English

Kůň Kremlu. Kdo je muž, kterého prý chtějí Rusové v čele Ukrajiny

Seznam Zprávy

Ukrajinci zmiňují 20. únor jako možné datum ruské invaze. Kartami zamíchali i Britové, podle kterých Moskva plánuje dosadit loutkovou vládu. Kdo je mediální magnát Jevhenij Murajev, kterého Londýn považuje za favorita Kremlu?

More from Seznam Zprávy

Apr 2

Rusové věří Kremlu. Víc než polovina viní z útoku u Moskvy Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

K březnovému teroristickému útoku se už několikrát přihlásil Islámský stát. Moskva ale viní Kyjev, prý k tomu má i důkazy, čemuž věří i většina Rusů.

Feb 5

„Ruský Google“ ovládnou Rusové. Kreml to chválí

www.seznamzpravy.cz

Nizozemská společnost Yandex, jejíž hlavní aktivity probíhají v Rusku pod značkou Jandeks, prodá svůj byznys do ruských rukou. Na transakci se kromě jiných podnikatelů podílí i ropná firma Lukoil.

Jan 10

Na to Rusové nejsou zvyklí. Zažívají výpadky, jakými chtěl Kreml udolat Ukrajince

Seznam Zprávy

Zatímco se Rusko potýká s tuhou zimou, úřady po celé zemi hlásí havárie komunálních zařízení a rozsáhlé odstávky teplé vody, tepla a elektřiny.

Aug 21

„Putin je zabiják.“ Fotky ze světového protestu, zapojili se i Rusové

www.seznamzpravy.cz

Tým vězněného ruského politika Alexeje Navalného svolal celosvětový protest proti prezidentu Vladimiru Putinovi a jeho invazi na Ukrajinu. Demonstrovalo se hlavně v západních metropolích, v Rusku za odpor vůči válce hrozí tresty.

Jun 12

Prigožin řekl Kremlu ne. Nepodráží armádu, ale neschopné velení, věří Rusové

Seznam Zprávy

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin získal aureolu muže, který jako jediný dosahuje ve válce na Ukrajině reálných výsledků, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy rusista a politolog Karel Svoboda.

Jun 9

„Jsme Rusové, Bůh je s námi.“ Fotky z výstavy namalované na míru Kremlu

www.seznamzpravy.cz

Vlastenecký umělec namaloval válečné výjevy v realistickém stylu, které ukazují ruskou armádu v průběhu staletí i v současné válce na Ukrajině. Pozitivně laděné obrazy odpovídající politice Kremlu jsou vystaveny v centru Moskvy.

Apr 29

Moskva má novou hvězdu. Miláček Kremlu zpívá o tom, jaké to je být Rusem

Seznam Zprávy

Zpěvák vystupující pod pseudonymem Šaman byl před válkou v Rusku téměř neznámý. Teď je z něj celebrita celonárodního významu. „Jsem Rus, celému světu navzdory,“ vzkazuje ve svých písních, které se už dostaly i do školních osnov.

Apr 21

Rusové bombardovali vlastní město. „Bylo to omylem,“ říká Moskva

www.seznamzpravy.cz

Ministerstvo obrany v Moskvě potvrdilo, že ruská stíhačka omylem bombardovala ruské město Bělgorod poblíž hranic s Ukrajinou.

Apr 3

Svérázní blogeři, kterým Rusové věří víc než Kremlu a Putin je raději toleruje

Seznam Zprávy

Násilná smrt ruského válečného blogera, který zemřel při nedělní explozi v jedné z petrohradských kaváren, upřela pozornost na zvláštní postavení těchto svérázných zpravodajů a komentátorů během války na Ukrajině.

Mar 20

Brána Kremlu k jižnímu bohatství. Černé moře bude naše, říkají Rusové

Seznam Zprávy

Rusko si dlouhodobě udržuje velkou míru kontroly nad Černým mořem. Zřícení amerického dronu ukázalo, že se jí nehodlá vzdát. Válka ale už také ukázala, že Moskva je i v tomto regionu ochotná k „ústupkům“.

Dec 1

Z Kremlu unikl průzkum: Rusové už Putinově „speciální operaci“ nefandí

www.seznamzpravy.cz

Za obrat v názorech ruské veřejnosti může série porážek na ukrajinském bojišti a nepopulární mobilizace, kterou Kreml podnikl k doplnění jednotek prořídlých ztrátami. Válečné dění to ale nezmění, připouští server Meduza.

Sep 22

Kreml hledá způsob, jak zlomit válku, Rusové, jak si zlomit ruku

www.seznamzpravy.cz

Vítejte u dalšího TechMIXu, který – jako bohužel v poslední době pravidelně – bude na vojenské téma. Věřte, že když jsme s ním v loňském roce začínali, takhle jsme si ho tedy nepředstavovali.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

May 22

Ruští podnikatelé v Česku nechtějí být Rusové. Mění si občanství

www.seznamzpravy.cz

9 582 firem v Česku má vlastníky s ruským občanstvím. Od začátku války si však desítky z nich občanství změnily. Teď jsou z nich Češi, Ukrajinci či Rumuni.

Mar 5

Rusové v Česku stojí za Ukrajinou: Putin není náš prezident, říkají

Seznam Zprávy

Na demonstrace proti ruskému válečnému šílenství nechodí jen Češi, ale také Ukrajinci, kteří tu žijí, a čeští Rusové. Ti hlásí, že Vladimir Putin není jejich prezident. Seznam Zprávy přináší čtyři příběhy z pátečního protestu.

Jan 24

Kůň Kremlu. Kdo je muž, kterého prý chtějí Rusové v čele Ukrajiny

Seznam Zprávy

Ukrajinci zmiňují 20. únor jako možné datum ruské invaze. Kartami zamíchali i Britové, podle kterých Moskva plánuje dosadit loutkovou vládu. Kdo je mediální magnát Jevhenij Murajev, kterého Londýn považuje za favorita Kremlu?

Dec 15

Putin přitápí, USA nechtějí zaspat: Rusové rozumějí jen čisté síle

Seznam Zprávy

Američtí zákonodárci navrhují v případě invaze na Ukrajinu odříznutí Ruska od přístupu na finanční trhy a chtějí také zvýšení dodávek zbraní Kyjevu. Rozdíl v názoru na případnou ruskou agresi mezi republikány a demokraty není.

Nov 26

Rusové chystají na Ukrajině puč, tvrdí prezident Zelenskyj

Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátečním televizním projevu prohlásil, že má informace o chystaném státním převratu na Ukrajině s ruskou účastí. Kreml jakoukoliv účast na údajném puči popřel.

Jan 24

Komentář: Rusové se postavili Kremlu, Putin ale ovládá jejich strach

Seznam Zprávy

Mají, nebo nemají Rusové odvahu vzdorovat režimu Vladimira Putina? Dvě události napověděly, že občanská společnost navzdory represím přežívá. Ale jak dlouho?

Jul 3

Komentář: Putin navždy! Rusové se točí v kremelské smyčce

Seznam Zprávy

Jestli se s Putinovým vítězstvím v referendu smířil i lídr opozice Alexej Navalnyj, smíří se nakonec i ostatní Rusové. Mocenská budoucnost ruského prezidenta je pojištěna.