English

Svědectví z bouřlivého Kazachstánu: Je děsivé jenom jít po ulici, bojím se

Seznam Zprávy

Krátce před jednou odpoledne voláme do kazašské Almaty, kterou poslední hodiny zmítají brutální protesty. Ačkoli pro Kazachy bylo „třešničkou na dortu“ zrušení cenového stropu na LPG, protestující lid toho má na srdci daleko víc.

More from Seznam Zprávy

May 26

Fotky: Tepelná anomálie odstavila v Kolumbii miliony lidí od plynu

www.seznamzpravy.cz

Na šest milionů lidí v zemi je od středy bez přístupu k plynu. Podle distribuční společnosti mohla anomálie, která odstavila plynovody, vzniknout podzemním požárem v oblasti poblíž neaktivní sopky Cerro Bravo.

Oct 4

Komentář: Ukrajina za bodem bez návratu a co z toho plyne pro nás

www.seznamzpravy.cz

„Válka je i výzvou, zda si dokážeme uvědomit, co musíme změnit, abychom obstáli a posunuli se k bezpečnosti i vlastními silami a modernizací. A nejen přežíváním, spoléháním na odvahu Ukrajinců nebo naříkáním nad poměry.“

Jul 13

E.ON dramaticky přepisuje ceníky plynu

www.seznamzpravy.cz

E.ON je další z dodavatelů, který zdraží elektřinu a plyn. U elektřiny činí nárůst o zhruba 15 procent, u plynu 50 procent. Některým klientům se proto zvednou zálohy.

May 5

Česko má plán, jak si umést cestu ke katarskému plynu

www.seznamzpravy.cz

Ministerstvo financí podle zjištění Seznam Zpráv chystá dohodu s Katarem o ochraně investic v Česku. Chystá se otevření ambasád v Praze i Dauhá, ladí se návštěva emíra. To vše má usnadnit jednání o dodávkách plynu z Kataru.

May 4

Utajená mise Pekarové v Emirátech: jednání o plynu a válce

Seznam Zprávy

Markéta Pekarová Adamová se s posvěcením ministerstva zahraničí účastnila mise v Dubaji, jejímž úkolem bylo navázat vztahy s vysoce postavenými politiky Emirátů a umést cestu jednáním o dodávkách plynu z Blízkého východu.

May 4

Vláda zatím nemá plán pro rychlé odpojení od ruského plynu

Seznam Zprávy

Ministerstvo průmyslu pracuje na krizovém scénáři pro případ, že do Česka přestane letos proudit ruský plyn. Do pěti let se má země od plynového importu z Moskvy sama zcela odstřihnout. Tento plán má být hotový už do konce týdne.

May 1

Ať to za nás řeší Němci. Vláda nemá plán pro odstřižení plynu

www.seznamzpravy.cz

Martin Jašminský, Zuzana Kubátová a Jiří Zatloukal komentují dění v českém byznysu. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only.

Apr 29

Komentář: Dovoz ruského plynu jako cesta k Putinově porážce

www.seznamzpravy.cz

Aby Ukrajinci dostávali zbraně, musí být na západě u moci politici, kteří budou dostatečně dlouho dodávat tanky, děla, drony, pušky a náboje. K tomu je potřeba, aby ve společnosti postižené ekonomickou krizí udrželi sociální smír.

Apr 27

Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

www.seznamzpravy.cz

Polská plynárenská společnost PGNiG potvrdila, že Rusko přestalo dodávat zemní plyn do Polska. Společnost Gazprom zastavila dodávky i do Bulharska. Stalo se tak proto, že tamní plynárenské podniky odmítly za plyn platit v rublech.

Mar 25

Litva otevře nový plynovod a odstřihne se od ruského plynu

www.seznamzpravy.cz

V posledním desetiletí se Litva snaží snižovat svou energetickou závislost na Rusku. Má v tom ale výhodu, díky napojení na polský plynovod GIPL a vlastnímu LNG terminálu se může od ruského plynu odstřihnout.

Jan 8

V Almaty se stále ozývá střelba. Bezpečnostní složky už zadržely přes 4300 lidí

Seznam Zprávy

Situaci v Kazachstánu sledujeme v online reportáži.

Jan 7

V kazašském Almaty se dál střílí, na ulicích leží mrtví

Seznam Zprávy

Ve všech regionech Kazachstánu byl z velké části obnoven ústavní pořádek, prohlásil dnes ráno prezident středoasijské republiky Kasym-Žomart Tokajev. V centru největšího kazašského města Almaty se ale podle médií dál střílí.

Jan 6

Očité svědectví z Kazachstánu: V Almaty se stále střílí, budovy hoří

Seznam Zprávy

Kazachstánem zmítají největší nepokoje za posledních deset let. V největším městě Almaty znovu nefunguje internet a mobilní sítě. Přesto se podařilo získat očité svědectví od reportéra Rádia Svobodná Evropa Timura Ermaševa.

Dec 23

Zkrachoval další dodavatel elektřiny a plynu

Seznam Zprávy

Firma Český Energetický Dodavatel obsluhovala zhruba sedm tisíc odběratelů.

Dec 22

Evropská těžba plynu klesá, závislost na Rusku roste

Seznam Zprávy

Energetická krize se prohlubuje. Evropské ceny plynu od konce minulého týdne po několika týdnech úlevy letí vzhůru a překonaly historické rekordy.

Oct 27

Putin nařídil zvednout dodávky plynu do Evropy

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zvednout dodávky zemního plynu do Evropy od listopadu. Státní podnik Gazprom s nimi má začít, až naplní domácí podzemní zásobníky. Informovala o tom agentura TASS.

Oct 14

Viníci drahé elektřiny a plynu sedí v Praze

Seznam Zprávy

Nepromyšlená energetická politika přispěla k vysokým cenám energie. Nesvádějme vše na Brusel a EU, od počátku jde o selhání národních vlád, píše bývalý šéf ČEZ a bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl.

Sep 1

Ušetříte. Innogy sníží od října cenu plynu, zlevní i další

Seznam Zprávy

Největší dodavatel zemního plynu v Česku, společnost innogy, sníží všem zákazníkům od října jeho cenu o pět procent.

Jun 30

Precheza neuspěla u soudu, pokuta za únik plynu platí

Seznam Zprávy

Městský soud v Praze v pondělí potvrdil půlmilionovou pokutu chemičce Precheza v Přerově za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014.

May 15

Kam na zmrzlinu s příchutí slzného plynu? Přece do Hongkongu

Seznam Zprávy

Do ulic Hongkongu se vrátil slzný plyn. Tentokrát však ve formě zmrzliny. S novou příchutí přišla jedna tamní cukrárna.