English

Velké srovnání armád Ruska a Ukrajiny

Seznam Zprávy

Před hrozícím konfliktem se některé země snaží na poslední chvíli Ukrajinu vyzbrojit. Je totiž zřejmé, že její armáda se té ruské nevyrovná ani na papíře. Nabízíme konkrétní čísla i kvalitativní srovnání síly obou států.

More from Seznam Zprávy

Jul 12

Pavel: Podpora Ukrajiny je v NATO téměř jednotná, Rusko vede hybridní válku

www.seznamzpravy.cz

Na síti X prezident upřesnil, že se k podpoře Ukrajiny zavázaly všechny státy kromě Maďarska. Dodal že úspěch Kyjeva je podle něj v životním zájmu Západu.

Jul 8

Jihokorejský prezident bude v NATO řešit nebezpečné vztahy Ruska s KLDR

www.seznamzpravy.cz

Podle jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola představují pevnější vazby Ruska a Jižní Koreje hrozbu pro Evropu. I proto se zúčastní summitu NATO. Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong mezitím Juna obvinila z eskalace napětí.

Jun 21

Rusko hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů, Ukrajina čtyř ruských raket

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí během noci na pátek.

Mar 13

Ukrajina zaútočila na ruské regiony desítkami dronů, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských činitelů drony zasáhly několik regionů včetně Voroženské či Leningradské oblasti. Zneškodněné drony při pádu nachápaly škody na infrastruktuře a obytných budovách.

Feb 18

Ruská ofenziva u Avdijivky pokračuje, shodují se zdroje z Ruska i Ukrajiny

Seznam Zprávy

„V oblasti Avdijivky odrazila ukrajinská armáda 14 útoků okupantů u Lastočkyne,“ uvedl ukrajinský velitel Tarnavskyj. Lastočkyne přitom leží nedaleko od Avdijivky.

Feb 7

Další úder 50 kilometrů od hranic NATO. Kde Rusko bombardovalo Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina ve středu čelila dalšímu rozsáhlému ruskému vzdušnému útoku. V Kyjevě úder zranil nejméně 11 lidí a poškodil vedení vysokého napětí a rozvod tepla.

Jul 11

Úkolem je odstrašit Rusko. A co Ukrajina? Začíná druhý summit NATO za války

Seznam Zprávy

Startuje summit NATO. Už v předvečer přinesl průlom v otevření cesty Švédska do Aliance, zato Ukrajina zatím na členství nejspíš pomýšlí marně. „NATO by se ocitlo v přímém konfliktu s Ruskem,“ říká analytik Ondřej Ditrych.

Jan 1

Západ musí Ukrajinu dlouhodobě podporovat, Rusko zatím neustoupí, říká šéf NATO

www.seznamzpravy.cz

Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg uvedl, že Západ musí být připraven Ukrajinu dlouhodobě podporovat. Rusko je podle něj připraveno ve válce pokračovat a potenciálně zahájit novou ofenzivu.

Oct 15

V ruské oblasti hraničící s Ukrajinou hořel sklad s ropou. Rusko viní Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Ruská strana označila za příčinu požáru ostřelování a viní ukrajinskou armádu. Požár byl údajně již uhašen.

Oct 5

Evropská unie přitvrdí proti Rusku. Zavede cenový strop na ruskou ropu

www.seznamzpravy.cz

Státy Evropské unie se shodly na novém balíku protiruských sankcí. Obsahuje i cenový strop na ruskou ropu. Na sankční seznam přibudou desítky Rusů.

Aug 23

Rusko dosáhlo svého cíle. Ukrajina už do NATO nevstoupí, řekl Medveděv

Seznam Zprávy

Jedině Rusko může do budoucna poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky, tvrdí ruský exprezident Dmitrij Medveděv. Na pokračování mírových rozhovorů to ale v tuto chvíli nevypadá.

Mar 21

Co píší v Rusku: Rambové, vy se z Ukrajiny nevrátíte

www.seznamzpravy.cz

Den po dni sledujeme, čemu a jak se věnují ruská média. Smyslem je přinést vhled do toho, na jaké informace narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Mar 9

Jednání ministrů Ukrajiny a Ruska je pro Moskvu porážka, říká bývalý diplomat

Seznam Zprávy

„Rusko využívá Turecko proti Západu. Velice se mu hodí, že člen NATO vystupuje tímto disidentským způsobem,“ komentuje pro SZ turkolog Tomáš Laně postoj Ankary k válce na Ukrajině. Turecko teď bude hostit rozhovory obou zemí.

Jan 26

Vláda řeší Rusko, prezident Zeman mlčí. Máme jiné pohledy, říká ministr

Seznam Zprávy

Kabinet Petra Fialy schytává kritiku za to, že zatímco mluví o šetření, má na rozdíl od toho Babišova několik ministrů navíc. Mezi nimi i ministra pro evropské záležitosti, který má na starost české předsednictví Rady EU.

Jan 4

Finsko vyděsilo dění okolo Ukrajiny. Navzdory Rusku pošilhává po NATO

Seznam Zprávy

Ve Finsku se stále hlasitěji mluví o možnosti vstupu do Severoatlantické aliance. Zemi zneklidňuje situace na ukrajinsko-ruských hranicích a také varování Moskvy namířené proti Finsku a sousednímu Švédsku ohledně členství v NATO.

Jan 4

Rusko a NATO budou už příští týden jednat o budoucnosti Ukrajiny

Seznam Zprávy

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg svolal na 12. ledna jednání Rady NATO-Rusko, sdělil agentuře Reuters představitel Severoatlantické aliance. Tématem jednání budou ruské bezpečnostní požadavky.

Dec 22

Rusko chce v lednu jednat s NATO. Žádá záruky, že se aliance nerozšíří

Seznam Zprávy

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg mluvil už v úterý o brzkém svolání Rady NATO-Rusko kvůli napětí na ukrajinských hranicích. Rozhovory ale podle něj musí být smysluplné a brát v potaz zájmy Kyjeva.

Dec 1

Rusko zaplatí vysokou cenu, varuje šéf NATO před invazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Napětí mezi Ruskem a NATO neutichá. Z jedné strany na druhou létají slova o „zaplacení vysoké ceny“ nebo „překračování červených linií“. NATO se obává napadení Ukrajiny, Rusko zase mluví o hrozbě západního útoku.

Jun 14

Třicítka lídrů jedná o budoucnosti NATO. V popředí zájmu je Rusko a Čína

Seznam Zprávy

Lídři zemí Severoatlantické aliance se sešli v Bruselu. Jednají o strategii NATO do konce dekády a ve středu jejich pozornosti jsou hlavně vztahy s Ruskem a Čínou.

Apr 27

Ministr zahraničí: Jsme připraveni jednat o přesunu sochy Koněva do Ruska

Seznam Zprávy

Česko je připraveno jednat o přesunu sochy sovětského maršála Ivana Koněva do Ruska. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka je důležité, aby Česko dodržovalo závazky plynoucí ze smlouvy s Ruskem z roku 1993.