English

Západ teď musí být vůči Rusku jednotný, říká britská velvyslankyně v Kyjevě

Seznam Zprávy

Britská velvyslankyně v Kyjevě Melinda Simmonsová v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa rozebírá současnou situaci na Ukrajině a jaké dopady může mít pro Moskvu případná invaze na Ukrajinu.

More from Seznam Zprávy

Jun 7

Moskva tvrdí, že Kyjev použil americké zbraně k útoku na civilní cíle v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Kreml obvinil USA, že nesou zodpovědnost za smrt žen a dětí v Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou. Rusko rozhořčeně reaguje na rozhodnutí, kterým Západ povoluje Ukrajině použít jím dodané zbraně k útokům na ruské území.

May 19

BBC: Tvář Ukrajinky za pomoci AI propagovala na čínském internetu Rusko

www.seznamzpravy.cz

Dezinformace vytvořené za pomoci nástrojů umělé inteligence vstoupily do války Ruska s Ukrajinou.

Apr 21

„Rusko dostalo signál, že nemůže uspět.“ Expert o americké pomoci Ukrajině

Seznam Zprávy

„V první fázi by americká pomoc měla vést ke stabilizování fronty, v delším horizontu by pak mohla umožnit Ukrajincům provádět nejen defenzivní operace, ale přejít do protiútoku,“ říká k sobotnímu rozhodnutí politolog Jan Šír.

Feb 20

Tři krutá výročí pro Ukrajinu. „Rusko cítí, že je Kyjev oslaben,“ říká novinářka

Seznam Zprávy

Ukrajina se blíží k milníku dvou let od počátku plného vojenského útoku Ruska na svého souseda. V jaké fázi konflikt po dvou letech bojů je? V podcastu 5:59 to rozebíráme s ukrajinskou novinářkou Olgou Tokariuk.

Jan 25

Záhada pádu vojenského letounu v Rusku. Kyjev i Moskva žádají odpovědi

Seznam Zprávy

Moskva svolala mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, Kyjev volá po mezinárodním vyšetřování. Přesvědčivé důkazy o pádu ruského letadla v Bělgorodské oblasti zatím nepředložila ani jedna strana.

Dec 6

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

Nov 28

Pavel varoval před ochabnutím pomoci Ukrajině a vítězstvím Ruska

Seznam Zprávy

Pokud Západ poleví v podpoře Ukrajiny, může být příští rok pro Rusko ještě příznivější. Vítězství Ruska ve válce proti Ukrajině by přitom mohlo mít pro Západ nepříjemné důsledky v budoucnu, řekl Petr Pavel.

Jul 8

Spojenci kritizují Bidenovu novou pomoc Kyjevu. Rusko mluví o aktu zoufalství

Seznam Zprávy

Spojené státy dodají Ukrajině kazetovou munici, jejíž použití zakázalo více než sto zemí světa. Rusko to odsoudilo, ale tvrdí, že to válku neovlivní. Bidenovo rozhodnutí nepodporují ani někteří spojenci Washingtonu a Kyjeva.

Jun 19

OSN kritizuje Rusko, brání doručení pomoci do okupovaných oblastí pod vodou

www.seznamzpravy.cz

Představitelé OSN opakovaně žádali o přístup do zaplavených oblastí na Ruskem okupovaných územích. Moskva to odmítá s tím, že lidem pomáhá dostatečně.

Jun 12

„Chtějí zpomalit náš postup.“ Kyjev obvinil Rusko z odpálení další přehrady

www.seznamzpravy.cz

Kyjev tvrdí, že ruské jednotky vyhodily do povětří přehradu, která leží v oblasti, ve které ukrajinské síly nedávno osvobodily několik obcí. Podle něj tím chtěly zpomalit ukrajinskou protiofenzivu, jejich snahy jim ale nevyšly.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Apr 13

Kroky ropného kartelu mohou prodloužit inflační agonii. A pomoci Rusku

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Ropný kartel OPEC přestal spolupracovat se Spojenými státy a pokouší se zvýšit své příjmy z prodeje ropy. Inflaci, včetně té české, to může výrazně prodloužit.

Dec 29

My ani Rusko na útok nemáme, tvrdí Kyjev. Moskva ale hromadí síly v Luhansku

www.seznamzpravy.cz

Válka zamrzla a nikdo teď nemá kapacitu na útok, řekl v rozhovoru pro BBC šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Rusové se mezitím seskupují v Luhansku, podle amerického Institutu pro studium války možná právě k útoku.

Oct 24

Rusko už zas blokuje vývoz obilí, volá Kyjev. Letní dohodu Moskva kritizuje

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina kritizuje Rusko z porušování dohody o vývozu ukrajinského obilí z léta tohoto roku. O jejím prodloužení se bude brzy jednat. Do budoucích rozhovorů může promluvit i problém íránských dronů.

Jul 25

Moskva tvrdí, že se Kyjev s pomocí novinářů snažil naverbovat ruského letce

Seznam Zprávy

Ruská tajná služba FSB podle prokremelských médií zmařila ukrajinskou operaci, jejímž cílem bylo zmocnit se ruských armádních letounů. V televizi vystoupil pilot, který prý dostal nabídku peněz a občanství jedné ze zemí EU.

Jul 13

Zelenskyj obvinil Moskvu z deportací dvou milionů Ukrajinců do Ruska

www.seznamzpravy.cz

Zelenskyj zároveň obvinil Rusko, že vězní desetitisíce Ukrajinců v takzvaných filtračních táborech, odkud mizí mladé ženy. Podle Moskvy nejsou tato tvrzení pravdivá.

May 16

Je cesta, jak plyn může dramaticky zlevnit. Za pomoci Ruska, říká Topolánek

www.seznamzpravy.cz

Závislost na ruském plynu znamená pro Česko také totální závislost na Německu, upozorňuje předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a bývalý premiér Mirek Topolánek. Pro Česko zatím neexistují alternativní plynovody.

Apr 8

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.

Feb 22

Jsme připraveni Kyjevu pomoci, vzkazuje na Ukrajinu primátor Hřib

Seznam Zprávy

Týden poté, co primátor Prahy Zdeněk Hřib navštívil Kyjev, čelí Ukrajina reálné hrozbě invaze ruské armády, jejíž vojáci už vstoupili na území na Donbasu. Jak plánuje Praha podpořit ukrajinskou metropoli?

Jan 24

Rusko proti Navalnému válčí i na internetu. Pomocí cenzury i botů

Seznam Zprávy

Zatímco ruská média jsou z většiny pod vlivem Kremlu, sociální sítě se staly útočištěm opozičních názorů. Právě proti těmto platformám ale začíná Rusko přitvrzovat, a to především v době celostátních protestů za Alexeje Navalného.