English

Maďarský den D. Sociolog říká, jak Ukrajina možná pomůže Orbánovi vyhrát

Seznam Zprávy

Maďaři rozhodují o parlamentu i své budoucnosti. Podle průzkumů je favoritem strana Fidesz, jež s lídrem Viktorem Orbánem stojí v čele země už 12 let. Proč pro ni lidé hlasují? A jaká je pozice Maďarska na mezinárodním poli?

More from Seznam Zprávy

Jun 6

Šance postrašit Orbána, říká maďarský novinář k eurovolbám

www.seznamzpravy.cz

„Kdyby Orbán na svého protivníka něco měl, už by to použil,“ říká maďarský novinář o nové naději maďarské politiky. Strana Tisza může do budoucna otřást vlivem dosud suverénního politika, který je u moci už 14 let.

Mar 10

Babiš premiér. Byl by jako Fico, nebo spíš Orbán?

Seznam Zprávy

Pokud by byl Andrej Babiš premiérem, nechal by se zaslepit touhou po pomstě jako Robert Fico, nebo by volil orbánovsky pragmatický přístup? Seznam Zprávy nově přinášejí vždy v neděli část podcastu Vlevo dole v textové podobě.

Feb 23

Maďaři koupí gripeny. Orbán prý přesvědčil Fidesz, ať podpoří Švédsko v NATO

www.seznamzpravy.cz

Obchod oznámil v Budapešti předseda švédské vlády Ulf Kristersson. S maďarským premiérem před novináři mluvili o odlišnostech mezi oběma zeměmi a jejich politikami, ale vyzdvihli ochotu spolupracovat, zejména na obraně.

Dec 17

V Srbsku začaly předčasné parlamentní volby, favoritem je Vučićova strana

www.seznamzpravy.cz

V Srbsku se v neděli ráno otevřely volební místnosti k předčasným parlamentním volbám, které jsou páté od roku 2012. Souběžně Srbsko volí zastupitele ve více než 60 městech a obcích včetně hlavního města Bělehradu.

Jun 28

Maďarský parlament zdrží vstup Švédska do NATO

www.seznamzpravy.cz

Maďarský parlament nebude před prázdninami hlasovat o ratifikaci vstupu Švédska do Severoatlantické aliance.

Mar 30

Maďaři si zdaní MOL. Orbán se snaží zalepit děravý rozpočet

www.seznamzpravy.cz

Maďarská vláda zavádí novou daň na ropnou a plynárenskou společnost MOL, která vychází z výnosů firmy, a zároveň snižuje daň z neočekávaných zisků, kterou firma platí ze zisku z levnější ropy dovážené z Ruska.

Nov 30

Orbána čeká rána. Evropská komise navrhla zablokovat miliardy pro Maďarsko

www.seznamzpravy.cz

Maďarské reformy, jimiž chtěla Budapešť docílit odblokování peněz z fondů EU, nejsou podle unijní exekutivy dostatečné. O návrhu Evropské komise budou rozhodovat členské státy.

Nov 22

„Orbán je jako Putin.“ Šála s „velkým Maďarskem“ pobouřila sousedy

www.seznamzpravy.cz

Fotografie z přátelského fotbalového zápasu, kde se maďarský premiér Viktor Orbán potkává s jedním z maďarských reprezentantů, vyvolala vlnu kritiky. Orbán měl na své šále znázorněné území „velkých Uher“.

Oct 7

Maďarský fotbal stoupá. Podporuje ho vláda i osobně Orbán

Seznam Zprávy

Hodně zaprášené jsou úspěchy maďarské reprezentace, vicemistrů světa 1938 a 1954. Naposledy se na světovém šampionátu představila v roce 1986 v Mexiku. Přesto se její kvalita hodně výrazně zvedá.

Jun 7

Evropa by ráda umravnila Maďarsko. Ale na Orbána nemá účinné páky

www.seznamzpravy.cz

Maďarsko drželo týdny celou EU v šachu, aby u sankcí dosáhlo hned nadvakrát svého. I za cenu sílící izolace.

May 11

Proti všem po maďarsku. Celá EU tlačí na Orbána, aby kývl na ropné embargo

www.seznamzpravy.cz

Dohoda o navrhovaném zákazu Evropské unie na dovoz ruské ropu by mohla být uzavřena tento týden, tvrdí Francie. A to i navzdory odporu maďarského premiéra Viktora Orbána, který plány EU blokuje.

Jun 26

Z maďarské LGBT+ komunity: Vláda mi určuje, kdo je a kdo není spávný Maďar

Seznam Zprávy

Nový anti-LGBTQ+ zákon, který nedávno prosadil maďarský parlament, budí emoce. Vydali jsme se do Budapešti zjistit, jaká nálada panuje ve stále více diskriminované komunitě.

Mar 19

Rok do voleb v Maďarsku. Orbána může vyzvat europoslankyně i primátor

Seznam Zprávy

Letos na podzim čekají důležité parlamentní volby Čechy i Němce. Sledují se trendy, strategie a průzkumy. Mnohem déle už se ale přípravy na velký souboj vedou v jiné středoevropské zemi.

Mar 3

Maďarský Fidesz opustil frakci evropských lidovců, předešel tak vyloučení

Seznam Zprávy

Maďarská vládní strana Fidesz se se svými kolegy v Evropské lidové straně často zásadně rozcházela a lidovci opakovaně jednali o jejím vyloučení. Orbánova strana se nyní může podílet na vzniku nové nacionalistické frakce.

Feb 5

Babiš u Orbána sonduje, co se Sputnikem V. Ani Maďaři se nevyhnuli zmatkům

Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš odletí spolu se svým týmem zjišťovat, jak si Maďarsko poradilo s ruskou vakcínou Sputnik V a také s americkým lékem Bamlanivimab. Na palubě bude spolu s premiérem dalších sedm expertů.

Jan 29

Orbán se dá očkovat čínskou vakcínou, Maďaři ale věří Pfizeru

Seznam Zprávy

Maďarské úřady v pátek schválily použití čínské vakcíny proti covidu-19. Tu by si teď ale podle aktuálního průzkumu nechala píchnout jen čtvrtina zájemců o očkování.

Nov 29

Vysílá Orbán. Maďarský premiér neváhal a zatočil s médii hned po volbách

Seznam Zprávy

Je ČT v ohrožení? Napovědět může zkušenost z okolních zemí. Seznam Zprávy připravily dvoudílný seriál popisující mechanismus ovládnutí veřejnoprávních médií v Polsku a Maďarsku. Druhý díl se týká maďarské skupiny MTVA.

Nov 26

Noční můra Orbána má maďarské kořeny, píšou o Bidenovu ministrovi

www.seznamzpravy.cz

Kandidát na nového amerického ministra zahraničí Antony Blinken vzbuzuje pozornost v Polsku i Maďarsku. Obě země upozorňují na jeho středoevropské kořeny a zvažují, co se dá od šéfa diplomacie očekávat. Velkou radost nemají.

Sep 29

Maďarský premiér Orbán vyzval k rezignaci eurokomisařku Jourovou

Seznam Zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval místopředsedkyni Evropské komise Věru Jourovou k odstoupení za to, co označil za „opovržlivá veřejná prohlášení“ o Maďarsku.

Mar 24

Orbán zavelel a maďarská armáda přebírá kontrolu ve firmách

www.seznamzpravy.cz

Úterní Středoevropský deník se dál věnuje dění v Maďarsku, kde si premiér Viktor Orbán řekl o bezprecedentní kompetence. Píšeme i o zpřísňování opatření na Slovensku a v Polsku a také o vlně žalob, které možná čeká rakouské Tyrolsko.