English

Mezinárodní konflikt i bez NATO. Na Ukrajině bojují Syřané, Čečenci i Britové

Seznam Zprávy

Na Ukrajinu míří vojáci z celého světa. Kyjev už eviduje zájem 20 tisíc dobrovolníků ze zahraničí. Ale cizí bojovníky povolává i Rusko. Hledá vojáky se zkušeností s bojem ve městech.

More from Seznam Zprávy

Feb 28

Jak vyřešit konflikt v Zakavkazsku? Německo hostí mírové rozhovory

www.seznamzpravy.cz

Křesťanská Arménie a muslimský Ázerbájdžán mají dlouhodobě napjaté vztahy. Důvodem je především Náhorní Karabach, který má od loňského září pod svou kontrolou opět Ázerbájdžán. Německo proto hostí mírové jednání mezi oběma zeměmi.

Feb 20

Tři krutá výročí pro Ukrajinu. „Rusko cítí, že je Kyjev oslaben,“ říká novinářka

Seznam Zprávy

Ukrajina se blíží k milníku dvou let od počátku plného vojenského útoku Ruska na svého souseda. V jaké fázi konflikt po dvou letech bojů je? V podcastu 5:59 to rozebíráme s ukrajinskou novinářkou Olgou Tokariuk.

Feb 7

Další úder 50 kilometrů od hranic NATO. Kde Rusko bombardovalo Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina ve středu čelila dalšímu rozsáhlému ruskému vzdušnému útoku. V Kyjevě úder zranil nejméně 11 lidí a poškodil vedení vysokého napětí a rozvod tepla.

Jan 15

Čína požaduje svolání rozsáhlé mezinárodní mírové konference ke Gaze

www.seznamzpravy.cz

Peking požaduje ukončení bojů a vytvoření jasného časového rámce pro vznik palestinského státu. Čína obdobně po míru volá i ve válce na Ukrajině.

Dec 6

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

Sep 4

Čínské banky půjčily Rusku od začátku invaze na Ukrajinu miliardy dolarů

www.seznamzpravy.cz

Podle listu Financial Times čínské bankovní ústavy úspěšně propagují v Rusku čínský jüan jako alternativu k dolaru a Rusku již poskytly půjčky v řádech miliard dolarů.

Jul 11

Úkolem je odstrašit Rusko. A co Ukrajina? Začíná druhý summit NATO za války

Seznam Zprávy

Startuje summit NATO. Už v předvečer přinesl průlom v otevření cesty Švédska do Aliance, zato Ukrajina zatím na členství nejspíš pomýšlí marně. „NATO by se ocitlo v přímém konfliktu s Ruskem,“ říká analytik Ondřej Ditrych.

Jun 16

Rakety jako vzkaz Africe. Do Kyjeva za zvuku sirén přijela mírová delegace

Seznam Zprávy

Ukrajina hlásí velký raketový útok ze strany Ruska, hlavním městem země znějí sirény. K událostem dochází v době, kdy do země dorazila africká mírová delegace.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Feb 18

Mírová jednání mezi Kyjevem a Moskvou vypadala nadějně. Pak přišla Buča

Seznam Zprávy

Absurdní požadavky ze strany ruské delegace či změna přístupu po masakru v Buči. Ruský nezávislý server Meduza popsal zákulisí jednání probíhajících mezi Kyjevem a Moskvou.

Feb 2

Rusko chystá velkou ofenzivu. Začít by mohla v den výročí invaze, míní Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský ministr obrany varuje před novou velkou ofenzívu. Rusko by ji podle něj mohlo zahájit už 24. února, tedy v den prvního výročí invaze na Ukrajinu. Pro potenciální útok prý Moskva zmobilizovala na 500 000 vojáků.

Dec 22

Ukrajina: Rusko v konfliktu přišlo o více než 100 tisíc vojáků

www.seznamzpravy.cz

Ztráty v řadách ruských vojáků již podle Ukrajinců překročily hranici 100 tisíc. Stejně jako při dřívějších odhadech však na uváděná čísla nelze plně spoléhat.

Oct 12

TMBK: Elon Musk navrhuje „mírové řešení pro Ukrajinu“

www.seznamzpravy.cz

Když už se všechny ty hrozné věci na světě dějí, nezbývá nic jiného než se jim smát. Další satirická koláž populárního grafika reagující na aktuální zprávy.

Aug 23

Rusko dosáhlo svého cíle. Ukrajina už do NATO nevstoupí, řekl Medveděv

Seznam Zprávy

Jedině Rusko může do budoucna poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky, tvrdí ruský exprezident Dmitrij Medveděv. Na pokračování mírových rozhovorů to ale v tuto chvíli nevypadá.

Aug 22

Rusko teď vylučuje mírovou dohodu s Ukrajinou

www.seznamzpravy.cz

Rusko očekává dlouhý konflikt s Ukrajinou, prohlásil stálý představitel Ruska při OSN Gennadij Gatilov. Zároveň obvinil Západ, že brání diplomatickému řešení války.

Aug 17

V Rusku ubili k smrti motorkáře. Vadila mu invaze na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Sympatie k Ukrajině. Tak málo stačilo, aby v ruské pohraniční Rostovské oblasti zabili motorkáře. Viktor Galdobin byl vášnivý motorkář a zřejmě doplatil na to, že tyto kruhy v Rusku většinou souzní s režimem.

Apr 8

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.

Mar 18

Polsko navrhne NATO mírovou misi na Ukrajině, Fiala to probere se Zemanem

www.seznamzpravy.cz

Polsko na následujícím summitu NATO příští týden v Bruselu formálně požádá o vyslání mírové mise na Ukrajinu. Český premiér chce návrh probrat s prezidentem i vládou.

Feb 11

Bílý dům: Rusko shromáždilo dostatek sil k zahájení invaze na Ukrajinu

Seznam Zprávy

Podle USA může ruská invaze na Ukrajinu začít kdykoli. I Británie v pátek doporučila svým občanům, aby opustili Ukrajinu, dokud ještě mohou využít komerční prostředky. Česká republika zatím takové doporučení nevydala.

Dec 1

Rusko zaplatí vysokou cenu, varuje šéf NATO před invazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Napětí mezi Ruskem a NATO neutichá. Z jedné strany na druhou létají slova o „zaplacení vysoké ceny“ nebo „překračování červených linií“. NATO se obává napadení Ukrajiny, Rusko zase mluví o hrozbě západního útoku.