English

Putin: USA chtějí vtáhnout Rusko do války

Seznam Zprávy

Američané se podle ruského prezidenta Vladimira Putina snaží Moskvu vyprovokovat. Putin je ale ochotný dál jednat. Podle agentury Bloomberg nabídly USA Rusku možnost inspekcí na základnách NATO v Rumunsku a Polsku.

More from Seznam Zprávy

Jun 18

Video: Pchjongjang se připravuje na příjezd ruského prezidenta Putina

www.seznamzpravy.cz

Do KLDR pozval Putina severokorejský vůdce Kim Čong-un, když byl loni v září na ruském Dálném východě. V Pchjongjangu ruský prezident nebyl od července 2000, kdy se setkal s otcem současného vůdce KLDR Kim Čong-ilem.

May 16

Čína a Rusko jsou připraveny posílit spolupráci, shodli se Si s Putinem

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin je na dvoudenní státní návštěvě Číny. Během ní se sešel i s prezidentem Si Ťin-pchingem.

Feb 20

V Rusku zadrželi ženu s americkým i ruským občanstvím. Viní ji ze špionáže

www.seznamzpravy.cz

Podle ruské tajné služby měla žena shromažďovat peníze na pomoc Ukrajině a ohrožovat bezpečnost země. Rusko zadržuje i jiné americké občany, například novináře Evana Gershkoviche.

Oct 18

Ani vzletná slova Si a Putina neskryjí, že Rusko je v koutě

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Peking, kde si opět „padl“ do náručí s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Vztah dvou velmocí se ale na pozadí války na Ukrajině prohlubuje v neprospěch Moskvy.

Sep 4

Kim Čong-un pojede do Ruska jednat s Putinem o dodávkách zbraní Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Americké tajné služby mají informace o jednáních mezi Ruskem a KLDR. Údajně se má jednat o dodávky zbraní a prezident Kim Čong-Un má zanedlouho dokonce za účelem jednání vycestovat do Vladivostoku.

Jul 18

Zatčením Putina bychom vyhlásili válku Rusku, míní jihoafrický prezident

www.seznamzpravy.cz

Na Vladimira Putina je vydaný zatykač Mezinárodního trestního soudu. Na základě toho by měla Jihoafrická republika ruskou hlavu státu zatknout v případě, že se dostaví na očekávaný summit BRICS. Země se ale bojí o svou bezpečnost.

Mar 20

Rusko zahájilo stíhání soudců, kteří vydali zatykač na Putina

www.seznamzpravy.cz

Stíhání ruského prezidenta Putina a dětské ombudsmanky Lvovové-Bělovové má podle Moskvy „vědomě nezákonný charakter“. Rusko proto zahájilo vlastní stíhání čtyř představitelů Mezinárodního trestního soudu.

Mar 17

„Neuznáváme to.“ Rusko odmítá platnost mezinárodního zatykače na Putina

Seznam Zprávy

Soudci Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydali zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovovou-Bělovovou za válečné zločiny na Ukrajině. Moskva ale autoritu soudu neuznává.

Mar 14

Ruská stíhačka poškodila americký dron. Špatně manévroval, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruská stíhačka v úterý nad Černým mořem sestřelila bezpilotní letoun amerického letectva poté, co poškodila vrtuli amerického dronu MQ-9 Reaper. Oznámil představitel USA obeznámený s incidentem.

Jan 17

Putin pochválil ruskou ekonomiku a nařídil zvednout platy

www.seznamzpravy.cz

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se loni podle předběžných údajů snížil pouze o 2,5 procenta, ačkoliv mnozí ruské ekonomice předpovídali pád o 20 procent. Na poradě o stavu hospodářství to řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Dec 31

Putin v projevu: Pravda je na straně Ruska, Západ podporoval neonacisty

Seznam Zprávy

AKTUALIZUJEME. Putin v novoročním projevu řekl, že letošek byl plný událostí klíčových pro budoucnost Ruska i světa. Pravda je podle něj na straně Ruska. Jeho vojska dnes mezitím útočí na civilní cíle v Kyjevě a po celé Ukrajině.

Nov 25

Putina pobavil falešný Scholz. Přiznal závislost na Rusku

www.seznamzpravy.cz

Ruského diktátora Vladimira Putina pobavilo tzv. deep fake video s německým kancléřem. Falešný Olaf Scholz tvrdí, že je Německo závislé na Rusku, a citoval populární výrok ruského expremiéra.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Oct 28

„Překračují všechny meze.“ V Rusku vadí vlajka s Putinem ve vaku na mrtvoly

Seznam Zprávy

Ruská tisková agentura se ohradila proti instalaci na Ministerstvu vnitra, jejíž součástí je vyobrazení ruského prezidenta ve vaku na mrtvoly.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Feb 2

Putin: USA chtějí vtáhnout Rusko do války

Seznam Zprávy

Američané se podle ruského prezidenta Vladimira Putina snaží Moskvu vyprovokovat. Putin je ale ochotný dál jednat. Podle agentury Bloomberg nabídly USA Rusku možnost inspekcí na základnách NATO v Rumunsku a Polsku.

Jun 16

Biden po jednání s Putinem: Jsem pro Ameriku, nejsem proti Rusku

Seznam Zprávy

Setkání amerického prezidenta Joea Bidena s ruským protějškem Vladimirem Putinem skončilo předčasně. Podle Putina bylo jednání konstruktivní, podle Bidena si Rusko zoufale snaží udržet postavení světové velmoci.

Apr 18

„Putin je vrah,“ křičeli lidé před ruskou ambasádou v Praze

Seznam Zprávy

Desítky lidí demonstrují před budovou ruské ambasády v Praze. Demonstranti tak reagovali na důvodné podezření, že do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 jsou zapleteni ruští agenti.

Mar 17

Tajné služby: Rusko se vměšovalo do amerických voleb, sám Putin to schválil

Seznam Zprávy

Rusko se před americkými prezidentskými volbami snažilo šířit zavádějící informace o Joe Bidenovi, uvádí zpráva tajných amerických služeb. Do voleb se podle zprávy vměšoval i Írán.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?