English

Čekající rozbuška: Jak reálné je, že Putin uzná donbaské „republiky“

Seznam Zprávy

Ruští poslanci vyzvali prezidenta Vladimira Putina, aby uznal samozvané lidové republiky na okupovaném východě Ukrajiny. Co by to znamenalo pro bezpečnostní situaci?

More from Seznam Zprávy

Jul 5

Nejen cesta do Kremlu. Orbán zvažuje kroky i kvůli zatykači na Putina

Seznam Zprávy

Tři maďarští ministři mají na popud premiéra prověřit, jaký dopad by na Maďarsko (a jeho vládu) mělo vystoupení z Mezinárodního trestního soudu. Orbánova vláda označuje rozhodnutí soudu za politická.

Jun 18

Video: Pchjongjang se připravuje na příjezd ruského prezidenta Putina

www.seznamzpravy.cz

Do KLDR pozval Putina severokorejský vůdce Kim Čong-un, když byl loni v září na ruském Dálném východě. V Pchjongjangu ruský prezident nebyl od července 2000, kdy se setkal s otcem současného vůdce KLDR Kim Čong-ilem.

Apr 1

Za „havanským syndromem“ by mohla být ruská GRU. Kreml to popřel

Seznam Zprávy

Mezi příznaky havanského syndromu patřily migrény, nevolnost, výpadky paměti a závratě. Pravidelně postihoval americké diplomaty. Nová zjištění skupiny Insider dnes hovoří o možné souvislosti s ruskými energetickými zbraněmi.

Mar 22

Americké sankce zasáhly Putina na citlivém místě. Indie hlídá ruské tankery

www.seznamzpravy.cz

Soukromí i státní zpracovatelé včetně toho největšího – Indian Oil Corporation – odmítají odebírat náklad, pokud je na tankerech ruské společnosti Sovcomflot. Uvedla to agentura Bloomberg.

Jan 10

Putin poprvé ve funkci prezidenta navštívil Čukotku na ruském Dálném východě

www.seznamzpravy.cz

Cesta na Čukotku zahajuje Putinovo turné po regionech před březnovými prezidentskými volbami, usoudil zpravodajský server Meduza.

May 4

Drony nad Kremlem. Proč je to v zájmu Putina

Seznam Zprávy

Mnoho Rusů nevnímá válku na Ukrajině jako něco naléhavého. Útok dronů na Kreml to má změnit.

May 3

„Putina necháváme tribunálu.“ Zelenskyj popřel útok na Kreml

Seznam Zprávy

Ukrajina se podle Moskvy v noci na středu pokusila dronem zaútočit na rezidenci ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremlu. Kyjev tvrdí, že o ničem neví, a mluví o eskalaci z ruské strany před Dnem vítězství.

Apr 4

Putin nepoužívá mobil ani internet. Zběh z Kremlu popsal izolaci prezidenta

www.seznamzpravy.cz

Rozhovor s uprchlým důstojníkem bezpečnostní služby FSO, který měl na starosti utajenou komunikaci ruského prezidenta během výjezdů, zveřejnil investigativní web podnikatele Michaila Chodorkovského.

Mar 25

Ruské jaderné zbraně v Bělorusku: Putin po čtyřech dnech popřel sám sebe

Seznam Zprávy

Současné taktické jaderné zbraně bývají často silnější než nálož odpálená v Hirošimě. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že nejpozději v červenci Moskva v Bělorusku rozmístí své taktické jaderné zbraně.

Feb 4

Přibývají hlasy o ruské ofenzivě. Podle amerických expertů Putin neuspěje

Seznam Zprávy

Zdroj z ruského štábu na Ukrajině řekl, že generálové jsou rozhodnuti poslat na porážku desetitisíce mobilizovaných vojáků. Podceňují však známá rizika.

Dec 10

Jsem hrdý na Putina, řekl ruský obchodník se zbraněmi propuštěný z USA

Seznam Zprávy

Ruský obchodník se zbraněmi Viktor But, který opustil americké vězení výměnou za propuštění americké basketbalistky Brittney Grinerové z ruské trestanecké kolonie, prohlásil, že je hrdý na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nov 10

Putin stáhl svou účast na summit G20, důvod Kreml neřekl

www.seznamzpravy.cz

Vyřešila se třaskavá otázka, která měsíce trápila světovou diplomacii: co se stane, až se na summitu velkých světových ekonomik G20 na Bali setkají prezidenti Ruska a Ukrajiny.

Oct 26

Kreml popírá slova prezidenta z Afriky. Putin vzkaz do Kyjeva neposlal

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin žádný vzkaz do Kyjeva po prezidentovi Guineje-Bissau nevyslal, oznámil Kreml. Umaro Sissoco Embaló ve středu řekl, že ho Putin požádal o předání vzkazu o nutnosti rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou.

Sep 26

Putin udělil ruské občanství americkému whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi

www.seznamzpravy.cz

Snowden získal azyl v Rusku po tom, co v roce 2013 zveřejnil tajné informace americké administrativy a odhalil rozsáhlé sledovací operace.

Jul 16

Americké basketbalistce hrozí deset let ruského vězení. Nechá ji Kreml jít?

Seznam Zprávy

Americké basketbalistce Brittney Grinerové hrozí v Rusku vězení. Stane se součástí výměny vězňů s USA? „Nikdy v podobné záležitosti nefigurovala taková celebrita,“ upozorňuje novinář Rádia Svobodná Evropa Carl Schreck.

Jul 15

Podcast 5:59: Americká celebrita před ruským soudem. Nechá ji Kreml jít?

Seznam Zprávy

Americká vláda čelí sílícímu tlaku, aby zajistila propuštění Brittney Grinerové, které hrozí v Rusku přísný trest kvůli drogovému deliktu. O co všechno se při jednáních Washingtonu a Moskvy hraje, se dozvíte v podcastu 5:59.

Apr 24

Putin už chce jenom další území. O jednání nemá zájem, tvrdí blízcí Kremlu

www.seznamzpravy.cz

Ačkoli zpočátku bral šéf Kremlu podle deníku Financial Times jednání aspoň trochu vážně, zkáza křižníku Moskva ho definitivně rozhořčila. Teď už prý nemůže vypadat jako vítěz.

Oct 29

Neobvyklé jednání papeže a prezidenta. Podívejte se, jak zahájil Biden cestu po Evropě

Seznam Zprávy

Americký prezident Joe Biden zahájil evropské turné, svou teprve druhou zahraniční cestu. Nejdříve se setkal s papežem Františkem ve Vatikánu. A jejich jednání hned agentury označily za nebývalé.

Feb 27

Putinovi nabízeli dvojníka. Ruský prezident ale řekl ne

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin prozradil, že mu po nástupu k moci nabízeli dvojníka, aby jej zastupoval při potenciálně nebezpečných událostech. Tajný plán ale podle svých slov odmítl.