English

Biden: Jsem přesvědčen, že Putin se rozhodl pro invazi

Seznam Zprávy

Ukrajině hrozí v následujících dnech ruská invaze, uvedl americký prezident Joe Biden. Podle něj vše nasvědčuje tomu, že ruský prezident Vladimir Putin se pro útok již rozhodl.

More from Seznam Zprávy

Jun 20

Rusko uvažuje o změně jaderné doktríny, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Rusko podle Putina v reakci na debaty v NATO uvažuje o změně jaderné doktríny. Členské státy NATO diskutují o možném rozmístění více jaderných zbraní i zvýšení stavu jejich pohotovosti.

Mar 13

Rusko je připraveno na jadernou válku, tvrdí Putin

www.seznamzpravy.cz

Podle Putina je Rusko připraveno jaderné zbraně použít pokud by byla ohrožena jeho existence. Zároveň ale řekl, že ne všechno nyní k jaderné válce spěje.

Dec 12

Fotky: Rusko ukázalo jaderné svaly. Putin si prohlédl nové ponorky

Seznam Zprávy

Ruské námořnictvo slavnostně zařadilo do arzenálu dvě nové ponorky na jaderný pohon nazvané Car Alexandr III. a Krasnojarsk. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina mají brzy sloužit v Pacifiku.

Jun 20

Biden se obává, že Putin použije taktické jaderné zbraně. Je to reálné, řekl

Seznam Zprávy

Slova amerického prezidenta zazněla jen několik dní poté, co Moskva začala v sousedním Bělorusku rozmisťovat první ruské jaderné hlavice.

Jun 9

Rusko v červenci rozmístí po Bělorusku jaderné hlavice, říká Putin

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek na setkání v Soči sdělil svému běloruskému protějšku Alexandru Lukašenkovi, že Moskva zahájí rozmisťování taktických jaderných zbraní v Bělorusku 7. a 8. července.

Feb 28

Putin podepsal zákon o pozastavení účasti Ruska na jaderné smlouvě s USA

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident plán pozastavit účast na smlouvě oznámil minulý týden. Ministerstvo zahraničí pak nicméně uvedlo, že Moskva bude v dodržování závazků pokračovat.

Feb 26

Rusko musí brát v úvahu jaderný potenciál NATO, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Putin stále častěji prezentuje válku jako rozhodující okamžik ruských dějin a tvrdí, že je ohrožena samostatná budoucnost Ruska a jeho lidu.

Oct 5

Zeman: Pokud Rusko použije jaderné zbraně, měla by přijít i vojenská reakce

www.seznamzpravy.cz

Nejen evropské státy by měly vyslat varování, že pokud Rusko použije na Ukrajině jaderné zbraně, bude následovat nejen diplomatická, ale i vojenská reakce. Po jednání s katarským emírem to řekl prezident Miloš Zeman.

Oct 3

Rusko hrozí jadernými zbraněmi. Kdy je může Putin skutečně použít?

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Rusko má propracovanou strategii využití jaderných zbraní v případě hrozícího neúspěchu v konvenční válce. Ale prohrává na Ukrajině už dost, nebo ještě ne? Hranice, kdy by Kreml nasadil jaderný arzenál, je neostrá.

Sep 27

Medveděv: Rusko má právo použít jaderné zbraně a NATO nezasáhne

www.seznamzpravy.cz

„Představte si, že ukrajinská agrese Rusko donutí proti ukrajinskému režimu nasadit tu nejhrozivější zbraň. Věřím, že NATO ani v takovém případě přímo do konfliktu nezasáhne,“ tvrdí bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Sep 25

USA varovaly Rusko před katastrofou, pokud na Ukrajině použije jaderné zbraně

Seznam Zprávy

Poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan ve svém dnešním komentáři nezmínil, jakou povahu bude mít případná americká reakce na ruský jaderný útok na Ukrajinu.

Aug 1

Biden navrhl jednání o nové jaderné smlouvě, v Rusku to vyvolalo rozpaky

www.seznamzpravy.cz

Dohodu Nový START Moskva a Washington prodloužily letos v únoru. Smlouva původně podepsaná v Praze v roce 2009 omezuje počet nasazených jaderných hlavic i zařízení, která jsou schopná je odpálit.

Mar 26

Medveděv popsal čtyři situace, kdy Rusko může použít jaderné zbraně

www.seznamzpravy.cz

Bývalý ruský premiér a prezident Dmitrij Medveděv nastínil čtyři situace, za nichž by Rusko zřejmě sáhlo k použití jaderných zbraní.

Mar 24

Biden: Pokud Rusko použije na Ukrajině chemické zbraně, USA odpoví

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Mar 22

Kreml: Rusko by použilo jaderné zbraně v případě existenční hrozby

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Jun 3

Shodnete se s krajany? Čechům je sympatický Joe Biden, Rumunům Vladimir Putin

Seznam Zprávy

Češi vnímají jako nejdůležitějšího strategického partnera Německo, stejně tak i většina obyvatel střední a východní Evropy. Naopak Čínu považuje zhruba polovina Čechů za hrozbu. Vyplývá to z analýzy trendů v těchto zemích.

Feb 4

Joe Biden pozastaví stahování americké armády z Německa

Seznam Zprávy

Bývalý prezident USA Donald Trump loni v červnu ohlásil, že chce zásadně snížit počet vojáků v Německu, a to až o 12 000.

Jan 20

Složí přísahu a zamíří do Bílého domu. Kdo je Joe Biden, nový prezident USA?

Seznam Zprávy

Složit přísahu na schodech Kapitolu a převzít americkou vládu. Takové plány si teď dělá demokrat Joe Biden. Šestačtyřicátý šéf Bílého domu, který v listopadových volbách porazil republikána Donalda Trumpa.

Oct 31

Předpověď: Na 90 procent se příštím prezidentem USA stane Joe Biden

Seznam Zprávy

Současnému prezidentovi může ve volbách pomoci pouze zázrak. A ani by nás to vzhledem k uplynulým čtyřem letům nemělo překvapovat.

Oct 24

Joe Biden: Kdo je kandidát na prezidenta, jenž se postaví Donaldu Trumpovi?

Seznam Zprávy

Začátkem listopadu vyvrcholí nejočekávanější politická událost roku – volby amerického prezidenta. Proti stávajícímu šéfovi Bílého domu Donaldu Trumpovi se jako protikandidát postavil dlouholetý senátor Joe Biden.