English

Sankce vůči Rusku budí strach z uzavření kohoutků. USA mají plán

Seznam Zprávy

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se vyostřuje. S napětím stoupá i obava, že v případě eskalace dojde k omezení dodávek ruského plynu do evropských zemí. Spojené státy proto připravují plán, který by měl Evropě plyn zajistit.

More from Seznam Zprávy

Apr 17

Spojené státy uvalí nové sankce na Írán, uvedl Bílý dům

www.seznamzpravy.cz

„V nejbližších dnech Spojené státy uvalí nové sankce zaměřené na Írán, včetně jeho dronových a raketových programů“, uvedl poradce Bílého domu pro bezpečnost. Jejich cílem budou také íránské Revoluční gardy a ministerstvo obrany.

Feb 20

V Rusku zadrželi ženu s americkým i ruským občanstvím. Viní ji ze špionáže

www.seznamzpravy.cz

Podle ruské tajné služby měla žena shromažďovat peníze na pomoc Ukrajině a ohrožovat bezpečnost země. Rusko zadržuje i jiné americké občany, například novináře Evana Gershkoviche.

Feb 14

Tankery s ruskou ropou dostihly americké sankce, otáčejí během plavby

www.seznamzpravy.cz

Část rozsáhlé flotily tankerů, které Rusko využívá k prodeji ropy, přestala pod tíhou amerických sankcí fungovat. Omezení pro ruskou ropu tak začínají mít na Moskvu hmatatelnější dopady.

Feb 8

Spojené státy zakazují dovoz ruských diamantů

www.seznamzpravy.cz

USA zakazují dovoz určité kategorie neprůmyslových diamantů z Ruska. Rovněž uvalily sankce na tři subjekty se sídlem ve Spojených arabských emirátech a jeden registrovaný v Libérii. Důvodem je porušení cenového ropy.

Dec 18

EU schválila další sankce proti Rusku. Zakazuje dovoz ruských diamantů

Seznam Zprávy

Státy Evropské unie schválily dvanáctý balík protiruských sankcí. EU v něm mimo jiné postihuje zisky, které Rusku plynou z vývozu diamantů.

Nov 21

Spojené státy uvalily sankce na ruské vojáky podezřelé z válečných zločinů

www.seznamzpravy.cz

USA na černou listinu zařadily plukovníka Azatbeka Omurbekova - přezdívaného v médiích „řezník z Buče“ kvůli vraždění neozbrojených civilistů - a vojáka Daniila Frolkina.

Sep 20

Spojené státy i Rusko vyzývají k zastavení bojů v Náhorním Karabachu

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy vzkázaly, že plně podporují územní celistvost Arménie a na Ázerbájdžán apelovaly, aby ukončil boje. K zastavení „krveprolití“ vyzvalo i Rusko, které vede krvavou válku na Ukrajině.

Mar 14

Ruská stíhačka poškodila americký dron. Špatně manévroval, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruská stíhačka v úterý nad Černým mořem sestřelila bezpilotní letoun amerického letectva poté, co poškodila vrtuli amerického dronu MQ-9 Reaper. Oznámil představitel USA obeznámený s incidentem.

Dec 15

18 miliard pro Ukrajinu a další sankce proti Rusku. Nová dohoda unijních států

www.seznamzpravy.cz

Státy Evropské unie formálně schválily další finanční podporu Ukrajiny v příštím roce nebo zavedení minimální daně pro nadnárodní korporace. Velvyslanci zemí EU se večer shodli na novém balíčku sankcí proti Rusku.

Apr 15

Ruský deník: Dýňové latéčko není, sankce se ale Rusku daří obcházet

Seznam Zprávy

Jak byznys vítězí nad mravními zásadami. Rozdíl mezi tiskovými zprávami a ruskou skutečností.

Feb 4

Rusko a Čína společně proti Spojeným státům. Putin a Si jednali v Pekingu

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching v pátek při jednání v Pekingu uvedli, že jsou proti dalšímu rozšíření Severoatlantické aliance. NATO vyzvali, aby si nepočínalo jako za studené války.

Jan 31

„Nemůžeme zažít další Mnichov.“ Američtí senátoři dopisují sankce pro Rusko

Seznam Zprávy

Američtí senátoři jsou blízko dohodě o sankčním balíčku, který by v případě invaze na Ukrajinu mohl Rusku znepříjemnit život. Některé z postihů by však mohly začít platit ještě dříve kvůli tomu, čeho se země již dopustila.

Oct 28

Spojené státy poprvé vydaly pas s nebinárním označením

Seznam Zprávy

Zatímco konzervativní vláda bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa byla vůči LGBTQ+ komunitám zdrženlivá a někdy až nenávistná, vláda Joea Bidena se snaží v zemi prosadit opačný přístup.

Aug 26

Spojené státy ohrožuje „extrémně nebezpečný“ hurikán Laura

Seznam Zprávy

Hurikán Laura během pouhých 15 hodin zesílil na čtvrtý stupeň, tedy druhý nejnebezpečnější. Ohrožuje 20 milionů lidí. Meteorologové varují před podceňováním nebezpečí.

Aug 11

Spojené státy vyhánějí ze svých burz čínské společnosti

Seznam Zprávy

Americký ministr financí Steven Mnuchin oznámil, že zahraniční firmy budou podléhat americkým auditorům. Jinak budou muset na začátku roku 2022 opustit americké burzy. Návrh míří především na čínské společnosti.

Jul 19

Spojené státy mají nesrovnalosti ve statistikách pozitivních případů

Seznam Zprávy

Vývoj dění v souvislosti s koronavirovou epidemií ve světě sledujeme online.

Jul 9

Spojené státy se postavily za Ujgury. Na čínské představitele uvalily sankce

Seznam Zprávy

Spojené státy uvalily sankce na čtyři čínské představitele, kteří jsou podle nich odpovědní za utlačování Ujgurů a dalších muslimských menšin v provincii Sin-ťiang na severozápadě Číny.

Jul 7

Spojené státy oficiálně opouštějí Světovou zdravotnickou organizaci

Seznam Zprávy

Spojené státy oficiálně opustily Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Uvádí to agentury DPA a AFP s odkazem na vyjádření vysokých amerických činitelů.

Jun 24

EU otevře své vnější hranice. Spojené státy a Rusko budou mít asi smůlu

Seznam Zprávy

Evropští diplomaté se při tvorbě seznamu zemí, s nimiž otevřou vnější hranici EU, řídí podle epidemiologických dat. Na své území pustí občany těch států, kde je poměr nově nakažených na 100 000 obyvatel srovnatelný s Unií.

Apr 11

Spojené státy hlásí více než 20 000 mrtvých

Seznam Zprávy

Po celém světě si nemoc covid-19 vyžádala přes sto tisíc obětí, potvrzených případů je přes 1,7 milionu. Nejvíce nemocných, jejich počet přesahuje 500 tisíc, hlasí Spojené státy. Dění ve světě sledujeme online.