English

Fiala má problém. Proč začíná připomínat Babiše?

Finmag.cz

„Vláda by měla šetřit na státu, ne na občanech,“ řekl ve svém projevu před hlasováním o důvěře vládě premiér Petr Fiala. Šikovně vytvořený rétorický obrat ovšem rychle svlékne svůj kouzelný šat, jakmile si uvědomíme, že šetření na státu se…

More from Finmag.cz

Jul 11

Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?

Finmag.cz

Česko začne konsolidovat veřejné finance. Pocítí to i mnozí z těch, kteří chodí do hospody na točené pivo. Má ale cenu zachraňovat výčepy pomocí daňových výhod pro pěnivý mok?

Nov 1

Miliarda sem, miliarda tam. Fialův kabinet na ozdravení financí rezignoval

Finmag.cz

Vláda ponížila rozpočtový schodek meziročně o 48 miliard, ale její daňový příjem je o 111 miliard vyšší. Zlepšení hospodaření je tedy jen výsledkem inflace a vyššího daňového výběru, ukazují aktuální data ministerstva financí.

Oct 27

Fialova vláda má další problém. Proč důl Turów dál okrádá Česko o vodu?

Finmag.cz

Spor o těžbu v příhraničním polském dole Turów se vrací vládě jako bumerang. Voda na české straně dál mizí ze studní, a místní si stěžují u Evropské komise. Proč, když česko-polská smlouva měla všechny problémy vyřešit? Možná proto, že to…

Aug 9

Zaklekne Fialova vláda na pumpaře? Priority Česka přece leží jinde

Finmag.cz

Regulace marží u pohonných hmot nepomůže. Mnohem důležitější je, co by měla vláda udělat, až nebude dost benzinu. Jenže soustředit se na to, kudy do země dopravíme dostatek ropy, až Vladimir Putin vydá rozkaz uzavřít kohouty na ropovodu,…

May 31

Babiš i Středula už mají nabito. Udrží Fiala protiinflační politiku?

Finmag.cz

Odboroví předáci mají jasno: Pádivou inflaci porazíme zvyšováním mezd a platů. Tím bychom se ale mohli dostat do mzdově inflační spirály. Ustojí vláda tlak?

May 26

Fialova vláda v pasti. Pomoc chudým naráží na její vlastní přesvědčení

Finmag.cz

Pomáhat v čase inflační a energetické krize přímo konkrétním lidem, kteří to životně potřebují, nebo pomoci všem, protože není čas rozebírat, kdo pomoc dostane, a kdo ne? Vláda Petra Fialy by byla pro první řešení, stále častěji se jí ale…

Feb 9

Příliš rychlé škrty. Fialova vláda dláždí Babišovi cestu na Hrad

Finmag.cz

Rozpočet, který ve středu schválila vláda premiéra Petra Fialy, je sice ukázkou splněného předvolebního slibu, ale také nedostatečné míry pragmatismu. Rychlost škrtů nutně rozčaruje početnou část veřejnosti a může tak notně pomoci Andreji…

Jan 11

Program Fialovy vlády? Kde rozhazovat, víme, kde šetřit, nepovíme

Finmag.cz

Programové prohlášení vlády Petra Fialy je líbivé čtení. Člověk by z něj mohl nabýt falešného dojmu, že tahle vláda dá zemi do pořádku, aniž to kdokoli pocítí. Už teď je ale jasné, že tomu tak nebude.

Nov 2

Zálohy u nouzových dodavatelů klesnou. ČEZ má smlouvy bez fixace

www.penize.cz

Vicepremiér Karel Havlíček doufá, že se dohodne s dodavateli, aby se vše včas stihlo. Mezitím z trhu přicházejí pozitivní zprávy: energie by měly zlevňovat a ČEZ nabízí i smlouvy na dobu neurčitou.

Oct 22

U nouzového dodavatele energií nezůstávejte dlouho, radí úřad

www.penize.cz

Lidé, kteří po ukončení dodávek od společností ze skupiny Bohemia Energy přešli k takzvanému dodavateli poslední instance, by neměli otálet s výběrem standardního produktu z nabídky dodavatelů energií. Vyzval je k tomu Energetický…

Oct 14

Radost z pádu Babiše střídá strach z ODS. Co čekat od Fialy?

Finmag.cz

Občanská demokratická strana bude dominovat budoucí vládě a mnoho lidí se ptá: co čekat od strany, která v 90. letech budovala kapitalismus v Čechách, až skončila v korupčních skandálech, které nakonec pomohly k moci Andreji Babišovi?

Feb 26

Podnikatelům ještě přitížíme. Maláčová využila nouzový stav

www.penize.cz

Přílepky od poslanců ČSSD zkomplikovaly rychlé přijetí zákona, který má zaměstnancům přinést víc peněz při karanténě a izolaci.

Feb 11

Zavřeme tři okresy, rozhodla vláda kvůli viru

www.penize.cz

V okresech Cheb, Sokolov a Trutnov vláda dál omezí volný pohyb. Z těchto okresů a do nich bude možné cestovat jen za vymezenými účely. Třeba za prací, do škol, za zdravotní péčí, za rodinou nebo například na svatbu.

Mar 25

Náhrada škody při nouzovém stavu: Vláda v tichosti zkomplikovala situaci

www.penize.cz

Místo vlády teď vydává opatření v souvislosti s koronavirem ministerstvo zdravotnictví. Ovlivní to právo na náhradu škody?

Mar 18

Za škodu kvůli nouzovému stavu odpovídá stát. Jak na to

www.penize.cz

Podnikatelé i běžní občané můžou chtít náhradu škody, která jim vznikla kvůli opatřením v souvislosti s nouzovým stavem. Upozorňují na to někteří právníci.

Mar 2

Babiš ukázal na nepřítele. Líp není kvůli ČNB

Finmag.cz

Premiér odhaluje lidovému hněvu nepřítele na Facebooku. Jsou to prý bankéři, kteří vysávají fabriky a lidi. A především centrální banka, která jim jde na ruku.

Mar 28

Zvýšení důchodů o 900 korun? Ne tak rychle! Narazí vláda kvůli klesající zásluhovosti?

www.penize.cz

ČSSD a ANO se shodnou na tom, že důchody mají narůst v průměru o 900 korun. Jejich ministryně se ale přou o to, jak to udělat. Přesněji o to, jak moc mají penze odrážet, kolik člověk vydělal a zaplatil na důchodovém pojištění.

Feb 11

Vláda dává, vláda bere

Finmag.cz

Žranice končí. Vláda počítá, kolik stála, přemýšlí, jak vyjít s tím, co zbývá, a kde si zajistit dodatečný příjem.

Nov 30

ANO je pokračování ODS jinými prostředky

Finmag.cz

Rozdíly mezi nejsilnější vládní a nejsilnější opoziční stranou jsou víc symbolické než ideologické.

Oct 4

Volební speciál 2017: Petr Fiala a ODS

Finmag.cz

Občanští demokraté v čele s politologem Petrem Fialou se snaží o restart. Jak se popasovali s naším předvolebním dotazníkem?