English

Rusko vyhovělo Američanům. Zasáhlo proti skupině hackerů

Seznam Zprávy

Rusko na žádost Spojených států amerických provedlo speciální operaci proti hackerské skupině REvil, která je zodpovědná za takzvané ransomware útoky. Podle agentury Reuters to v pátek uvedla ruská FSB.

More from Seznam Zprávy

May 8

Polsko hlásí, že jeho úřady napadli hackeři spojovaní s ruskou GRU

www.seznamzpravy.cz

Skupina APT28 údajně tento týden distribuovala škodlivý software, který cílil na polské vládní instituce.

May 3

Útok hackerů. Česko poprvé ukázalo na ruskou tajnou službu

Seznam Zprávy

Česko poprvé v historii spojilo hackerské útoky s ruskou tajnou službou GRU, která stojí i za explozemi ve Vrběticích. Seznam Zprávy na základě zdrojů z bezpečnostní komunity přinášejí o ruské hackerské operaci podrobnosti.

Apr 26

V Rusku zadrželi další osobu zapletenou do teroristického útoku v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Bezpečnostní síly zadržely občana Tádžikistánu Džumochona Kurbonova. Má být zapleten do březnového teroristického útoku v Moskvě, při kterém útočníci zabili více než 140 lidí.

Oct 13

Ruský hacker Nikulin, vydaný z Česka do USA, už je na svobodě

www.seznamzpravy.cz

Část trestu mu byla prominuta za dobré chování. Kde se teď někdejší hacker nachází, není jasné.

Sep 4

Kim Čong-un pojede do Ruska jednat s Putinem o dodávkách zbraní Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Americké tajné služby mají informace o jednáních mezi Ruskem a KLDR. Údajně se má jednat o dodávky zbraní a prezident Kim Čong-Un má zanedlouho dokonce za účelem jednání vycestovat do Vladivostoku.

Jul 15

Rusko zřejmě odvolalo velitele spojeného s masakry v Buči

Seznam Zprávy

Vladimir Seliverstov stál v čele 106. výsadkové divize, která čelí obviněním z účasti na masakrech v Buči a Irpini. Jde o dalšího ruského generála, kterého ministerstvo obrany v posledních týdnech po vzpouře vagnerovců odvolalo.

Nov 8

Čerpadly proti Rusku. Firma snižuje závislost na Moskvě a nestíhá vyrábět

www.seznamzpravy.cz

Společnost Daikin oznámila v Česku obří investici – v následujících letech bude v Brně investovat zhruba miliardu a čtvrt do výroby tepelných čerpadel. Těch se letos v Česku prodá 45 tisíc, zájem je však daleko vyšší.

Oct 9

Putin viní Kyjev za Krymský most. FSB eviduje „značný nárůst“ útoků na Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident označil útok na Krymský most za teroristický čin. Ruská kontrarozvědka FSB mezitím mluví o tom, že za poslední týden zaznamenala „značný nárůst“ útoků na ruské území.

Aug 31

Skrytá mobilizace sílí. Rusko začne rekrutovat i v Moskvě a Petrohradu

www.seznamzpravy.cz

Ruská armáda dosud povolávala především obyvatele odlehlých a polozapomenutých končin země. Nyní se chce zaměřit i na etnické Rusy z bohatších vrstev společnosti, tvrdí ukrajinská rozvědka.

Aug 9

Video: Ukrajinská tajná služba zadržela „krtka“, který pracoval pro ruskou FSB

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská tajná služba SBU zadržela svého člena podezřelého ze spolupráce s ruskou tajnou službou FSB. Zadržený podle podezření Ukrajinců předával důležité armádní a zpravodajské informace.

May 10

Zakopali se v Česku jako krtci, říká o agentech FSB ruský novinář

Seznam Zprávy

„Na jeho příkaz jsem byl po dobu osmi měsíců denně vyslýchán, držen v přeplněných celách, nesměl se stýkat se svou ženou a advokáty,“ popisuje ruský novinář své zkušenosti s důstojníkem ruské FSB, který získal české občanství.

Apr 13

Rusko vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Rusko dnes vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě. České ministerstvo zahraničí označilo krok Moskvy za neadekvátní.

Mar 1

Rusko hrozí zabavením majetků. Diplomacie plánuje zavřít Český dům v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Rusko vyhrožuje Západu zabavováním majetku cizincům. Česká republika má kromě nemovitostí v Moskvě také kancelářské prostory v Petrohradu.

Feb 25

Hackeři vyzývají k útokům na ruskou propagandu. Budou rychlejší než úřady?

Seznam Zprávy

Hackerská skupina Anonymous se snaží omezit dosah ruské vlády doma i na mezinárodní scéně. Na Twitteru vyzvala k útokům na jejich zpravodajský web RT.com. Ten je už dlouho v hledáčku úřadů na Západě, některé plánují jeho zákaz.

Jan 14

Rusko vyhovělo Američanům. Zasáhlo proti skupině hackerů

Seznam Zprávy

Rusko na žádost Spojených států amerických provedlo speciální operaci proti hackerské skupině REvil, která je zodpovědná za takzvané ransomware útoky. Podle agentury Reuters to v pátek uvedla ruská FSB.

Apr 22

Český velvyslanec Pivoňka zatím v Moskvě zůstává, Rusko ale zareaguje

Seznam Zprávy

Nejen světoví politici, ale i zahraniční média a novináři reagují na diplomatickou krizi mezi Českem a Ruskem. Čtvrteční oznámení vyhoštění zhruba sedmi desítek zaměstnanců ruské ambasády v Praze vyvolalo reakce po celém světě.

Oct 9

Hledaný finančník s českými kořeny může mít vazby na ruskou FSB

www.seznamzpravy.cz

Vypátrala to skupina Bellingcat, když začala zkoumat pád finanční skupiny Wirecard. Právě v té byl finančník manažerem. Společnost padla, když se ukázalo, že jí chybí téměř 50 miliard korun, které vykazovala ve svém účetnictví.

Sep 11

Pod palbou Ruska, Číny a Íránu. Americké volby jsou opět terčem hackerů

Seznam Zprávy

Američané si v listopadu zvolí svého příštího prezidenta. Zatímco jsou kampaně kandidátů v plném proudu, své síly mobilizují i další důležití hráči. Tedy hackeři – podle Microsoftu z Ruska, Íránu i Číny.

Jun 24

Navzdory koronaviru. Rusko v Moskvě předvedlo svůj vojenský arzenál

Seznam Zprávy

Původně se měla konat 9. května, kvůli pandemii koronaviru je ale nakonec až dnes. V Rusku začíná vojenská přehlídka na počest 75. výročí vítězství nad nacismem. Akce předchází důležitému referendu pro prezidenta Putina.

May 5

Zatykač na hackera kvůli útoku na Bundestag. Pracoval pro ruskou rozvědku

www.seznamzpravy.cz

Německo vypátralo hackera, který stál za kybernetickým útokem na parlamentní IT systém v roce 2015. Úterní Středoevropský deník se věnuje i omezení přístupu k informacím v Maďarsku nebo dalšímu vývoji kolem voleb v Polsku.