English

Dva miliony uprchlíků. Můžou ukončit Kaczyńského éru?

Seznam Zprávy

Nebývalá solidarita i ostrý kontrast s děním před sedmi lety. Může Polsko zvládnout migrační vlnu z Ukrajiny? Seznam Zprávy analyzují situaci v Polsku – jak funguje stát a jak ho válka promění.

More from Seznam Zprávy

Jun 28

Polsko podepíše bezpečnostní dohodu s Ukrajinou, v plánu to má i Česko

www.seznamzpravy.cz

Bezpečnostní dohodu, která slibuje pokračování vojenské i další pomoci Kyjevu, který se už před dva roky brání ruské agresi, podepsala Ukrajina ve čtvrtek i s celou Evropskou unií.

Mar 24

Rusům uletěla raketa nad Polsko. Očití svědci z Oserdówa popsali incident

www.seznamzpravy.cz

Polská armáda informovala o akci vedení země i spojence v NATO. Ruská armáda se dosud nevyjádřila.

Mar 24

39 vteřin. Ruská raketa letěla nad polským územím

Seznam Zprávy

Rusko v noci zaútočilo na Kyjev. Letecký poplach pokračuje. Útok také narušil polský vzdušný prostor, aktivována byla polská armádní letadla.

Jan 13

První souboj začíná. Trumpovou pozici můžou otřást jen dva lidé

Seznam Zprávy

Trump je v Iowě jasným favoritem. Americký politolog Timothy Hagle pro Seznam Zprávy řekl, že pondělní volební shromáždění bude rozhodující zejména pro Rona DeSantise, jehož podpora se svého času blížila Trumpově.

Dec 29

Tři minuty nad Polskem. Ruská raketa se dostala 40 kilometrů do vnitrozemí

Seznam Zprávy

Polský vzdušný prostor na východě země v pátek ráno narušila ruská raketa. Navzdory původním zprávám o dopadu na polské území armáda později uvedla, že podle dat z radaru manévrující střela prostor země po 3 minutách opustila.

Oct 16

Jak dopadly polské volby podle predikce Seznam Zpráv

Seznam Zprávy

Průběh sčítání se zadrhl, nyní je sečteno něco málo přes polovinu okrsků. Podle predikce polské volby v boji o většinu vyhrává opozice.

Oct 9

Hledal parohy a našel raketu. Příběh, který o Polsku poví mnohé

Seznam Zprávy

Donald Tusk je zrádce, co by nechal polovinu Polska napospas Rusům, hlásí před volbami polská vládnoucí strana PiS. V kampani využila i tajný obranný plán, sama přitom čelí zdrcující kritice, že bezpečnost země zajistit nedokáže.

Aug 2

Video: Ukrajinci vyzbrojili vrtulníky americkými raketami Hydra

www.seznamzpravy.cz

Na internetu se poprvé objevilo video amerických raket vzduch-země Hydra 70 na Ukrajině, které mohou nést bojové vrtulníky Mi-24.

Jul 20

Vagnerovci cvičí dva kilometry od polských hranic

Seznam Zprávy

Takzvaná Vagnerova skupina začala s Bělorusy cvičit u hranic s Polskem, informovalo běloruské ministerstvo obrany. Varšava dění u hranic monitoruje. Už v týdnu navýšila u hranic počty svých vojáků.

May 11

Ruská raketa v Polsku. Pět měsíců jsme o ní nevěděli, přiznala vláda

Seznam Zprávy

Polská vláda částečně prolomila mlčení kolem případu pravděpodobné ruské rakety, která dopadla 400 kilometrů v polském vnitrozemí. V lese u Bydhošti ležela pět měsíců bez povšimnutí. Ministr obrany teď ukazuje prstem na armádu.

May 10

Experti předběžně potvrdili, že v Polsku dopadla ruská raketa

Seznam Zprávy

V Polsku přibývá střípků, které naznačují, že zemi loni v prosinci skutečně zasáhla ruská raketa Ch-55. Vláda je na informace skoupá a čelí kvůli tomu kritice od opozice.

May 2

Zasáhla Polsko ruská raketa? Dopadla pár kilometrů od cvičiště NATO

Seznam Zprávy

Stále více otázek než odpovědí. U polské Bydhošti, kde je výcvikové centrum NATO, se minulý týden našla raketa. Odkud přiletěla, Poláci zjišťují. Pracuje se i s verzí ruské střely Ch-55 odpálené z Běloruska.

Jan 6

Polský ústavní soud je znovu v krizi, Kaczyńského přítelkyně čelí vzpouře

www.seznamzpravy.cz

Polsko – podobně jako Česko – řeší, kdo bude dál předsedat ústavnímu soudu. Jasné východisko není na obzoru.

Nov 16

Kyjev: Předáme důkazy, že raketu, která zabíjela v Polsku, vypálilo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina žádá Polsko, aby ji zahrnulo do vyšetřování úterního incidentu, kdy v obci ve východní části Polska po zásahu rakety ruské výroby zahynuli dva lidé. Kyjev trvá na tom, že střela byla vypálena z Ruska.

Nov 16

Raketu, jež zasáhla Polsko, mohla vystřelit Ukrajina při odvracení ruského útoku

Seznam Zprávy

Předběžná zjištění ukazují, že raketu, která v úterý zasáhla Polsko, zřejmě vypálily ukrajinské ozbrojené síly. Původně měly mířit na přilétající ruskou střelu, uvedla agentura AP s odvoláním na tři americké činitele.

Nov 15

V Polsku zabíjela raketa ruské výroby. Varšava zvýšila pohotovost jednotek

Seznam Zprávy

Úterní výbuch v Przewodówě, polské obci u hranic s Ukrajinou, zabil dva muže. Podle Varšavy šlo o dopad „rakety ruské výroby“. Některým polským bojovým jednotkám se proto zvýšila bojová pohotovost.

Mar 24

Dva miliony uprchlíků. Můžou ukončit Kaczyńského éru?

Seznam Zprávy

Nebývalá solidarita i ostrý kontrast s děním před sedmi lety. Může Polsko zvládnout migrační vlnu z Ukrajiny? Seznam Zprávy analyzují situaci v Polsku – jak funguje stát a jak ho válka promění.

Mar 15

„Přiletěla raketa. Víc nevíme,“ oplakávají geroje zabité u polských hranic

Seznam Zprávy

Reportéři Seznam Zpráv Janek Kroupa a Jan Novák přinášejí očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Ve Lvově sledovali pohřeb vojáků, kteří zahynuli při nedělním raketovém útoku na vojenský areál poblíž polských hranic.

Feb 7

Video: V Polsku přistáli elitní američtí výsadkáři

Seznam Zprávy

V Polsku v neděli přistálo další letadlo s americkými vojáky, uvedla agentura Reuters. Vojáci posílí východní členy NATO v situaci, kdy se za ukrajinsko-ruskou hranicí hromadí ruské jednotky. Německo zase vyšle posily do Litvy.

Aug 12

Do Škodovky se vrátili dělníci z Polska. Ohlídají je polští policisté

Seznam Zprávy

V Mladé Boleslavi začnou sloužit polští policisté. Ve spolupráci s městskou policií budou dva policisté z Polska působit především preventivně na polské zaměstnance automobilky Škoda Auto.