English

Británie a Německo vyhrožují kvůli Ukrajině Rusku. Biden varuje před sankcemi

Seznam Zprávy

Státy OSN varují Rusko před možným útokem na Ukrajinu. Moskva se tvrzení brání a vyjadřuje nejistotu nad dalším postupem spojenců.

More from Seznam Zprávy

Apr 24

Jaderné zbraně ve vesmíru? Rusko v OSN rezoluci zablokovalo

www.seznamzpravy.cz

Rada bezpečnosti OSN dnes hlasovala o rezoluci, která má zabránit zbrojení ve vesmíru. Návrh získal 13 hlasů pro, Čína se zdržela a Rusko bylo jedinou zemí, která rezoluci vetovala.

Dec 19

Vysoký komisař OSN: Rusko se na Ukrajině dopouští válečných zločinů

www.seznamzpravy.cz

„Ruská federace se na Ukrajině dopustila hrubého porušování lidských práv, závažného porušování humanitárního práva a válečných zločinů,“ řekl vysoký komisař OSN pro lidská práva.

Apr 22

Německo a Rusko si navzájem vyhostilo diplomaty, uvádí Moskva

Seznam Zprávy

Rusko vyhostí přes 20 německých diplomatů poté, co Berlín označil za nežádoucí osoby obdobný počet ruských diplomatických pracovníků, uvedla dnes agentura RIA Novosti. Berlín se zatím nijak nevyjádřil.

Apr 12

USA a Británie oznámily nové sankce proti Rusku

www.seznamzpravy.cz

USA i Británie oznámily novou vlnu sankcí, které mají zamezit obcházení stávajících pravidel ze strany některých ruských oligarchů.

Mar 28

Moskva připravila past na firmy opouštějící Rusko

www.seznamzpravy.cz

Každá firma opouštějící Rusko bude muset přispět do jeho státní kasy. Tlak na společnosti, které až doteď zůstaly, se tak nejspíš ještě zvýší. Kritice se nevyhnou: Buď budou podnikat v zemi agresora, nebo přímo přispějí na válku.

Dec 26

Ukrajina žádá o vyloučení Ruska z OSN. Jaké má šance?

www.seznamzpravy.cz

Podle Kyjeva není Rusko právoplatným členem OSN. A žádá jeho vyloučení. Agentura AFP však připomíná, že Kyjev nemá šanci požadavek na vyloučení prosadit, jelikož Rusko má právo veta.

Nov 14

Rezoluce Valného shromáždění OSN: Rusko má zaplatit reparace Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci, podle níž má být Rusko zodpovědné za invazi na Ukrajinu, jež proběhla v rozporu s mezinárodním právem. Ukrajině má také zaplatit reparace za způsobené škody.

Nov 8

Rusko se žene do náruče mezinárodních vyvrhelů

Seznam Zprávy

Na Ukrajinu proudí pomoc ze Západu, Rusku nezbývá, než se s žádostí o dodávky zbraní obracet na vyděděnce mezinárodního společenství. Pro výrobu sovětské zbraňové technologie se rázem stala atraktivní zemí Severní Korea.

Oct 20

Rusko hrozí OSN. Nechce, aby na Ukrajině prověřila původ dronů

Seznam Zprávy

Ukrajina vyzvala OSN, aby prověřila, zda Rusko při invazi používá drony Šáhid íránské výroby. Podle Ruska se OSN má zdržet „jakéhokoli nelegitimního vyšetřování“. EU kvůli dodávkám dronů Rusku schválila sankce proti třem Íráncům.

Sep 21

Podle Bidena porušilo Rusko Chartu OSN

www.seznamzpravy.cz

Biden se ve svém projevu vyslovil pro reformu Rady bezpečnosti OSN, odsoudil ruskou agresi a přislíbil, že Spojené Státy budou stát při Ukrajině.

Aug 22

OSN potvrdila 5587 zabitých civilistů ve válce Ruska proti Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Mezi potvrzenými 5587 zabitými civilisty je 2161 mužů, 1490 žen, 149 dívek a 175 chlapců, jakož i 38 dětí a 1574 dospělých, jejich pohlaví zatím zůstává neznámé. Úřad připouští, že skutečné počty obětí jsou mnohem vyšší.

May 15

Pravé Rusko začíná za Moskvou, je to bezbarvá země, říká fotografka

Seznam Zprávy

Velkým tématem byl pro ni odsun sovětských vojsk z Československa. Do Sovětského svazu, respektive do Ruska, se podívala mnohokrát. A nejen podívala, samozřejmě především fotila. Hostem Ušáku byla fotografka Dana Kyndrová.

Apr 14

Online: Křižník Moskva se potopil, potvrdilo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Apr 7

Rusko dostalo v OSN diplomatickou facku. Co to pro něj bude znamenat?

Seznam Zprávy

Valné shromáždění OSN odhlasovalo pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). Pro návrh se vyslovilo 93 států, proti jich bylo 24. Co přesně to pro Rusko bude znamenat?

Mar 24

Biden: Pokud Rusko použije na Ukrajině chemické zbraně, USA odpoví

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Feb 24

Mapa: Kde Rusko udeřilo proti Ukrajině

Seznam Zprávy

Města na východě jako Kramatorsk a Charkov, ale i Kyjev a Ivano-Frankivsk asi 160 kilometrů od ukrajinských hranic. To všechno jsou cíle, na které se Rusko zaměřilo.

Jan 21

Británie varovala Rusko. Zvažuje vyslání dalších vojáků na Ukrajinu

Seznam Zprávy

Ministryně zahraničí Spojeného království Liz Trussová varovala Rusko, že jakákoli invaze na Ukrajinu by vedla pouze ke ztrátám na životech. Země také zvažuje vyslání dalších vojáků na Ukrajinu.

Dec 9

Británie a Německo vyhrožují kvůli Ukrajině Rusku. Biden varuje před sankcemi

Seznam Zprávy

Státy OSN varují Rusko před možným útokem na Ukrajinu. Moskva se tvrzení brání a vyjadřuje nejistotu nad dalším postupem spojenců.

Jun 16

Biden po jednání s Putinem: Jsem pro Ameriku, nejsem proti Rusku

Seznam Zprávy

Setkání amerického prezidenta Joea Bidena s ruským protějškem Vladimirem Putinem skončilo předčasně. Podle Putina bylo jednání konstruktivní, podle Bidena si Rusko zoufale snaží udržet postavení světové velmoci.

May 15

Stáhněte zprávy o mrtvých v Rusku, nebo uvidíte, vyhrožuje Moskva

www.seznamzpravy.cz

Britský deník Financial Times si spolu s americkým listem The New York Times vysloužily kritiku přímo od ruského ministerstva zahraničí i výhrůžku od poslance Státní dumy. Moskvě se nelíbí jejich články o počtu obětí covid-19.