English

Basketbalová hvězda z USA zmizela v Rusku. „Je ve vazbě,“ uvedl po měsíci soud

Seznam Zprávy

Asi nejlepší basketbalistka všech dob byla před měsícem zadržena v Moskvě a podle všeho obviněna z držení drog. Pak se po ní slehla zem. Teď Rusko oznámilo, že hráčka je a nejméně do 19. května bude zadržována ve vazbě.

More from Seznam Zprávy

Jun 19

Ruský soud zakázal české innogy Energie vést arbitráž mimo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruský soud zakázal české innogy Energie a francouzské Engie vést arbitráž proti Gazpromu v zahraničí. Při neuposlechnutí hrozí firmám pokuty.

May 5

Tajné služby varují před sabotážemi z Ruska. Fialův ministr přidal i českou stopu

Seznam Zprávy

Tajné služby varují, že Rusko plánuje sabotáže napříč Evropou, třeba výbuchy či žhářství. Nebere přitom v potaz možné oběti, píše list.

Feb 20

V Rusku zadrželi ženu s americkým i ruským občanstvím. Viní ji ze špionáže

www.seznamzpravy.cz

Podle ruské tajné služby měla žena shromažďovat peníze na pomoc Ukrajině a ohrožovat bezpečnost země. Rusko zadržuje i jiné americké občany, například novináře Evana Gershkoviche.

Oct 10

Čeští zbrojaři prohráli u amerického soudu, řešil i Zemanovy vazby na Rusko

Seznam Zprávy

Zbrojařská skupina Czechoslovak Group prohrála v USA soudní spor s americkou firmou. Podle rozsudku má zaplatit pokutu 80 milionů korun. Američané v kauze kritizovali exprezidenta Miloše Zemana a jeho okolí.

Sep 8

Rusko má informace o chystaných útocích na další plynovody, tvrdí Lavrov

www.seznamzpravy.cz

Po loňském zničení plynovodů Nord Stream a Nord Stream 2 v Baltském moři se podle ruského ministerstva zahraničí připravovaly útoky na další dva plynovody mezi Ruskem a Tureckem. Žádné důkazy úřad nepředložil.

Mar 14

Ruská stíhačka poškodila americký dron. Špatně manévroval, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruská stíhačka v úterý nad Černým mořem sestřelila bezpilotní letoun amerického letectva poté, co poškodila vrtuli amerického dronu MQ-9 Reaper. Oznámil představitel USA obeznámený s incidentem.

Jul 21

Orbánův ministr prosí v Moskvě o plyn. Lavrov se vedle něj pustil do Západu

Seznam Zprávy

Zatímco Evropa řeší, jak co nejvíc ušetřit plyn a čím ruskou energetickou surovinu nahradit, Budapešť se v Moskvě doprošuje dalších dodávek z Ruska.

Jun 17

Lavrov: Rusko není křišťálově čisté a nestydí se za to

www.seznamzpravy.cz

Rusko Ukrajinu nenapadlo a západní pohled ho nezajímá. V exkluzivním rozhovoru s britskou BBC se šéf ruské diplomacie nedržel zpátky a kritiku kromě Západu schytali i samotní britští novináři.

Apr 13

Rusko vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Rusko dnes vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě. České ministerstvo zahraničí označilo krok Moskvy za neadekvátní.

Mar 9

Jednání ministrů Ukrajiny a Ruska je pro Moskvu porážka, říká bývalý diplomat

Seznam Zprávy

„Rusko využívá Turecko proti Západu. Velice se mu hodí, že člen NATO vystupuje tímto disidentským způsobem,“ komentuje pro SZ turkolog Tomáš Laně postoj Ankary k válce na Ukrajině. Turecko teď bude hostit rozhovory obou zemí.

Mar 2

Stáhneme z Ruska české vědce, řekl ministr školství Gazdík

www.seznamzpravy.cz

Vláda Petra Fialy chystá zákony, které zakročí proti ruským zájmům. Podle zjištění Seznam Zpráv naplánoval ministr školství misi, jak dostat z Ruska české vědce.

Mar 1

Rusko hrozí zabavením majetků. Diplomacie plánuje zavřít Český dům v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Rusko vyhrožuje Západu zabavováním majetku cizincům. Česká republika má kromě nemovitostí v Moskvě také kancelářské prostory v Petrohradu.

Feb 17

Biden čeká ruskou invazi v příštích dnech, Rusko vyhostilo diplomata USA

Seznam Zprávy

Dění na Ukrajině jsme sledovali v on-line reportáži.

Apr 23

Máme v Moskvě unikát. Teď se o něj bojím, říká muž, který prodává v Rusku české skláře

Seznam Zprávy

Jiří Podhola do loňského roku vedl Český dům v Moskvě. Teď šéfuje firmě, která „prodává“ v Rusku české skláře. „Současné vztahy obou zemí se na obchodu neprojeví hned,“ říká pro SZ Byznys.

Apr 22

Český velvyslanec Pivoňka zatím v Moskvě zůstává, Rusko ale zareaguje

Seznam Zprávy

Nejen světoví politici, ale i zahraniční média a novináři reagují na diplomatickou krizi mezi Českem a Ruskem. Čtvrteční oznámení vyhoštění zhruba sedmi desítek zaměstnanců ruské ambasády v Praze vyvolalo reakce po celém světě.

Apr 18

Rusko vyhostí 20 českých diplomatů, vyslechl si český velvyslanec

Seznam Zprávy

Rusko přichystalo odvetu za vyhoštění svých 18 diplomatů z pražské ambasády. Prvním krokem bylo předvolání českého velvyslance Vítězslava Pivoňky na ministerstvo zahraničí.

Sep 11

Pod palbou Ruska, Číny a Íránu. Americké volby jsou opět terčem hackerů

Seznam Zprávy

Američané si v listopadu zvolí svého příštího prezidenta. Zatímco jsou kampaně kandidátů v plném proudu, své síly mobilizují i další důležití hráči. Tedy hackeři – podle Microsoftu z Ruska, Íránu i Číny.

Jun 15

Rusko vyhostilo dva české diplomaty, ČR má problém za vyřešený

Seznam Zprávy

Rusko dnes informovalo českého velvyslance Vítězslava Pivoňku o vyhoštění dvou českých diplomatů. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.