English

Náš velvyslanec nesmí lhát, říká ministr zahraničí k přešlapu v Číně

Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jan Lipavský řeší diplomatický přešlap českého velvyslance v Pekingu Vladimíra Tomšíka, který navzdory vládnímu postoji podpořil zimní olympijské hry v Číně.

More from Seznam Zprávy

Oct 29

Přehodnoťme pohled na Peking, říkají investoři a stahují peníze z Číny

Seznam Zprávy

Investoři se překotně zbavují čínských akcií a opouštějí druhou největší ekonomiku světa. A to navzdory snahám Pekingu podpořit růst tím, že si bude více půjčovat na financování dalších výdajů. O trendu informuje server CNN.

Aug 9

Český velvyslanec v Číně Tomšík skončí

www.seznamzpravy.cz

Český velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík z postu v září odejde. Mandát mu končí a ministerstvo zahraničí s ním už spolupracovat nebude.

Aug 7

Ministr Lipavský podpořil při startu Prague Pride manželství pro všechny

www.seznamzpravy.cz

V prostorách Pride Village na pražském Střeleckém ostrově odstartoval 13. ročník Prague Pride, festival hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBT+). Festival nabídne zhruba dvě stovky akcí.

Jul 31

Fotky: Rekordní deště zaplavily Peking i jih Číny, zemřelo přes 20 lidí

www.seznamzpravy.cz

Čínu sužují silné záplavy, přívalové deště a hrozby sesuvů půdy. Zasažen byl jih země, ale také oblast Pekingu. Bouře Doksuri, která byla jednou z nejsilnějších za posledních deset let, si také vyžádala nejméně 21 životů.

Apr 20

Vagnerovci prosili v Číně o zbraně. Peking je ignoroval, sehnali je jinde

www.seznamzpravy.cz

Zatímco Čína na žádost ruské Vagnerovy armády o dodání zbraní nereagovala, jiné země jim vojenskou pomoc poskytly, vyplývá z uniklých dokumentů. Zbraně jim poslalo Bělorusko i Sýrie. Domlouvat se vagnerovci snažili i s Tureckem.

Apr 14

Osud zámku Štiřín zpečetěn. Ministr Lipavský rozhodl o zrušení

Seznam Zprávy

Ministerstvo zahraničí se zbavuje hotelového a kongresového komplexu u Prahy. Na zámku Štiřín zanikne příspěvková organizace, která se o něj starala, ještě dříve areál převezme Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Feb 28

Lipavský jednal se zástupci Tibetu. Není to nic špatného, vzkázal Číně

www.seznamzpravy.cz

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského se česká zahraniční politika schůzkou se zástupci tibetské exilové vlády „nedopustila ničeho, co by překračovalo dosavadní konzistentní politiku v této věci“.

Aug 23

Další ochlazení vztahů. Lipavský chce zavřít „Zemanův“ konzulát v Číně

Seznam Zprávy

Český konzulát v Chengdu se otevřel kvůli hradním pročínským ambicím. Nyní ministerstvo zahraničí připouští možné zavírání některých českých úřadů kvůli úsporám. Týkat by se to mohlo i toho v metropoli provincie S'-čchuan.

May 31

Česko zvažuje odklon od Číny. Jakou pomstu může Peking připravit?

www.seznamzpravy.cz

Česká republika by mohla být po Litvě další zemí, která opustí čínskou iniciativu 16+1. Pohádkový příslib čínských investic po letech zůstal jen na papíře.

Apr 27

Po Šanghaji Peking. Tvrdý boj Číny s covidem pocítí celý svět

Seznam Zprávy

Čína ve strategii nulové tolerance covidu-19 nepolevuje. Navzdory ambiciózním ekonomickým plánům už měsíc drží v lockdownu Šanghaj, po výskytu několika nakažených se zaměřila i na Peking. Dopady restrikcí pocítí celý svět.

Feb 8

V Pekingu se představí historicky první nebinární olympionik zimních her

Seznam Zprávy

Země, která vede rozsáhlou kampaň proti „škodlivým vlivům“, kam řadí například i homosexualitu, si na konto připisuje ironický rekord. Pekingských her se účastní nejvíce přiznaných LGBTQ sportovců v historii zimních olympiád.

Feb 7

Výsledky zimních olympijských her v Pekingu

Seznam Zprávy

Podívejte se na výsledky ukončených disciplín zimních olympijských her v Pekingu.

Dec 7

Frekvence 1: Zeman vyzval Lipavského, ať odstoupí z kandidatury na ministra

Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman doporučil Janu Lipavskému, ať odstoupí z kandidatury na ministra zahraničí. Tvrdí to stanice Frekvence 1 s odvoláním na dva důvěryhodné zdroje obeznámené s jednáním. Lipavský odmítl tyto informace komentovat.

Dec 6

Američané vyhlásili diplomatický bojkot her v Pekingu

Seznam Zprávy

Mezinárodní tenisová federace (ITF) nezruší plánované turnaje v Číně, jako to udělala ženská WTA. Trest ale zemi zřejmě čeká z jiné strany. Spojené státy se totiž rozhodly pro diplomatický bojkot zimních olympijských her.

Dec 1

Tenisová WTA ruší turnaje v Číně. Žádné se ani konat neměly, tvrdí Peking

www.seznamzpravy.cz

Ženská tenisová asociace (WTA) oznámila, že zruší všechny turnaje v Číně kvůli aféře kolem tenistky Pcheng Šuaj. Peking v reakci uvedl, že není pro politizaci sportu. Turnaje by kvůli pandemii stejně neproběhly, píší čínská média.

Nov 22

Pokud je Miloš Zeman ve skutečnosti hologram, smí vetovat ministry?

www.seznamzpravy.cz

V dnešním satirickém pořadu Šťastné pondělí Jindřicha Šídla se dozvíte, jak se slavil 17. listopad na začátku i konci 90. let.

Oct 6

Tchaj-wan Číně nepatří. Deset bodů k současné krizi „jedné Číny“

Seznam Zprávy

Zdá se, že vztah Číny a Tchaj-wanu našel nové dno. Co se v oblasti děje, kdy proběhne čínská invaze, jak situaci vnímá jedna či druhá strana a proč ostrov čínským komunistům nepatří? Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky.

Aug 12

V Číně není bezpečno. Bojkotujte olympiádu v Pekingu, vyzval kanadský politik

Seznam Zprávy

Lídr kanadské konzervativní opoziční strany varoval, že pro Kanaďany nemusí být cesta na zimní olympiádu v Pekingu bezpečná. Slova zazněla v den, kdy byl v Číně odsouzen kanadský podnikatel k 11 letům za mřížemi.

Feb 16

Zemřel bývalý ministr Jan Sokol

Seznam Zprávy

Ve věku 84 let zemřel filozof, pedagog, signatář Charty 77, někdejší poslanec a ministr školství Jan Sokol. Uvedla to Knihovna Václava Havla.

Mar 13

Zeman do Číny nepojede. Akci v Pekingu překazil koronavirus

www.seznamzpravy.cz

Nejdříve účast na summitu v Pekingu Miloš Zeman odmítl. Pak pozvánku přijal. Nakonec ale do čínské metropole nepojede. Setkání evropských politických špiček se podle zjištění Seznam Zpráv ruší kvůli koronaviru.