English

Česko může výpadek ruského uhlí nahradit. Problém přichází z Polska

Seznam Zprávy

Další sankce proti Rusku utnou dovoz tamního uhlí do Evropské unie. Česko tento zákaz příliš neovlivní, naším největším dovozcem suroviny je Polsko. Jenže to může mít problém, protože velkou část jeho spotřeby tvořilo ruské uhlí.

More from Seznam Zprávy

Mar 21

Česko, Polsko a pobaltské státy žádají omezení dovozu obilí z Ruska do EU

www.seznamzpravy.cz

Ministři zemědělství pěti zemí podepsali dopis, jímž vyzývají Evropskou komisi, aby omezila dovoz obilí z Ruska a Běloruska. Rusko podle nich ze zisků z vývozu obilí financuje pokračující válku na Ukrajině.

Sep 18

Ukrajina si stěžuje na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Kvůli zákazu dovozu obilí

Seznam Zprávy

Polsko, Slovensko a Maďarsko se rozhodly v embargu na dovoz ukrajinského obilí pokračovat, přestože Evropská komise ho v pátek odmítla prodloužit. Ukrajině se rozhodnutí trojice států nelíbí, a proto podala stížnost u WTO.

May 30

Ostrá hra Maďarska v EU. Našlo spojence, se kterým zabrzdilo nové sankce proti Rusku

Seznam Zprávy

Evropské unii se stále nedaří domluvit na jedenáctém balíčku sankcí proti Rusku. Ten by mohl zasáhnout i příbuzné ruských elit. Důvody „zamrzlé debaty“ rozebíráme v úterním díle 5:59 s reportérem SZ Tomášem Perglerem.

Feb 15

Evropská komise zažaluje Česko kvůli ochraně whistleblowerů

www.seznamzpravy.cz

Evropská komise podá žalobu k Soudnímu dvoru EU na osm členských států včetně České republiky. Nezavedly pravidla, která mají chránit oznamovatele protiprávního jednání (takzvané whistleblowery) před případnou odvetou.

Dec 13

Válka rozleptává V4, Maďarsko už má blíž k Rusku než k Česku

www.seznamzpravy.cz

Rozdílný přístup k invazi na Ukrajinu způsobil zhoršení vztahů ve Visegrádské skupině. Političtí aktéři se neshodnou na sankcích ani vojenské pomoci, ukazuje nový výzkum Asociace pro mezinárodní otázky.

Nov 30

Orbána čeká rána. Evropská komise navrhla zablokovat miliardy pro Maďarsko

www.seznamzpravy.cz

Maďarské reformy, jimiž chtěla Budapešť docílit odblokování peněz z fondů EU, nejsou podle unijní exekutivy dostatečné. O návrhu Evropské komise budou rozhodovat členské státy.

Oct 19

Vláda chce továrnu na baterie u Plzně. Česko soupeří s Polskem a Maďarskem

www.seznamzpravy.cz

Volkswagen se rozhoduje, kde postaví továrnu na baterie do elektroaut. Ve hře je Česko, Maďarsko, nebo Polsko. Česká vláda by chtěla, aby továrna vznikla u Plzně. Rozhodnutí VW padne do konce roku.

Sep 18

Evropská komise navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondů EU

www.seznamzpravy.cz

Evropská komise navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur (184 miliard korun) z fondů Evropské unie.

Jul 15

Evropská komise zažalovala Maďarsko kvůli zákonu proti sexuálním menšinám

www.seznamzpravy.cz

Maďarský parlament ovládaný konzervativní stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána schválil loni v červnu zákon, zakazující jakoukoli prezentaci homosexuality a děl s ní spojených na školách pro děti do 18 let.

Feb 4

Česko stáhlo žalobu na Polsko kvůli dolu Turów

Seznam Zprávy

Česko stáhlo žalobu, kterou na Varšavu loni podalo u Soudního dvora EU kvůli prodloužení těžby hnědého uhlí u hranic Libereckého kraje. Potvrdil to mluvčí vlády.

Dec 2

Polsko a Maďarsko jsou o kousek blíž ke ztrátě dotací EU

Seznam Zprávy

Generální advokát Soudního dvora Evropské unie ve čtvrtek doporučil zamítnout žalobu Polska a Maďarska proti spojení právního státu a peněz. Jeho stanovisko není pro soudce závazné, většinou k němu ale přihlížejí.

Nov 10

Polsko musí za Turów zaplatit, vyzvala Evropská komise

Seznam Zprávy

Za každý den provozu má podle rozhodnutí Soudního dvoru Evropské unie Polsko zaplatit v přepočtu 12,6 milionů korun. Varšava ale pokutu už od září odmítá uhradit.

Oct 11

Maďarsko a Polsko zahájily u soudu EU spor o spojení právního státu a peněz

Seznam Zprávy

Soudní dvůr Evropské unie dnes začal posuzovat spor o spojení vlády práva a unijních peněz, který může dále prohloubit neshody mezi Maďarskem a Polskem na jedné a institucemi EU na druhé straně.

Jul 15

EK zahájila řízení s Maďarskem a Polskem kvůli právům sexuálních menšin

Seznam Zprávy

Evropská komise ve čtvrtek zahájila řízení s Maďarskem a Polskem kvůli obavám z porušování práv sexuálních menšin (LGBT) v obou zemích.

Jun 9

Evropská komise se zapojí do české žaloby na Polsko kvůli dolu Turów

Seznam Zprávy

Evropská komise se zapojí do žaloby na Polsko, kterou Česká republika podala k Soudnímu dvoru EU kvůli rozšiřování těžby v polském uhelném dole Turów. Oznámila to dnes podle agentury Reuters komise.

Jan 20

Česko se vydalo cestou konfliktu s Bruselem. Kvůli jídlu

Seznam Zprávy

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 20. ledna.

Nov 26

Veto rozpočtu Evropské unie je nutné, oznámilo Maďarsko a Polsko

Seznam Zprávy

Své veto sedmiletého rozpočtu Evropské unie a unijního fondu na podporu ekonomik zasažených koronavirem Maďarsko a Polsko považují za nutné. Ve čtvrtek se na tom na schůzce v Budapešti shodli šéfové vlád obou zemí.

Nov 20

Stavba reaktorů kolem Česka: v Maďarsku Rusové, v Polsku Američané

Seznam Zprávy

Slováci dostavbu jaderných bloků dokončují, ale později, než plánovali. Maďaři ji svěřili Rusům a půjčili si od nich peníze a Poláci první reaktor teprve plánují. Přinášíme přehled rozvoje jaderné energetiky ve střední Evropě.

Nov 16

Maďarsko a Polsko zablokovaly kvůli vládě práva rozpočet EU

Seznam Zprávy

Kromě Maďarska nesouhlasí s principem, aby byly evropské dotace spojené s dodržováním pravidel právního státu, ani Polsko. Tamní konzervativci soudí, že podmínění vyplácení dotací by „omezilo polskou svrchovanost“.

Sep 30

Maďarsko a Polsko znovu na unijním pranýři. Evropská komise kárá i Česko

www.seznamzpravy.cz

Eurokomisařka Věra Jourová dnes představila vůbec první zprávu Evropské komise o stavu právního státu v jednotlivých členských státech. Nejhůře dopadly země bývalého východního bloku.