English

Video: Anatomie lži českého velvyslance v Číně. Hrozí mu odvolání?

Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jan Lipavský se bude zabývat diplomatickým přešlapem, kterého se dopustil velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík. Nevyloučil ani jeho stažení z Pekingu. Politické hry kolem olympiády rozkrývá nový díl pořadu Terén.

More from Seznam Zprávy

Jul 11

Lidský odpad? Lipavský čelí nečekané reakci po schůzce s izraelským ministrem

Seznam Zprávy

Bývalý pirátský europoslanec Mikuláš Peksa si rýpnul do setkání ministra zahraničí s izraelským protějškem. Izrael, který je významným českým spojencem, nepřímo přirovnal k Rusku.

Mar 21

Když mluvil maďarský ministr, Lipavský kroutil hlavou. V4 zůstává rozdělená

Seznam Zprávy

„Jsem rád, že od kolegů teď slyším něco jiného, než dřív,“ reagoval maďarský ministr Péter Szijjártó na slova o nutnosti diplomatů jednat s názorovými oponenty. Polský ministr ale předtím zdůraznil, že on by se s Rusy nescházel.

Dec 29

Peking nahradil „zmizelého“ ministra obrany. Nový muž velel v klíčovém regionu

www.seznamzpravy.cz

Bývalý velitel čínských námořních sil v Jihočínském moři Tung ťün se stal novým ministrem obrany. Přináší si zkušenosti z veledůležitého regionu, který může v příštích letech z geopolitického hlediska sehrát zásadní roli.

Nov 18

Lipavský: Diplomatům se podařilo evakuovat z Gazy dva příbuzné občanů ČR

www.seznamzpravy.cz

Ministerstvo zahraničí ve čtvrtek evidovalo sedm českých občanů a jejich tři rodinné příslušníky, kteří měli zájem o evakuaci z Gazy. Nyní se tento seznam zkrátil.

Aug 9

Český velvyslanec v Číně Tomšík skončí

www.seznamzpravy.cz

Český velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík z postu v září odejde. Mandát mu končí a ministerstvo zahraničí s ním už spolupracovat nebude.

Aug 7

Ministr Lipavský podpořil při startu Prague Pride manželství pro všechny

www.seznamzpravy.cz

V prostorách Pride Village na pražském Střeleckém ostrově odstartoval 13. ročník Prague Pride, festival hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBT+). Festival nabídne zhruba dvě stovky akcí.

Apr 20

Vagnerovci prosili v Číně o zbraně. Peking je ignoroval, sehnali je jinde

www.seznamzpravy.cz

Zatímco Čína na žádost ruské Vagnerovy armády o dodání zbraní nereagovala, jiné země jim vojenskou pomoc poskytly, vyplývá z uniklých dokumentů. Zbraně jim poslalo Bělorusko i Sýrie. Domlouvat se vagnerovci snažili i s Tureckem.

Apr 14

Osud zámku Štiřín zpečetěn. Ministr Lipavský rozhodl o zrušení

Seznam Zprávy

Ministerstvo zahraničí se zbavuje hotelového a kongresového komplexu u Prahy. Na zámku Štiřín zanikne příspěvková organizace, která se o něj starala, ještě dříve areál převezme Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Feb 28

Lipavský jednal se zástupci Tibetu. Není to nic špatného, vzkázal Číně

www.seznamzpravy.cz

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského se česká zahraniční politika schůzkou se zástupci tibetské exilové vlády „nedopustila ničeho, co by překračovalo dosavadní konzistentní politiku v této věci“.

Aug 23

Další ochlazení vztahů. Lipavský chce zavřít „Zemanův“ konzulát v Číně

Seznam Zprávy

Český konzulát v Chengdu se otevřel kvůli hradním pročínským ambicím. Nyní ministerstvo zahraničí připouští možné zavírání některých českých úřadů kvůli úsporám. Týkat by se to mohlo i toho v metropoli provincie S'-čchuan.

Feb 8

V Pekingu se představí historicky první nebinární olympionik zimních her

Seznam Zprávy

Země, která vede rozsáhlou kampaň proti „škodlivým vlivům“, kam řadí například i homosexualitu, si na konto připisuje ironický rekord. Pekingských her se účastní nejvíce přiznaných LGBTQ sportovců v historii zimních olympiád.

Feb 7

Výsledky zimních olympijských her v Pekingu

Seznam Zprávy

Podívejte se na výsledky ukončených disciplín zimních olympijských her v Pekingu.

Jan 15

Náš velvyslanec nesmí lhát, říká ministr zahraničí k přešlapu v Číně

Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jan Lipavský řeší diplomatický přešlap českého velvyslance v Pekingu Vladimíra Tomšíka, který navzdory vládnímu postoji podpořil zimní olympijské hry v Číně.

Dec 7

Frekvence 1: Zeman vyzval Lipavského, ať odstoupí z kandidatury na ministra

Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman doporučil Janu Lipavskému, ať odstoupí z kandidatury na ministra zahraničí. Tvrdí to stanice Frekvence 1 s odvoláním na dva důvěryhodné zdroje obeznámené s jednáním. Lipavský odmítl tyto informace komentovat.

Dec 6

Američané vyhlásili diplomatický bojkot her v Pekingu

Seznam Zprávy

Mezinárodní tenisová federace (ITF) nezruší plánované turnaje v Číně, jako to udělala ženská WTA. Trest ale zemi zřejmě čeká z jiné strany. Spojené státy se totiž rozhodly pro diplomatický bojkot zimních olympijských her.

Dec 1

Tenisová WTA ruší turnaje v Číně. Žádné se ani konat neměly, tvrdí Peking

www.seznamzpravy.cz

Ženská tenisová asociace (WTA) oznámila, že zruší všechny turnaje v Číně kvůli aféře kolem tenistky Pcheng Šuaj. Peking v reakci uvedl, že není pro politizaci sportu. Turnaje by kvůli pandemii stejně neproběhly, píší čínská média.

Nov 2

Video: Tchajwanský ministr zahraničí říká, jak číst výhrůžky Pekingu

Seznam Zprávy

Tchajwanský ministr zahraničí Wu hovořil s redakcí Rádia Svobodná Evropa o válce s Čínou. Jaké by mohly být důvody útoku a jaké důsledky by to mělo ve světě i v byznysu.

Aug 12

V Číně není bezpečno. Bojkotujte olympiádu v Pekingu, vyzval kanadský politik

Seznam Zprávy

Lídr kanadské konzervativní opoziční strany varoval, že pro Kanaďany nemusí být cesta na zimní olympiádu v Pekingu bezpečná. Slova zazněla v den, kdy byl v Číně odsouzen kanadský podnikatel k 11 letům za mřížemi.

Feb 16

Zemřel bývalý ministr Jan Sokol

Seznam Zprávy

Ve věku 84 let zemřel filozof, pedagog, signatář Charty 77, někdejší poslanec a ministr školství Jan Sokol. Uvedla to Knihovna Václava Havla.

Apr 1

Čeští miliardáři rozjeli koronavirovou charitu. I oni v Číně narážejí

www.seznamzpravy.cz

Největší finanční skupiny oznámily pomoc v hodnotě stovek milionů korun, další zapojují své startupové firmy. Nákup ochranných pomůcek pro stát ale není snadný.