Seznam Zprávy

Ruský parlament schválil zpřísnění trestů za řadu trestných vojenských činů spáchaných během mobilizace nebo v boji. Vyšší tresty se vztahují například na dezerce, poškození vojenského majetku nebo rabování.

Sep 21

Putin vyhlásil okamžitou částečnou mobilizaci. Válčíme se Západem, řekl Šojgu

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v mimořádném projevu částečnou mobilizaci. Platí okamžitě a týká se 300 tisíc rezervistů.

Aug 31

Skrytá mobilizace sílí. Rusko začne rekrutovat i v Moskvě a Petrohradu

www.seznamzpravy.cz

Ruská armáda dosud povolávala především obyvatele odlehlých a polozapomenutých končin země. Nyní se chce zaměřit i na etnické Rusy z bohatších vrstev společnosti, tvrdí ukrajinská rozvědka.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

May 20

Rusko rozesílá pokyny pro případ mobilizace, tvrdí ukrajinské tajné služby

www.seznamzpravy.cz

Rusko se od února, kdy zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu, potýká s nedostatkem lidské síly a čelí drtivým ztrátám.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?