English

Proč je Ukrajina chudá a Green Deal málo radikální

Finmag.cz

Taky se podíváme na problémy holek s ADHD a novinářů placených společenským statusem. Další dávka chytrého čtení (ne)jen na víkend v podobě pravidelného newsletteru Finmagu je tu.

More from Finmag.cz

Mar 16

Energetická krize? Průšvih větší než covid, říká obchodní ředitel skláren

Finmag.cz

Žufánek, Rudolf Jelínek i Hendrick’s. Sklárny Moravia v odlehlém Úsobrně jsou nejmenší sklárnou svého typu na světě. Přesto zde vznikají lahve pro nejznámější světové i tuzemské destilérky. Ještě na podzim to ale vypadalo, že jednu z pecí…

Mar 15

Evropští Lehman Brothers? Credit Suisse české banky neohrozí, věří analytici

www.penize.cz

Po pádu dvou amerických bank přeskočila panika na trzích naplno do Evropy. Vážné problémy má švýcarský gigant Credit Suisse.

Sep 15

Vážně teď začneme pálit, co hoří? Green Deal je naše smlouva s budoucností

Finmag.cz

Za všechno může Green Deal! Věčná lidská potřeba najít viníka všeho našla svou oběť. Trh s povolenkami, slepý tlak na omezování fosilních paliv a jádra, riskantní sázka na plyn navzdory energetické bezpečnosti. Viníka máme, stačí tedy…

Aug 27

Místo Green Dealu potřebujeme Real Deal, říká investor Sýkora

Finmag.cz

Jan Sýkora ušel dlouhou cestu – od medvědů na Konopišti až k medvědím trhům. Nachodí desítky kilometrů, kdy přemýšlí o tom, kam kráčí Wood & Company i celé Česko. Jestli to chcete vědět, čtěte dál. Anebo mu zkuste stačit.

May 7

Green Deal umřel. Nemůžeme být závislí na východních zdrojích, říká Petráček

Finmag.cz

Zatímco první funkční období Vojtěcha Petráčka v čele ČVUT bylo ve znamení boje s covidem, hned na začátku toho druhého musí staronový rektor řešit dopady válečného konfliktu na Ukrajině. Jak se univerzita snaží pomáhat ukrajinským…

Apr 30

Většina učiva je dětem v životě k ničemu, říká kritik českého školství Šteffl

Finmag.cz

Dlouholetý kritik českého školství a vizionář Ondřej Šteffl bude radit ministru školství Petru Gazdíkovi, jak měnit školy, aby připravovaly děti na budoucnost. Sám otevírá vlastní po celé republice. Žáků má dost. Přinášíme ukázku rozhovoru…

Apr 25

Penzijko evropského formátu míří na český trh

www.penize.cz

Panevropský osobní penzijní produkt bude výhodný především pro občany EU, kteří pracují ve více členských státech.

Feb 20

Proč je Ukrajina chudá a Green Deal málo radikální

Finmag.cz

Taky se podíváme na problémy holek s ADHD a novinářů placených společenským statusem. Další dávka chytrého čtení (ne)jen na víkend v podobě pravidelného newsletteru Finmagu je tu.

Sep 8

Elektrifikaci vozových parků se české firmy nevyhnou, říká poradce

Finmag.cz

„Hnacím motorem pro elektrifikaci firemních flotil je především legislativa Evropské unie,“ říká Zdeněk Dušek z poradenské společnosti EY.

Aug 4

Odsun Němců i nástup komunismu. „Jde o emoce,“ říkají tvůrci nové české hry

Finmag.cz

Pražské herní studio Charles Games před čtyřmi lety zabodovalo hrou Attentat 1942, která se zabývala životem za protektorátu po atentátu na Reinharda Heydricha. Nyní představuje volné pokračování nazvané Svoboda 1945: Liberation. To hráčům…

Jul 24

České startupy? Máme skvělé nápady, ale to je vše, říká ředitel CzechInvestu

Finmag.cz

Češi mají nejen šikovné ručičky, ale i hlavičky, říká v rozhovoru pro magazín FInmag ředitel agentury CzechInvest Patrik Reichl. Problém ale je, že to neumíme prodat.

Jul 17

Špičková medicína se nedá dělat od–do, říká přední český hematolog

Finmag.cz

Dělat špičkovou akademickou medicínu znamená věnovat tomu významnou část života, nejen pracovní dobu. „Od–do se dá dělat dobrá medicína, ale nedá se tak dělat ta špičková,“ říká v rozhovoru přední český hematolog Jan Starý.

May 30

Nová forma kapitalismu, české MeToo i boj o interpretaci. Chytré čtení (ne)jen na víkend

Finmag.cz

Jasně, máme staronového ministra zdravotnictví a Dominik Feri ztratil pozlátko mladého úspěšného gentlemana z Teplic. Vaší pozornosti by ale nemělo uniknout víc věcí než tahle pěna dní. Tady je máte pěkně naservírované.

Mar 20

Ošetřovné stoupne i zpětně. Jenom ANO říká ne

www.penize.cz

Ošetřovné při zavřené škole nebo školce se zvýší na 70 na 80 procent takzvaného redukovaného výdělku, a to zpětně od začátku letošního března. Shodují se na tom poslanci všech stran s výjimkou hnutí ANO.

Sep 10

Změna k lepšímu vyžaduje kolektivní akci, říká český průkopník coworkingu

Finmag.cz

„Skvělé nápady se tu potkávají s ostřílenými foundery a mentory a vznikají opravdu velké věci,“ popisuje Zdeněk Rudolský, zakladatel sítě sdílených prostorů Impact Hub, co má na své práci rád. Po letech růstu samotné sítě i její členské…

Jun 6

Rekordně levné hypotéky nečekejte, říká expert z České spořitelny

Finmag.cz

„Pro realitní i úvěrový trh je teď klíčové, jak se bude zotavovat ekonomika. Koncem roku bychom už měli vědět, jak to vypadá s rizikovostí a poptávkou klientů. To bude důležité i pro vývoj cen nemovitostí,“ říká Miroslav Zvolský, manažer…

Oct 31

Kam teď investovat? Čeští milionáři věří pozemkům, bitcoinu už ne

www.penize.cz

Bohatí Češi a Slováci cítí změnu k horšímu a volí raději bezpečnější investice. Projděte si, jak zhodnocují své peníze.

Mar 28

Povede Green New Deal k vykořisťování rozvojových zemí?

Finmag.cz

Projekt Green New Deal proměnil způsob, jakým americká progresivní levice přemýšlí o klimatických změnách. Už nejde jen o to, jak zvládnout katastrofu, ale o to, jak existenciální hrozby využít k vytvoření spravedlivější společnosti.

Feb 14

Polské problémy můžou vyřešit Poláci. Ne evropské sankce

Finmag.cz

Polsko skutečně předvádí politiku zaměřenou proti svobodě. Ale Evropská unie dělá chybu, když ho kvůli tomu chce šikanovat.

Apr 20

To pravé umění: udělat deal s Kimem

Finmag.cz

Obchodní embargo je mocná zbraň. Jenže na stalinisty ze Severní Koreje fungovat nemusí.