English

Jaderné tlačítko nezmáčkneme, ujišťuje Rusko

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci jsme sledovali v on-line reportáži.

More from Seznam Zprávy

TODAY

Rusko a Ukrajina si vyměnily po 95 zajatcích, uvedly Moskva a Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Výměnu zajatců podle Moskvy i Kyjeva pomohly zprostředkovat Spojené arabské emiráty, podobně jako červnovou výměnu 90 zajatců z každé strany.

Jun 20

Rusko uvažuje o změně jaderné doktríny, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Rusko podle Putina v reakci na debaty v NATO uvažuje o změně jaderné doktríny. Členské státy NATO diskutují o možném rozmístění více jaderných zbraní i zvýšení stavu jejich pohotovosti.

Mar 13

Rusko je připraveno na jadernou válku, tvrdí Putin

www.seznamzpravy.cz

Podle Putina je Rusko připraveno jaderné zbraně použít pokud by byla ohrožena jeho existence. Zároveň ale řekl, že ne všechno nyní k jaderné válce spěje.

Dec 6

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

Oct 25

Rusko zaútočilo v okolí Chmelnycké jaderné elektrárny, tvrdí Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Ruská armáda útočí v okolí Chmelnycké jaderné elektrárny již čtvrtou noc po sobě. Středeční útok podle ukrajinských úřadů poškodil okna v areálu zařízení.

Jun 21

Rusko podminovalo chladicí nádrž Záporožské jaderné elektrárny, tvrdí Kyjev

Seznam Zprávy

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov své tvrzení nepodložil konkrétními důkazy. Z ohrožování bezpečnosti největší jaderné elektrárny v Evropě se Kyjev a Moskva vzájemně dlouhodobě obviňují.

May 27

Rusko chce oddálit protiofenzivu. Chystá simulaci jaderné havárie, tvrdí Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina tvrdí, že chystaná protiofenziva začne co nevidět. Rusko se ji ale bude nejspíš snažit pozdržet, aby se stihlo lépe připravit. Podle ukrajinské rozvědky plánuje v Záporožské elektrárně provést „masivní provokaci“.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Feb 28

Putin podepsal zákon o pozastavení účasti Ruska na jaderné smlouvě s USA

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident plán pozastavit účast na smlouvě oznámil minulý týden. Ministerstvo zahraničí pak nicméně uvedlo, že Moskva bude v dodržování závazků pokračovat.

Feb 26

Rusko musí brát v úvahu jaderný potenciál NATO, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Putin stále častěji prezentuje válku jako rozhodující okamžik ruských dějin a tvrdí, že je ohrožena samostatná budoucnost Ruska a jeho lidu.

Nov 27

Kyjev předvídá další ruskou potupu. Odchod ze Záporožské elektrárny

www.seznamzpravy.cz

Šéf společnosti Enerhoatom uvedl, že v posledních několika týdnech dostává informace, ze kterých vyplývá, že se Rusové připravují na odchod ze Záporožské jaderné elektrárny. Ruská okupační správa to odmítá.

Nov 23

Rusko opět zasypalo Ukrajinu raketami. Potíže mají i jaderné elektrárny

Seznam Zprávy

Další rána pro ukrajinskou infrastrukturu. Ruský útok způsobil výpadky elektřiny nejen ve velké části Ukrajiny, ale také v Moldavsku. Problémy hlásily i jaderné elektrárny. O život během útoku přišlo nejméně šest lidí.

Nov 16

Kyjev: Předáme důkazy, že raketu, která zabíjela v Polsku, vypálilo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina žádá Polsko, aby ji zahrnulo do vyšetřování úterního incidentu, kdy v obci ve východní části Polska po zásahu rakety ruské výroby zahynuli dva lidé. Kyjev trvá na tom, že střela byla vypálena z Ruska.

Oct 3

Rusko hrozí jadernými zbraněmi. Kdy je může Putin skutečně použít?

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Rusko má propracovanou strategii využití jaderných zbraní v případě hrozícího neúspěchu v konvenční válce. Ale prohrává na Ukrajině už dost, nebo ještě ne? Hranice, kdy by Kreml nasadil jaderný arzenál, je neostrá.

Aug 29

Proč může Rusko chtít „ukrást“ jadernou elektrárnu

Seznam Zprávy

V současné energetické krizi by Evropě mohla pomoci jedna země, paradoxně je to válčící Ukrajina. Rusko má ale naprosto jiný zájem a situace kolem Záporožské jaderné elektrárny naznačuje, jak ho nejspíš bude chtít prosadit.

Aug 27

Rusko bude stavět jadernou elektrárnu v EU

www.seznamzpravy.cz

Ruská společnost Rosatom začne v blízké době stavět dva jaderné reaktory na území Evropské unie. Konkrétně v Maďarsku, jak potvrdil tamní ministr zahraničí Péter Szijjártó, podle kterého začne stavba v příštích týdnech.

Aug 19

Rusko odmítlo výzvu demilitarizovat oblast u Záporožské jaderné elektrárny

www.seznamzpravy.cz

Rusko a Ukrajina se už několik týdnů navzájem obviňují z ostřelování jaderného zařízení ležícího u ukrajinského Enerhodaru. Experti opakovaně varovali, že je nakročeno k jaderné katastrofě.

Aug 16

Rusko viní Ukrajinu z další sabotáže. Měla narušit chod jaderné elektrárny

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská sabotáž podle ruské tajné služby FSB narušila technologické procesy fungování Kurské jaderné elektrárny. Kyjev se k obvinění nevyjádřil.

Aug 5

Ukrajina i Rusko se vzájemně obvinily z útoku na Záporožskou jadernou elektrárnu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina a Rusko se dnes vzájemně obvinily ze dvou ostřelování ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, kterou již v březnu při invazi na Ukrajinu obsadila ruská vojska.

Apr 8

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.