English

Pravda o dálnicích: Česko staví průměrně 20 kilometrů ročně, Polsko 280

Seznam Zprávy

Loni bylo v Česku zprovozněno 46 kilometrů dálnic, v Polsku téměř 380. Proč takový rozdíl? Nový český ministr dopravy Martin Kupka i šéf ŘSD Radek Mátl vidí důvod v rozdílné legislativě.

More from Seznam Zprávy

Jul 10

V Polsku má vzniknout legie Ukrajinců žijících v EU, ohlásil ministr

www.seznamzpravy.cz

Jednotka ještě nevznikla, už nyní se do ní podle polské rozhlasové stanice hlásí stoky zájemců.

Apr 5

Česko musí vrátit EU některé evropské dotace, které dostali velcí farmáři

www.seznamzpravy.cz

Podle Evropské komise není investiční podpora poskytnutá Českou republikou v letech 2017 a 2018 některým velkým českým zemědělským podnikům v souladu s pravidly EU.

Mar 21

Česko, Polsko a pobaltské státy žádají omezení dovozu obilí z Ruska do EU

www.seznamzpravy.cz

Ministři zemědělství pěti zemí podepsali dopis, jímž vyzývají Evropskou komisi, aby omezila dovoz obilí z Ruska a Běloruska. Rusko podle nich ze zisků z vývozu obilí financuje pokračující válku na Ukrajině.

Mar 17

Ministr Kupka při debatě: Babiš je opravdu bezpečnostní riziko

www.seznamzpravy.cz

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) sám Andrej Babiš potvrdil, že je bezpečnostním rizikem. Prohlásil to v diskuzním pořadu CNN Prima News Partie.

Feb 20

Evropská unie má mít nově svého „ministra války“. Mohl by být z Česka

Seznam Zprávy

Když vznikala Evropská unie, jejím hlavním cílem bylo udržet mír na starém kontinentě. V roce 2024 ale dospěla Unie k milníku, který pozmění její pacifistickou DNA – v Bruselu má od léta začít úřadovat „ministr(yně) války“.

Dec 12

Česko bude na jednání EU chtít mírnější verzi emisní normy, říká Kupka

Seznam Zprávy

Česko bude na finálních nadcházejících jednáních o podobě emisní normy Euro 7 prosazovat realistické nastavení technických detailů výroby automobilů, řekl na úterní tiskové konferenci ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Sep 18

Bič na automobilky bude asi mírnější, říká ministr Kupka

www.seznamzpravy.cz

Obáváná emisní norma Euro 7, proti které se vyjadřují automobilky prakticky po celé Evropě, zřejmě nebude dál zpřísňovat limity, uvedl ministr dopravy Martin Kupka. Automobilkám stále vadí termíny, od kterých by měla norma platit.

Feb 21

Ministr dopravy hledá miliardy na nové dálnice

Seznam Zprávy

Vláda na jaře rozhodne, kde vezme chybějící peníze pro dopravní stavby. Ve hře je půjčka od Evropské investiční banky, dluhopisy SFDI nebo obojí, říká ministr dopravy Martin Kupka (ODS) pro SZ Byznys.

Nov 1

Pokutu sto tisíc pro pilota z Hřenska hasí ministři Kupka i Rakušan

Seznam Zprávy

Případ stotisícové pokuty, kterou dostal od úřadu pilot Jiří Vlk za svůj podíl na hašení požáru v Českém Švýcarsku, pobouřil veřejnost. Soukromý pilot tam pracoval na vlastní náklady. Řešení hledají i ministři dopravy a vnitra.

Oct 25

Česko potřebuje úplně nový železniční koridor, prohlásil ministr dopravy

Seznam Zprávy

Unijní ministři se na posledním jednání v Praze shodli na tom, že je potřeba dál budovat síť vysokorychlostních železnic v Evropě. Kdy v Česku pojedou první rychlovlaky? A jak zlepšit stav českých dálnic?

Oct 9

Česko je první v Evropě ve využívání veřejné dopravy

Seznam Zprávy

Průměrný Čech veřejnou dopravou urazí každoročně 3749 kilometrů. Podle expertů to ale není oblibou vlaků či autobusů, nýbrž důsledkem komunismu i špatné kvality silnic.

Oct 6

Ministr Kupka slíbil, jaké dálnice dostaví za Fialovy vlády

Seznam Zprávy

Přehled dálničních úseků, které se postaví v nejbližších letech. Jaké jsou plány ministra dopravy a Fialovy vlády, odhaluje představený rozpočet.

May 22

Ukrajina v EU? Nejdřív za 15 až 20 let, překvapil francouzský ministr

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Jan 13

Ministr Kupka chce od příštího roku zdražit dálniční známky

Seznam Zprávy

Ministr dopravy Martin Kupka chce od příštího roku zdražit dálniční známky. O kolik přesně zatím zatím není jisté.

Nov 23

Nový ministr Kupka: Prioritou je druhá dálnice na východ a Pražský okruh

Seznam Zprávy

Cena dálničních známek se příští rok měnit nebude. „Cena musí vždy navazovat i na výhled investic, aby bylo zřejmé, jakou protihodnotu stát lidem za jejich peníze poskytuje,“ říká nastupující ministr dopravy.

Oct 21

Nikdo vás do EU vstupovat nenutil, vzkázal francouzský ministr Polsku

www.seznamzpravy.cz

Čtvrteční summitu šéfů vlád a států Evropské unie má kromě cen energií ještě jedno velké téma: dodržování zásad právního státu v Polsku. Francie vyslala na toto téma do Varšavy nezvykle ostrý vzkaz.

Feb 28

Česko se stalo ostrůvkem zkázy a beznaděje, píše CNN

Seznam Zprávy

Počty nakažených i obětí rostou do závratných výšin a boj s epidemií covidu-19 se nedaří, napsala ve své analýze situace v Česku stanice CNN. Země se tak prý stala ostrůvkem zkázy a beznaděje

Sep 30

Maďarsko a Polsko znovu na unijním pranýři. Evropská komise kárá i Česko

www.seznamzpravy.cz

Eurokomisařka Věra Jourová dnes představila vůbec první zprávu Evropské komise o stavu právního státu v jednotlivých členských státech. Nejhůře dopadly země bývalého východního bloku.

Jul 24

Drtivou většinu repatriačních letů zaplatí Česku Evropská unie

Seznam Zprávy

Evropská komise schválila ministerstvu zahraničních věcí proplacení dvou třetin ze všech nákladů spojených s repatriačními lety Čechů v době pandemie nemoci covid-19. Částka je vyšší, než ministerstvo očekávalo.

Apr 1

Koronavirem se nakazil i náměstek ministra dopravy

www.seznamzpravy.cz

Byl jsem teď v karanténě, respektive jsem pracoval z domova, takže jsem se v posledních 14 dnech s nikým moc nepotkal, potvrdil náměstek.