English

Setkání plné naděje narušil vetřelec. Maďarsko sžírá nepřátelství

Seznam Zprávy

„Maďarsko jako banánová republika, děti nemají budoucnost, Orbán patří do vězení.“ Seznam Zprávy se vydaly na předvolební mítink maďarské opozice do města Jászberény u Budapešti. Dialog už tam moc nevnímají jako řešení.

More from Seznam Zprávy

Apr 26

Lipavský v Budapešti lobbuje za Kyjev. Maďarsko chystá boj s „dekadencí EU“

Seznam Zprávy

Oba mluvili o přátelství, ale rozpory mezi českým a maďarským ministrem jsou dál patrné. Zatímco Szijjártó v Budapešti mluvil o zbytečnosti výzbroje pro Ukrajinu, Lipavský varoval před opakováním roku 1938.

Jun 29

Orbán popichuje EU přímo z Bruselu. Kde jsou peníze, ptá se na videu

Seznam Zprávy

Evropská komise minulý týden požádala členské státy o navýšení rozpočtu EU o 66 miliard eur. Peníze mají směřovat také na boj s migrací. Šéf maďarské vlády plán kritizoval přímo ze summitu hlav unijních států.

May 4

Babiš v Budapešti: Náš styl života je pod útokem Bruselu

Seznam Zprávy

Šéf hnutí ANO se na konferenci konzervativců v Maďarsku opřel do Evropské unie a vyzval k tomu, že v Evropě musíme znovu převzít kontrolu nad svými životy.

Mar 28

Ruský plyn může do EU v tankerech. Brusel to chce zakázat i bez sankcí

Seznam Zprávy

EU zvažuje návrh, jehož prostřednictvím by mohly samy vlády členských zemí zablokovat dovoz LNG z Ruska. Omezení dovozu klíčové suroviny by se tak obešlo bez dalšího kola sankcí, které dlouhodobě vetuje například Maďarsko.

Mar 3

Orbán přesune maďarské velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma. Navzdory EU

www.seznamzpravy.cz

Maďarsko by mělo příští měsíc přesunout svoji ambasádu v Izraeli do Jeruzaléma. Většina zemí si ponechala svá zastoupení v Tel Avivu. Maďarsko by se tak stalo prvním evropským státem s ambasádou v Jeruzalémě.

Feb 10

Orbán chránil před inflací. Ceny v Maďarsku rostou nejrychleji v EU

www.seznamzpravy.cz

Maďarské ceny v lednu v meziročním srovnání stouply o 25,7 procenta, především kvůli drahým potravinám a energiím. Stejně jako v Česku by to měl být inflační vrchol.

Nov 25

Brusel chce zavést sankci, která by mohla Kremlu přihrát spoustu peněz

www.seznamzpravy.cz

Země EU se stále nemohou shodnout na výši stropu na cenu ruské ropy. Nařízení má vejít v platnost 5. prosince. Pokud by platilo zvažované rozpětí 65 až 70 dolarů za barel, mohla by Moskva vydělat. Nyní totiž dostává méně.

Oct 7

Maďarský fotbal stoupá. Podporuje ho vláda i osobně Orbán

Seznam Zprávy

Hodně zaprášené jsou úspěchy maďarské reprezentace, vicemistrů světa 1938 a 1954. Naposledy se na světovém šampionátu představila v roce 1986 v Mexiku. Přesto se její kvalita hodně výrazně zvedá.

Sep 18

Evropská komise navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondů EU

www.seznamzpravy.cz

Evropská komise navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur (184 miliard korun) z fondů Evropské unie.

Jul 28

Po práci pro EU na jointa? Starosta Bruselu chce coffeeshopy

www.seznamzpravy.cz

Je potřeba skoncovat s pokrytectvím a v boji s kriminalitou si uvolnit ruce na těžší zločiny než je kouření marihuany, myslí si socialistický starosta Bruselu.

Jul 17

Orbán chce změnit paušální daň a maďarští živnostníci vyrazili do ulic

www.seznamzpravy.cz

V Budapešti se v sobotu pátým dnem protestovalo proti daňové politice vlády konzervativního premiéra Viktora Orbána. Ta

Mar 25

Fiala chce Ukrajině otevřít dveře do EU. Potřebuje naději, řekl v Bruselu

Seznam Zprávy

Česko na unijním summitu usiluje o přiblížení Ukrajiny do evropské sedmadvacítky. EU se zatím shodla na „Marshallovu plánu“ pro Ukrajinu.

Feb 13

O moci Bruselu se říkají pitomosti. Bez EU jsme slabí, říká zakladatel ODA

Seznam Zprávy

Kdyby Evropská unie neexistovala, Česko by dopadlo jako malé zvíře v místnosti plné slonů, říká v rozhovoru první šéf Občanské demokratické aliance, diplomat a později lobbista Pavel Bratinka.

Nov 27

Maďarsko obrátilo. Vakcíny přes Evropskou unii objednat chce

Seznam Zprávy

Vláda premiéra Orbána v květnu oznámila, že vakcíny přes EU již objednávat nechce s tím, že jich má dostatek. Názor ale změnila o pár měsíců později. Od prosince by díky společnému kontraktu na očkování mohla začít očkovat i děti.

May 15

Orbán má vyzyvatele. Primátor Budapešti chce být premiérem

Seznam Zprávy

Liberální primátor maďarské metropole Gergely Karácsony se bude v primárkach opozice ucházet o post kandidáta na předsedu maďarské vlády. Politik to oznámil na sociálních sítích. Parlamentní volby mají proběhnout v roce 2022.

Mar 13

Babiš a další premiéři chtějí summit EU o přidělování vakcín

Seznam Zprávy

Premiéři pěti evropských zemí včetně Andreje Babiše vyzvali, aby EU co nejdřív uspořádala summit o přidělování vakcín, informovala agentura APA. Dělení vakcín je podle nich nespravedlivé.

Nov 29

Vysílá Orbán. Maďarský premiér neváhal a zatočil s médii hned po volbách

Seznam Zprávy

Je ČT v ohrožení? Napovědět může zkušenost z okolních zemí. Seznam Zprávy připravily dvoudílný seriál popisující mechanismus ovládnutí veřejnoprávních médií v Polsku a Maďarsku. Druhý díl se týká maďarské skupiny MTVA.

Oct 23

Tisíce maďarských studentů demonstrovaly v Budapešti

Seznam Zprávy

V Budapešti demonstrovalo až 10 tisíc studentů proti ideologickému převzetí své umělecké školy vládou premiéra Viktora Orbána.

Sep 29

Maďarský premiér Orbán vyzval k rezignaci eurokomisařku Jourovou

Seznam Zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval místopředsedkyni Evropské komise Věru Jourovou k odstoupení za to, co označil za „opovržlivá veřejná prohlášení“ o Maďarsku.

Mar 24

Orbán zavelel a maďarská armáda přebírá kontrolu ve firmách

www.seznamzpravy.cz

Úterní Středoevropský deník se dál věnuje dění v Maďarsku, kde si premiér Viktor Orbán řekl o bezprecedentní kompetence. Píšeme i o zpřísňování opatření na Slovensku a v Polsku a také o vlně žalob, které možná čeká rakouské Tyrolsko.