English

Glosa: Putin má s NATO kus pravdy, sám však popírá realitu

Seznam Zprávy

Ruský prezident se snaží vzbudit dojem, že Sovětský svaz se nikdy nerozpadl.

More from Seznam Zprávy

Jun 20

Rusko uvažuje o změně jaderné doktríny, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Rusko podle Putina v reakci na debaty v NATO uvažuje o změně jaderné doktríny. Členské státy NATO diskutují o možném rozmístění více jaderných zbraní i zvýšení stavu jejich pohotovosti.

Jun 7

Jaderné zbraně k vítězství na Ukrajině nepotřebujeme, prohlásil Putin

www.seznamzpravy.cz

Rusko podle prezidenta Vladimira Putina nepočítá s mobilizací, jelikož má v armádě dost dobrovolníků. Putin také zdůraznil, že jeho země má více jaderných zbraní, než Evropa.

Mar 13

Rusko je připraveno na jadernou válku, tvrdí Putin

www.seznamzpravy.cz

Podle Putina je Rusko připraveno jaderné zbraně použít pokud by byla ohrožena jeho existence. Zároveň ale řekl, že ne všechno nyní k jaderné válce spěje.

Feb 20

Rusko je proti rozmístění jaderných zbraní ve vesmíru, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle Bílého domu pracuje na jaderné zbrani proti satelitům. Rusko to ale odmítá s tím, že žádný takový projekt neexistuje.

Dec 12

Fotky: Rusko ukázalo jaderné svaly. Putin si prohlédl nové ponorky

Seznam Zprávy

Ruské námořnictvo slavnostně zařadilo do arzenálu dvě nové ponorky na jaderný pohon nazvané Car Alexandr III. a Krasnojarsk. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina mají brzy sloužit v Pacifiku.

Nov 2

Putin používá osvědčený jaderný vzorec, hodnotí expertka poslední kroky Ruska

Seznam Zprávy

Putin sám připomněl Hirošimu a Nagasaki, dokládá expertka na jaderné odzbrojení z Harvardu Mariana Budjerynová změnu ruské doktríny. V rozhovoru pro SZ vysvětluje i to, proč izraelské jaderné zbraně v boji s Hamásem nehrají roli.

Jun 16

V Bělorusku jsou první jaderné hlavice, prohlásil Putin

Seznam Zprávy

První ruské jaderné hlavice byly dopraveny do Běloruska, oznámil v pátek na ekonomickém fóru v Petrohradu Vladimir Putin.

Jun 9

Rusko v červenci rozmístí po Bělorusku jaderné hlavice, říká Putin

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek na setkání v Soči sdělil svému běloruskému protějšku Alexandru Lukašenkovi, že Moskva zahájí rozmisťování taktických jaderných zbraní v Bělorusku 7. a 8. července.

Apr 3

Rusko rozmístí jaderné zbraně u běloruských hranic s NATO

www.seznamzpravy.cz

Krok ruského prezidenta Vladimira Putina povede podle analytiků k další eskalaci napětí mezi Ruskem a Západem.

Feb 28

Putin podepsal zákon o pozastavení účasti Ruska na jaderné smlouvě s USA

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident plán pozastavit účast na smlouvě oznámil minulý týden. Ministerstvo zahraničí pak nicméně uvedlo, že Moskva bude v dodržování závazků pokračovat.

Feb 26

Rusko musí brát v úvahu jaderný potenciál NATO, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Putin stále častěji prezentuje válku jako rozhodující okamžik ruských dějin a tvrdí, že je ohrožena samostatná budoucnost Ruska a jeho lidu.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Oct 13

Šéf NATO: Rusko ví, že jadernou válku nevyhraje

www.seznamzpravy.cz

Podle šéfa Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga Rusko ví, že jaderný konflikt nemůže vyhrát. Řekl také, že NATO by svůj jaderný arzenál nasadilo jen v „extrémně vzdálených“ okolnostech.

Oct 3

Rusko hrozí jadernými zbraněmi. Kdy je může Putin skutečně použít?

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Rusko má propracovanou strategii využití jaderných zbraní v případě hrozícího neúspěchu v konvenční válce. Ale prohrává na Ukrajině už dost, nebo ještě ne? Hranice, kdy by Kreml nasadil jaderný arzenál, je neostrá.

Sep 27

Medveděv: Rusko má právo použít jaderné zbraně a NATO nezasáhne

www.seznamzpravy.cz

„Představte si, že ukrajinská agrese Rusko donutí proti ukrajinskému režimu nasadit tu nejhrozivější zbraň. Věřím, že NATO ani v takovém případě přímo do konfliktu nezasáhne,“ tvrdí bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Sep 22

Putin hraje hazardní hru, která dovede Rusko ke katastrofě, říká „klimatický muž“ NATO

Seznam Zprávy

„Rusko ztratilo svůj klíčový trh a kvůli sankcím se nedostane k technologiím potřebným k těžbě plynu na dalekém severu,“ říká v rozhovoru pro SZ ředitel odboru pro klima a energetickou bezpečnost v NATO Michael Rühle.

Aug 29

Proč může Rusko chtít „ukrást“ jadernou elektrárnu

Seznam Zprávy

V současné energetické krizi by Evropě mohla pomoci jedna země, paradoxně je to válčící Ukrajina. Rusko má ale naprosto jiný zájem a situace kolem Záporožské jaderné elektrárny naznačuje, jak ho nejspíš bude chtít prosadit.

Aug 27

Rusko bude stavět jadernou elektrárnu v EU

www.seznamzpravy.cz

Ruská společnost Rosatom začne v blízké době stavět dva jaderné reaktory na území Evropské unie. Konkrétně v Maďarsku, jak potvrdil tamní ministr zahraničí Péter Szijjártó, podle kterého začne stavba v příštích týdnech.

Mar 2

Jaderné tlačítko nezmáčkneme, ujišťuje Rusko

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci jsme sledovali v on-line reportáži.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?