English

Hrozí převrat v Kremlu? Válka odhalila praskliny v základech Putinovy moci

Seznam Zprávy

V ruských bezpečnostních službách údajně roste nespokojenost s válkou a s tím i riziko sesazení Vladimira Putina. Expert, se kterým mluvily SZ, ale mluví spíše o hledání obětních beránků za vojenské a zpravodajské neúspěchy.

More from Seznam Zprávy

Jul 11

Mluvčí Kremlu: Aktivity NATO na Ukrajině si vyžádají ruskou odpověď

www.seznamzpravy.cz

Severoatlantická aliance podle mluvčího Kremlu podněcuje napětí v Evropě a plně se angažuje v konfliktu na Ukrajině. Ten rozpoutalo Rusko svou plnohodnotnou invazí před více než dvěma lety.

Jun 18

Video: Pchjongjang se připravuje na příjezd ruského prezidenta Putina

www.seznamzpravy.cz

Do KLDR pozval Putina severokorejský vůdce Kim Čong-un, když byl loni v září na ruském Dálném východě. V Pchjongjangu ruský prezident nebyl od července 2000, kdy se setkal s otcem současného vůdce KLDR Kim Čong-ilem.

Mar 5

Mezinárodní soud v Haagu vydal zatykač na dva přední ruské velitele

www.seznamzpravy.cz

Kvůli údajným válečným zločinům na Ukrajině vydal v úterý Mezinárodní trestní soud zatykač na Sergeje Kobylaše a Viktora Sokolova. Podle soudu nesou odpovědnost za raketové útoky proti ukrajinské elektrické infrastruktuře.

Jan 10

Putin poprvé ve funkci prezidenta navštívil Čukotku na ruském Dálném východě

www.seznamzpravy.cz

Cesta na Čukotku zahajuje Putinovo turné po regionech před březnovými prezidentskými volbami, usoudil zpravodajský server Meduza.

Jul 18

Zatčením Putina bychom vyhlásili válku Rusku, míní jihoafrický prezident

www.seznamzpravy.cz

Na Vladimira Putina je vydaný zatykač Mezinárodního trestního soudu. Na základě toho by měla Jihoafrická republika ruskou hlavu státu zatknout v případě, že se dostaví na očekávaný summit BRICS. Země se ale bojí o svou bezpečnost.

May 4

Drony nad Kremlem. Proč je to v zájmu Putina

Seznam Zprávy

Mnoho Rusů nevnímá válku na Ukrajině jako něco naléhavého. Útok dronů na Kreml to má změnit.

Apr 4

Putin nepoužívá mobil ani internet. Zběh z Kremlu popsal izolaci prezidenta

www.seznamzpravy.cz

Rozhovor s uprchlým důstojníkem bezpečnostní služby FSO, který měl na starosti utajenou komunikaci ruského prezidenta během výjezdů, zveřejnil investigativní web podnikatele Michaila Chodorkovského.

Mar 17

„Neuznáváme to.“ Rusko odmítá platnost mezinárodního zatykače na Putina

Seznam Zprávy

Soudci Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydali zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovovou-Bělovovou za válečné zločiny na Ukrajině. Moskva ale autoritu soudu neuznává.

Jan 17

Putin pochválil ruskou ekonomiku a nařídil zvednout platy

www.seznamzpravy.cz

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se loni podle předběžných údajů snížil pouze o 2,5 procenta, ačkoliv mnozí ruské ekonomice předpovídali pád o 20 procent. Na poradě o stavu hospodářství to řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Dec 10

Nobelovku odmítněte, žádal Kreml po ruské organizaci bránící lidská práva

Seznam Zprávy

Šéf ruské nevládní organizace Memorial, která je jedním z laureátů letošní Nobelovy ceny za mír, uvedl, že Kreml jim doporučil, aby cenu nepřevzala .„Přirozeně jsme si té rady nevšímali,“ uvedl.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Oct 26

Kreml popírá slova prezidenta z Afriky. Putin vzkaz do Kyjeva neposlal

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin žádný vzkaz do Kyjeva po prezidentovi Guineje-Bissau nevyslal, oznámil Kreml. Umaro Sissoco Embaló ve středu řekl, že ho Putin požádal o předání vzkazu o nutnosti rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou.

Sep 21

Putin přiznává selhání a slabost. Svět komentuje ruskou mobilizaci

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil ve středu ráno okamžitou částečnou mobilizaci. Rozhodnutí ukazuje, že válka neprobíhá podle plánu Moskvy, zní z Ukrajiny. Čína vyzvala všechny strany k dialogu.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Apr 12

Zpátky do SSSR. Putin vrací ruskou ekonomiku o 30 let do minulosti

Seznam Zprávy

Putinova válka pravděpodobně zlikviduje léta předchozího růstu a uvrhne zemi do ekonomického chaosu, jaký tam nebyl od 90. let. Jen za letošek se tamní ekonomika podle některých odhadů propadne o 15 procent.

Mar 23

Putin vymyslel doping pro ruskou měnu, za plyn se musí platit v rublech

www.seznamzpravy.cz

Platby za plyn do Evropy budou probíhat pouze v rublech, nařídil v pondělí ruský prezident Putin. Podle jeho slov tak Rusko nebude za plyn přijímat eura ani dolary, čímž chce potrestat nepřátelské země.

Mar 3

Jak dostat Putina před soud: Prokurátorka popisuje, jak se vyšetřuje v Haagu

www.seznamzpravy.cz

Mezinárodní trestní soud v Haagu začal vyšetřovat ruskou invazi na Ukrajinu pro podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Jak takové vyšetřování probíhá? A podaří se prezidenta země dostat před soud?

Feb 26

Komentář: Představte si Putina před tribunálem v Haagu

www.seznamzpravy.cz

Západ to celé nedělá jen kvůli Ukrajině, ale i kvůli sobě. Kvůli demokracii. Slabá odpověď by mohla ohrozit důvěru ve schopnosti Evropy.

Apr 18

„Putin je vrah,“ křičeli lidé před ruskou ambasádou v Praze

Seznam Zprávy

Desítky lidí demonstrují před budovou ruské ambasády v Praze. Demonstranti tak reagovali na důvodné podezření, že do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 jsou zapleteni ruští agenti.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?