English

Zelenskyj: Situace v Rusy zničené Borodjance je strašnější než v Buči

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

More from Seznam Zprávy

Jun 21

Rusko hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů, Ukrajina čtyř ruských raket

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí během noci na pátek.

Mar 13

Ukrajina zaútočila na ruské regiony desítkami dronů, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských činitelů drony zasáhly několik regionů včetně Voroženské či Leningradské oblasti. Zneškodněné drony při pádu nachápaly škody na infrastruktuře a obytných budovách.

Feb 20

Tři krutá výročí pro Ukrajinu. „Rusko cítí, že je Kyjev oslaben,“ říká novinářka

Seznam Zprávy

Ukrajina se blíží k milníku dvou let od počátku plného vojenského útoku Ruska na svého souseda. V jaké fázi konflikt po dvou letech bojů je? V podcastu 5:59 to rozebíráme s ukrajinskou novinářkou Olgou Tokariuk.

Dec 6

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

Jul 15

Rusko zřejmě odvolalo velitele spojeného s masakry v Buči

Seznam Zprávy

Vladimir Seliverstov stál v čele 106. výsadkové divize, která čelí obviněním z účasti na masakrech v Buči a Irpini. Jde o dalšího ruského generála, kterého ministerstvo obrany v posledních týdnech po vzpouře vagnerovců odvolalo.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Jan 26

Ruské střely létaly na Ukrajinu. Kyjevem zněly exploze

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina tvrdí, že sestřelila 47 z 55 řízených střel, které Rusko na její území odpálilo. Úlomky jedné z nich zabily v Kyjevě muže.

Dec 9

Rus řekl pravdu o zabíjení v Buči, dostal osm a půl roku

www.seznamzpravy.cz

Moskevský soud v pátek uznal ruského opozičníka Ilju Jašina vinným ze šíření „falešných informací“ o zabíjení civilistů v ukrajinském městě Buča.

Nov 27

Kyjev předvídá další ruskou potupu. Odchod ze Záporožské elektrárny

www.seznamzpravy.cz

Šéf společnosti Enerhoatom uvedl, že v posledních několika týdnech dostává informace, ze kterých vyplývá, že se Rusové připravují na odchod ze Záporožské jaderné elektrárny. Ruská okupační správa to odmítá.

Oct 15

V ruské oblasti hraničící s Ukrajinou hořel sklad s ropou. Rusko viní Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Ruská strana označila za příčinu požáru ostřelování a viní ukrajinskou armádu. Požár byl údajně již uhašen.

Oct 8

Most zničili Rusové, naznačuje Kyjev. V Rusku volají po tvrdé pomstě

www.seznamzpravy.cz

Zatlačte Ukrajinu zpátky do 18. století, vyzývá na Telegramu zpravodaj oblíbeného Putinova listu. Po pomstě volají i ruští poslanci. V Kyjevě mezitím naznačují, že za zničení Krymského mostu může boj o moc v Moskvě.

Aug 23

Rusko dosáhlo svého cíle. Ukrajina už do NATO nevstoupí, řekl Medveděv

Seznam Zprávy

Jedině Rusko může do budoucna poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky, tvrdí ruský exprezident Dmitrij Medveděv. Na pokračování mírových rozhovorů to ale v tuto chvíli nevypadá.

Aug 16

Rusko není Putinova řiť, řekl ruský zpěvák. Teď dostal pokutu

www.seznamzpravy.cz

Zpěvák Jurij Ševčuk v květnu na koncertě mimo jiné s odkazem na ruského státníka Vladimira Putina prohlásil, že Rusko „není prezidentova řiť, kterou je potřeba líbat“.

Jul 27

Fico šíří ruskou propagandu, řekl Kyjev. Zařadil ho na černou listinu

www.seznamzpravy.cz

Slovenský expremiér se ocitl na ukrajinském seznamu veřejných osob šířících ruskou propagandu. Fico reagoval slovy, že není na straně USA, Ukrajiny ani Ruska, ale pouze na straně Slovenska.

Apr 9

Před ruskou ambasádou v Praze ležela těla jako při masakru v Buči

www.seznamzpravy.cz

Skupina lidí si dnes před ruským velvyslanectvím v Praze připomněla civilní oběti masakru v ukrajinské Buči a v dalších městech, která obsadila ruská armáda.

Apr 8

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.

Apr 6

Tady Rusko možná zabíjelo víc než v Buči. Boroďanka odklízí první těla

Seznam Zprávy

„Nevíme, kolik mrtvých zůstalo ve sklepích zničených budov po bombardování,“ popisuje muž z Boroďanky nedaleko Kyjeva. Město pohřešuje desítky sousedů. I tam už, jako v Buči, našli mrtvého muže se svázanýma rukama.

Apr 4

Nenávist po Buči roste a vstřícnost vůči Rusku mizí, říká lékař z Oděsy

www.seznamzpravy.cz

V Oděse se sice běžně mluví rusky, nesetkal jsem se tu ale s nikým, kdo by stál na straně Moskvy, řekl Seznam Zprávám běloruský lékař Maxim Ačaretni z tohoto ukrajinského města, které pořád žije ve strachu z ruského útoku.

Feb 26

Ukrajina přehledně v datech: Proč je pro Rusko tak důležitá

Seznam Zprávy

Spor o to, zda se má Ukrajina přiblížit Rusku, nebo EU, trvá skoro třicet let. Po dramatickém Euromajdanu v roce 2013 tento týden Rusko na Ukrajinu vojensky zaútočilo. Seznam Zprávy připravily ucelený přehled v mapách a grafech.

Feb 24

Šílence je třeba izolovat, řekl prezident Zeman na adresu Putinova Ruska

Seznam Zprávy

„Domnívám se, že je na čase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány a mám tím namysli především vyřazení Ruské federace z platebního styku,“ řekl dnes v projevu k národu prezident Miloš Zeman.