English

Šéf WHO: Covid v roce 2022 zastavíme, ale nehromaďte vakcíny

Seznam Zprávy

Šéf WHO Tedros v novoročním prohlášení varoval před „úzkoprsým nacionalismem a hromaděním vakcín“, uvedla britská BBC na svém webu.

More from Seznam Zprávy

Dec 12

Světová zdravotnická organizace: V Gaze už nefunguje ani třetina nemocnic

Seznam Zprávy

Zástupce Světové zdravotnické organizace pro Palestinu v úterý uvedl, že v Pásmu Gazy zbyla jen necelá třetina částečně funkčních nemocnic. Žádal, aby zůstaly nedotčené.

Nov 29

WHO: Nemoci mohou být v Gaze větším nebezpečím než bomby

www.seznamzpravy.cz

Pokud nebude obnoven zdravotnický systém v Pásmu Gazy, mohlo by tam více lidí umírat na nemoci než při bombardování, varuje Světová zdravotnické organizace (WHO). Zejména v posledních dnech roste počet lidí s infekčními nemocemi.

Oct 28

WHO: Tuberkulóza sílí, na vině je i pandemie covidu-19

Seznam Zprávy

Podle Světové zdravotnické organizace po letech přibývá lidí nakažených tuberkulózou, včetně té odolné vůči lékům. Na vině je i pandemie covidu-19.

Sep 15

Konec pandemie covidu-19 je na dohled, uvedl šéf WHO

www.seznamzpravy.cz

Konec pandemie covidu-19 je na dohled, uvedl generální ředitel WHO. Teď podle něj ale nelze polevit. „Stále existuje riziko vzniku dalších variant, takže se chopme této příležitosti,“ prohlásil Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Jan 6

WHO: Omikron je jiný než delta, za mírný ho ale neoznačujme

Seznam Zprávy

Nakažlivější koronavirová varianta omikron zřejmě způsobuje méně závažné onemocnění, než dosud globálně převažující delta, ale neměla by být klasifikována jako mírná.

Dec 11

Co víme o lécích proti covidu? Pilulka od Pfizeru má fungovat i na omikron

Seznam Zprávy

Dva nové léčivé přípravky proti covidu-19, které by mohly být účinné proti variantě omikron, čekají na schválení americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Zatím velmi pozitivními výsledky se chlubí společnost Pfizer.

Dec 11

Slovensko potvrdilo první tři případy nové varianty koronaviru omikron

Seznam Zprávy

Slovensko potvrdilo první tři případy nové varianty omikron. Všechny tři osoby byly očkovány proti covidu-19, navštívily země považované v souvislosti s omikronem za rizikové a projevily se u nich jen mírné příznaky onemocnění.

Dec 7

Zvrat. WHO je proti rozšířené metodě léčby covidu

Seznam Zprávy

Světová zdravotnická organizace s odkazem na výzkum uvedla, že nedoporučuje podávat covidovým pacientům plazmu těch, kteří už nemoc prodělali. Nepomáhá jim to, tvrdí WHO. V České republice léčebnou metodu využívá několik nemocnic.

Dec 7

Smejkal: Omikron zřejmě prolamuje imunitu vzniklou proděláním covidu

Seznam Zprávy

Epidemická situace v Česku je nadále vážná a nemocnice zůstávají kvůli péči o covidové pacienty přetížené. Šíření nákazy ale stagnuje a mohlo by pozvolna zpomalovat. A vláda se proto zatím nechystá měnit dosavadní opatření.

Dec 2

Studie: Omikron dokáže obejít imunitu z prodělaného covidu

Seznam Zprávy

Nová varianta omikron má značnou schopnost vyhnout se imunitě z předchozí infekce covidem-19, uvádí první reálná studie účinků této varianty.

Nov 29

Šíření koronaviru: Varianta omikron už se potvrdila na všech kontinentech

Seznam Zprávy

Nová varianta koronaviru omikron byla poprvé zaznamenána v Jihoafrické republice před necelým měsícem. V současnosti už její výskyt oficiálně potvrzují téměř tři desítky zemí včetně Česka.

Nov 4

Evropa je opět epicentrem covidu. WHO varuje před dalším půl milionem obětí

Seznam Zprávy

Kromě nízké míry proočkovanosti může za zhoršující se situaci i předčasné uvolňování opatření.

Oct 15

WHO: V Africe se daří odhalit asi jen sedminu případů covidu-19

Seznam Zprávy

Počty nakažených koronavirem SARS-CoV-2 v Africe jsou podle nové studie Světové zdravotnické organizace (WHO) mnohem vyšší, odhalit se podle ní daří pouze sedminu infikovaných. Informovala o tom dnes agentura AP.

Oct 6

Konečně máme vakcínu na starodávnou nemoc. Pojďme zachraňovat životy, vyzývá WHO

Seznam Zprávy

Záblesk naděje. Světová zdravotnická organizace doporučila rozsáhlé užití první účinné vakcíny určené proti malárii. Podle expertů by mohla zachránit ročně životy tisíců lidí, včetně dětí napříč celou Afrikou.

Sep 3

Z covidu se stane dětská nemoc nebo rýma, věští světová kapacita oboru

Seznam Zprávy

Do Česka na kongres biochemiků zavítal i německý odborník na koronaviry Rolf Hilgenfeld. V rozhovoru pro Seznam Zprávy se rozpovídal mimo jiné o tom, jak moc jsou koronaviry jedinečné a co se dá od nich čekat do budoucna.

Feb 16

Vyšetřovací tým WHO se hádá o původu covidu

Seznam Zprávy

Vpuštění mezinárodního týmu WHO do Wu-chanu po roce řádění pandemie mělo přinést tvrdá data a zásadní poznatky o šíření nemocí. Namísto toho panují další zmatky, tentokrát i uvnitř samotného vyšetřovacího týmu.

Jul 13

Záhadná smrtelná nemoc v Kazachstánu? Je to nejspíš covid-19, myslí si WHO

Seznam Zprávy

Minulý týden svět vyděsila zpráva čínské ambasády v Kazachstánu o záhadném zápalu plic, který je smrtelnější než koronavirus. Světová zdravotnická organizace si ale myslí, že jde o tutéž nemoc.

Jul 13

Krize může být „horší, horší a ještě horší“, prohlásil šéf WHO

Seznam Zprávy

Ve světě dál přibývá nakažených novým typem koronaviru. Čísla rychle rostou v USA, mnohde se vrací roušky. Dění sledujeme online.

Jun 6

Bolsonaro hrozí vystoupením z WHO: Do zvládání covidu nám nemají co mluvit

Seznam Zprávy

Brazilský prezident Jair Bolsonaro v pátek pohrozil vystoupením země z Mezinárodní zdravotnické organizace (WHO). Chce tak následovat kritický postoj Spojených států. Informoval o tom světový tisk.

Apr 9

„Čínocentrická WHO.“ Trump se obul do organizace, krizi prý nezvládla

Seznam Zprávy

Světová zdravotnická organizace je pod palbou kritiky. Tu poslední odpálil americký prezident Donald Trump. Organizace podle něj neupozornila dost rychle na hrozbu, kterou nový koronavirus pro svět představoval.