English

Jak přísné jsou sankce proti Rusku? Trumfy zůstaly v záloze

Seznam Zprávy

Rozebrali jsme, jak přísná reálně je odpověď západních vlád na zatím poslední kroky ruského prezidenta Vladimira Putina.

More from Seznam Zprávy

Jun 25

V Haagu vydali zatykač na Šojgua a Gerasimova. Bezvýznamné, zní z Ruska

Seznam Zprávy

Mezinárodní trestní soud uvedl, že klíčová skutková tvrzení v zatykači jsou řádně podložena důkazy. Detaily nejsou známy kvůli ochraně svědků Rada bezpečnosti Ruské federace krok označila za součást hybridní války Západu.

Jun 18

Video: Pchjongjang se připravuje na příjezd ruského prezidenta Putina

www.seznamzpravy.cz

Do KLDR pozval Putina severokorejský vůdce Kim Čong-un, když byl loni v září na ruském Dálném východě. V Pchjongjangu ruský prezident nebyl od července 2000, kdy se setkal s otcem současného vůdce KLDR Kim Čong-ilem.

May 16

Čína a Rusko jsou připraveny posílit spolupráci, shodli se Si s Putinem

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin je na dvoudenní státní návštěvě Číny. Během ní se sešel i s prezidentem Si Ťin-pchingem.

Mar 22

Americké sankce zasáhly Putina na citlivém místě. Indie hlídá ruské tankery

www.seznamzpravy.cz

Soukromí i státní zpracovatelé včetně toho největšího – Indian Oil Corporation – odmítají odebírat náklad, pokud je na tankerech ruské společnosti Sovcomflot. Uvedla to agentura Bloomberg.

Mar 5

Mezinárodní soud v Haagu vydal zatykač na dva přední ruské velitele

www.seznamzpravy.cz

Kvůli údajným válečným zločinům na Ukrajině vydal v úterý Mezinárodní trestní soud zatykač na Sergeje Kobylaše a Viktora Sokolova. Podle soudu nesou odpovědnost za raketové útoky proti ukrajinské elektrické infrastruktuře.

Feb 20

V Rusku zadrželi ženu s americkým i ruským občanstvím. Viní ji ze špionáže

www.seznamzpravy.cz

Podle ruské tajné služby měla žena shromažďovat peníze na pomoc Ukrajině a ohrožovat bezpečnost země. Rusko zadržuje i jiné americké občany, například novináře Evana Gershkoviche.

Oct 18

Ani vzletná slova Si a Putina neskryjí, že Rusko je v koutě

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Peking, kde si opět „padl“ do náručí s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Vztah dvou velmocí se ale na pozadí války na Ukrajině prohlubuje v neprospěch Moskvy.

Sep 4

Kim Čong-un pojede do Ruska jednat s Putinem o dodávkách zbraní Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Americké tajné služby mají informace o jednáních mezi Ruskem a KLDR. Údajně se má jednat o dodávky zbraní a prezident Kim Čong-Un má zanedlouho dokonce za účelem jednání vycestovat do Vladivostoku.

Jul 18

Zatčením Putina bychom vyhlásili válku Rusku, míní jihoafrický prezident

www.seznamzpravy.cz

Na Vladimira Putina je vydaný zatykač Mezinárodního trestního soudu. Na základě toho by měla Jihoafrická republika ruskou hlavu státu zatknout v případě, že se dostaví na očekávaný summit BRICS. Země se ale bojí o svou bezpečnost.

Jun 7

Ukrajina kvůli zničení přehrady zažaluje Rusko v Haagu

www.seznamzpravy.cz

Přírodní katastrofa postihne jak ukrajinské obyvatele, tak ukrajinské zemědělství. Hrozí nedostatek pitné vody v Chersonské, Záporožské, Dněpropetrovské oblasti a dokonce i na okupovaném Krymu.

Mar 20

Rusko zahájilo stíhání soudců, kteří vydali zatykač na Putina

www.seznamzpravy.cz

Stíhání ruského prezidenta Putina a dětské ombudsmanky Lvovové-Bělovové má podle Moskvy „vědomě nezákonný charakter“. Rusko proto zahájilo vlastní stíhání čtyř představitelů Mezinárodního trestního soudu.

Mar 17

„Neuznáváme to.“ Rusko odmítá platnost mezinárodního zatykače na Putina

Seznam Zprávy

Soudci Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydali zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovovou-Bělovovou za válečné zločiny na Ukrajině. Moskva ale autoritu soudu neuznává.

Mar 14

Ruská stíhačka poškodila americký dron. Špatně manévroval, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruská stíhačka v úterý nad Černým mořem sestřelila bezpilotní letoun amerického letectva poté, co poškodila vrtuli amerického dronu MQ-9 Reaper. Oznámil představitel USA obeznámený s incidentem.

Feb 21

Rusko zůstane na Mezinárodní vesmírné stanici do roku 2028

www.seznamzpravy.cz

Moskva přitom kvůli tvrdým sankcím, které na zemi Západ uvalil v souvislosti s invazí na Ukrajinu, loni oznámila, že se po roce 2024 stáhne z ISS.

Nov 25

Putina pobavil falešný Scholz. Přiznal závislost na Rusku

www.seznamzpravy.cz

Ruského diktátora Vladimira Putina pobavilo tzv. deep fake video s německým kancléřem. Falešný Olaf Scholz tvrdí, že je Německo závislé na Rusku, a citoval populární výrok ruského expremiéra.

Nov 8

Rusko se žene do náruče mezinárodních vyvrhelů

Seznam Zprávy

Na Ukrajinu proudí pomoc ze Západu, Rusku nezbývá, než se s žádostí o dodávky zbraní obracet na vyděděnce mezinárodního společenství. Pro výrobu sovětské zbraňové technologie se rázem stala atraktivní zemí Severní Korea.

Oct 28

„Překračují všechny meze.“ V Rusku vadí vlajka s Putinem ve vaku na mrtvoly

Seznam Zprávy

Ruská tisková agentura se ohradila proti instalaci na Ministerstvu vnitra, jejíž součástí je vyobrazení ruského prezidenta ve vaku na mrtvoly.

Feb 26

Komentář: Představte si Putina před tribunálem v Haagu

www.seznamzpravy.cz

Západ to celé nedělá jen kvůli Ukrajině, ale i kvůli sobě. Kvůli demokracii. Slabá odpověď by mohla ohrozit důvěru ve schopnosti Evropy.

Jun 16

Biden po jednání s Putinem: Jsem pro Ameriku, nejsem proti Rusku

Seznam Zprávy

Setkání amerického prezidenta Joea Bidena s ruským protějškem Vladimirem Putinem skončilo předčasně. Podle Putina bylo jednání konstruktivní, podle Bidena si Rusko zoufale snaží udržet postavení světové velmoci.

May 3

V Rusku roste obří chrám, v mozaice tu najdete Putina i anexi Krymu

www.seznamzpravy.cz

U příležitosti 75. výročí konce 2. světové války plánuje Rusko otevřít třetí největší ortodoxní chrám na světě. Církevní stavba stojí pár desítek kilometrů od Moskvy v parku Patriot, který patří ruské armádě.