English

Jak můžete pomoci lidem na Ukrajině: Peníze jdou na nosítka i léky

Seznam Zprávy

V Česku se rozběhla humanitární pomoc lidem na Ukrajině, kterou v noci na čtvrtek napadlo Rusko. Češi už začínají posílat peníze a přispívají tak na zdravotnický materiál i nákup potravin.

More from Seznam Zprávy

Jun 4

Pomalá pomoc Ukrajině? O munici se Česko přetahuje s Ruskem

Seznam Zprávy

Česká iniciativa na nákup munice pro Ruskem napadenou Ukrajinu pokračuje. Někteří ale kritizují její pomalost. Podle ministra zahraničí však není možné na dodavatele ze třetích zemí tlačit. Pro společnou iniciativu EU není vůle.

Apr 21

„Rusko dostalo signál, že nemůže uspět.“ Expert o americké pomoci Ukrajině

Seznam Zprávy

„V první fázi by americká pomoc měla vést ke stabilizování fronty, v delším horizontu by pak mohla umožnit Ukrajincům provádět nejen defenzivní operace, ale přejít do protiútoku,“ říká k sobotnímu rozhodnutí politolog Jan Šír.

Nov 28

Pavel varoval před ochabnutím pomoci Ukrajině a vítězstvím Ruska

Seznam Zprávy

Pokud Západ poleví v podpoře Ukrajiny, může být příští rok pro Rusko ještě příznivější. Vítězství Ruska ve válce proti Ukrajině by přitom mohlo mít pro Západ nepříjemné důsledky v budoucnu, řekl Petr Pavel.

Feb 16

Rusko podniklo v noci na Ukrajině sérii vzdušných úderů

www.seznamzpravy.cz

Zásahy hlásí několik oblastí, většinu střel a dronů ale sestřelila protiukrajinská obrana.

Jan 23

Na Ukrajině odsoudili ženu, která pomáhala s referendy o připojení k Rusku

www.seznamzpravy.cz

Obyvatelka Chersonské oblasti si odsedí pět let ve vězení za to, že ruským okupantům pomáhala s organizací pseudoreferend o připojení regionu k Rusku. Jedná se o první rozsudek svého druhu.

Dec 21

USA dodají Ukrajině vytoužené rakety, které rozzuří Rusko

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy oznámily další obrovský balík vojenské pomoci Ukrajině. Nová dodávka v hodnotě 1,85 miliard dolarů zahrnuje také systém protivzdušné obrany Patriot.

Oct 9

Vývoj na Ukrajině a v Rusku, covid v Česku a prodejci energií

www.seznamzpravy.cz

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Jul 22

Nejen obilí. Rusko na Ukrajině rabuje i další klíčovou komoditu

Seznam Zprávy

Kromě praček, notebooků a dalších elektrospotřebičů i tuny a tuny ukrajinského obilí. Rusko podle Ukrajinců drancuje na okupovaném území i ocel, kterou rozprodává po celém světě.

Jun 19

Šéf NATO: Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky

Seznam Zprávy

Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky. Řekl to v rozhovoru s německým listem Bild am Sonntag generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg.

May 12

Evropané podporují humanitární pomoc, méně už dodávky zbraní Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Obyvatelé EU podporují humanitární pomoc pro Ukrajinu, většina se staví kladně i k přijímání uprchlíků nebo k zavedení ekonomických sankcí vůči Rusku. Menší shoda už je na dodávkách vojenského vybavení, ukazuje nový Eurobarometr.

Mar 19

Rusko použilo na Ukrajině hypersonické střely Kinžal

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Mar 10

Bezmála devět milionů korun za dvě hodiny. Lídři byznysu pomohli Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Seznam Zprávy pozvaly na letiště v Točné podnikatele, manažery a investory a uspořádaly humanitární sbírku pro válkou zkoušenou Ukrajinu.

Mar 9

Video: Rusko zapojilo do války na Ukrajině obrněné vlaky

www.seznamzpravy.cz

Jeden z obrněných vlaků, které využívá ruská armáda, byl spatřen na ukrajinském území. Souprava se objevila nedaleko města Melitopol, jež je pod kontrolou okupantů.

Mar 3

První shoda v jednání Ruska s Ukrajinou. Mají vzniknout humanitární koridory

www.seznamzpravy.cz

Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech pro odchod obyvatelstva s možným dočasným příměřím v jejich okolí, vyplývá to z prohlášení obou stran po čtvrtečním jednání.

Mar 3

Rusku pořádně zatopily už v Afghánistánu. Jak Ukrajině pomůžou Stingery?

www.seznamzpravy.cz

Už před invazí se o nich mluvilo jako o zbrani, která může Ukrajině pomoct omezit dominanci Ruska na obloze a ovlivnit tak celkový poměr sil. Západ jich teď posílá nejméně stovky. Jak velkou pomoc Stingery pro Ukrajinu znamenají?

Mar 3

Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech a možném příměří

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Feb 24

Mapa: Kde Rusko udeřilo proti Ukrajině

Seznam Zprávy

Města na východě jako Kramatorsk a Charkov, ale i Kyjev a Ivano-Frankivsk asi 160 kilometrů od ukrajinských hranic. To všechno jsou cíle, na které se Rusko zaměřilo.

Feb 1

Johnson na Ukrajině: Rusku pohrozil sankcemi a varoval před krveprolitím

Seznam Zprávy

Britský premiér Boris Johnson při své návštěvě Ukrajiny uvedl, že Spojené království pevně stojí za Ukrajinou. Zemi navštívil v době, kdy se stále více obává ruské invaze, u hranic se totiž hromadí desetitisíce ruských vojáků.

Jan 19

Rusko možná brzy zaútočí, řekl Blinken na Ukrajině

Seznam Zprávy

Šéf americké diplomacie Antony Blinken upozornil na ruské plány na další zvýšení počtu vojáků na ukrajinských hranicích. Rusko mezitím vyzvalo Spojené státy, aby neposílaly na Ukrajinu další zbraně a soustředily se na diplomacii.

Dec 22

Západ posílá Ukrajině experty na obranu před kyberútoky z Ruska

Seznam Zprávy

Rusko přitvrzuje i v kyberprostoru. Británie a USA vyslaly své experty do Kyjeva s hlavním posláním: čelit případnému ruskému kybernetickému útoku na ukrajinskou energetickou síť, bankovní systém a další klíčovou infrastrukturu.