English

Počet útoků z čínských IP adres na Česko se po invazi na Ukrajinu zvýšil o 230 procent

Lupa.cz

Na Českou republiku se po invazi Ruska na Ukrajinu zvýšil počet kybernetických útoků vedených z čínských IP adres o 226 procent. Na země v rámci NATO je růst 116 procent. V analýze to uvedla izraelská kyberbezpečnostní společnost Check…

More from Lupa.cz

May 3

Rusko vede kybernetické útoky na Česko. NATO a Evropská unie se připojují k naší podpoře

www.lupa.cz

Česko je dlouhodobě cílem kybernetické špionáže ruské skupiny APT28 napojené na tamní vojenskou rozvědku GRU. Podobně jsou na tom další evropské země. Česká republika, Evropská unie a NATO vydaly prohlášení s tím, že “ odsuzují aktivity…

Apr 12

Rusko útočí na české železnice a ruší GPS, 301 Tb/s přes optické vlákno, serverový procesor Googlu

Lupa.cz

Češka povýšila v NATO. Problémy Atosu. Intel vydává konkurenci Nvidii. ProtonMail chystá poznámky. Další pokroky Číny v čipovém osamostatnění se. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Aug 18

Čína v Česku loví čipové odborníky, české mikroskopy v TSMC či Applu, Rusko stále chce vlastní 5G

Lupa.cz

Komedie kolem stavby továrny TSMC v USA. Americké sankce vůči Číně poškodily Intel. První akvizice OpenAI a další investice pro Anthropic. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Aug 15

Česká technologická skupina TTC odešla z Ruska a loni zvýšila tržby o 30 procent

www.lupa.cz

Česká telekomunikační a technologická skupina TTC Holding v loňském roce loni meziročně zvýšila konsolidované tržby o třicet procent na 1,6 miliardy korun. Zisk EBITDA dosáhl na něco přes 270 milionů, rok předtím byl na 248 milionech.

Jun 30

Akcelerátor a fond NATO v Česku, metaverse je velký průšvih, půl miliardy pro český IP Fabric

Lupa.cz

Sankce na ruské IT firmy. Automatický dabing v YouTube. Nový kapitál pro Nothing, evropskou naději ve smartphonech. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Mar 24

České čipy poletí na Měsíc, Rusko zakazuje iPhony, z českých bankomatů bylo ukradeno 56 bitcoinů

Lupa.cz

Pornhub mění majitele. Huawei kvůli sankcím vyměnilo 13 tisíc součástek. Intel opouští hlavní architekt GPU. Google Glass končí. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Mar 16

Rusko opět útočilo na české kybernetické cíle, nadále se snaží o špionáž

www.lupa.cz

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost se v únoru zabýval phishingovou kampaní mířící na české a evropské diplomatické cíle, jejíž velmi pravděpodobným záměrem byla kybernetická špionáž. Pravděpodobně za tím stojí Rusko.

Feb 3

Tchaj-wan chce v ČR čipové centrum, Lidl spouští cloud, Rusko láká české studenty na stipendia

Lupa.cz

Facebook vyhrál soudní spor s USA zahrnující Beat Saber. Velké problémy Intelu. Další americká ťafka pro Huawei. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Sep 19

Parimatch Tech: V Praze kvůli invazi Ruska otevírá vývoj další ukrajinská IT firma

Lupa.cz

V Česku otevírá vývojové centrum další softwarová společnost původem z Ukrajiny. R&D aktivity v Praze rozjela firma Parimatch Tech, která byla založena v roce 1994 a která v roce 2017 přesunula své formální sídlo na Kypr. Před válkou bylo…

Apr 18

Rusko hrozí blokací populární české aplikaci Photopea. Vadí mu informování o Ukrajině

Lupa.cz

Cenzurní úřad Roskomnadzor chce po provozovateli online grafického editoru Photopea do 24 hodin smazání odkazu na informace o válce na Ukrajině.

Mar 23

Počet útoků z čínských IP adres na Česko se po invazi na Ukrajinu zvýšil o 230 procent

Lupa.cz

Na Českou republiku se po invazi Ruska na Ukrajinu zvýšil počet kybernetických útoků vedených z čínských IP adres o 226 procent. Na země v rámci NATO je růst 116 procent. V analýze to uvedla izraelská kyberbezpečnostní společnost Check…

Mar 11

Avast v reakci na invazi na Ukrajinu přestává nabízet své produkty v Rusku a Bělorusku

Lupa.cz

Další z velkých digitálních společností se zapojila do aktivní pomoci Ukrajině napadené ruskou invazí. Původem český Avast oznámil, že s okamžitou platností pozastavuje své podnikání v Rusku a Bělorusku.

Mar 6

Omezování online služeb kvůli invazi na Ukrajinu, BBC na dark webu a hacknutý Samsung

Lupa.cz

Amazon Luna spuštěno, Roland synth jako web aplikace, hacknutý Samsung a NVIDIA, konec Instagram TV a Yandex asi krachuje. Co přinesl právě končící #tyden.

Mar 4

Česko vydává upozornění před používáním softwaru a hardwaru z Ruska

Lupa.cz

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal krátké prohlášení, ve kterém reaguje na údajně časté dotazy ohledně bezpečnosti používání softwaru a hardwaru z Ruska.

Mar 1

Odstřihněte Rusko od internetu, zrušte mu domény i IP adresy, žádá Ukrajina ICANN a RIPE NCC

Lupa.cz

Zrušte domény .ru a .su, přispějte k revokaci jejich SSL certifikátů a vypněte primární DNS servery v Rusku. To v oficiálním dopise organizaci ICANN žádá ukrajinské ministerstvo digitální transformace. Materiál na svém facebookovém profilu…

Feb 27

Česká asociace e-shopů vyzývá k bojkotu zboží z Ruska, přidaly se Heureka i Alza [AKTUALIZACE]

Lupa.cz

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) vyzvala všechny podnikatele v online prostředí v Česku a Evropě, aby zvážili, jaké budou nabízet zboží.

Feb 26

Česká platební brána GoPay začala blokovat vydavatele karet z Ruska

www.lupa.cz

Česká internetová platební brána GoPay přestala akceptovala platební vydavatele z Ruska. “Už nebude možné dělat platby z ruských karet. Doufám, že ostatní budou následovat,” uvedl zakladatel a šéf GoPay Pavel Schwarz.

Feb 24

Policie ČR: Na Ukrajinu se z českých IP adres neútočilo, šlo o podvrh

Lupa.cz

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřovala informace zpravodajské agentury Reuters, podle kterých byly součástí rozsáhlých kybernetických útoků na bankomaty a ministerstvo obrany Ukrajiny IP adresy z České republiky.…

Sep 22

[článek] Němci vložili sto milionů do českých IP Fabric. Používá je Airbus či Major League Baseball

Lupa.cz

Český síťový software se usadil také v DHL, SAPu, Globusu a dalších korporacích. Do České republiky putují další zahraniční peníze ve formě rizikového kapitálu. Pražská softwarová a síťařská společnost IP Fabric získala v rámci takzvané…

May 26

Česká IoT platforma Miotiq přináší podporu non-IP komunikace

Lupa.cz

Česká integrační platforma pro internet věcí (IoT) nazvaná Miotiq spustila podporu pro non-IP komunikaci, což by podle vyjádření firmy M2MC, která za Miotiqem stojí, mělo snižovat spotřebu energie potřebné k přenosu dat až o 50 procent.…