English

Mitsubishi zastavuje výrobu dodávek v Rusku

Japonská automobilka Mitsubishi Motors v pátek oznámila, že zastavuje provoz své továrny na dodávky v ruské Kaluze, kterou vlastní spolu s koncernem Stellantis, informuje agentura Reuters. Mitsubishi tak následuje většinu světových výrobců…

More from Novinky.cz / AutoMoto

Jul 4

Automobilka GM zaplatí v USA obří pokutu kvůli nadměrným emisím

Největší americká automobilka General Motors (GM) se dohodla, že zaplatí vládě Spojených států pokutu 145,8 milionu dolarů (zhruba 3,4 miliardy Kč), protože téměř šest milionů jejích starších vozů nesplňuje normy pro emise a spotřebu…

Jan 15

Mercedesy se točí kolem své osy. Automobilka tak láká na elektrickou třídu G

Novinky.cz / AutoMoto

Čtveřice prototypů elektrické verze Mercedesu-Benz třídy G ukázala své schopnosti v Las Vegas - vozy se otáčely jako tank kolem své osy.

Jul 15

Automobilka Subaru slaví 70 let. Proslavila se v rallye, začala ale skromněji

Novinky.cz / AutoMoto

Japonská automobilka Subaru nepatří mezi světové giganty, její produkce však nepostrádá originalitu a vozy s hvězdným logem mají početnou skupinu věrných zákazníků. Firma se zrodila 15. července 1953 z poválečného zmatku.

Apr 20

Automobilce Tesla kvůli snížení cen vozů klesl zisk o čtvrtinu

Novinky.cz / AutoMoto

Tesla láká nové zákazníky razantním snižováním cen, ovšem na úkor vlastního zisku, který klesl o 24 procent. Tržby stejnou měrou rostou, automobilka však vyrábí více aut, než jich dokáže prodat.

Apr 19

Moderní Bentley Continental GT slaví 20 let, automobilka připravila specialitu

Novinky.cz / AutoMoto

Automobilka Bentley v Šanghaji představila výroční Continental GT S, který připomíná 20 let od příchodu prvního moderního Continentalu GT na trh.

Jan 21

Japonskému pracovníkovi zvýšili mzdu poprvé po 20 letech

Novinky.cz / Ekonomika

Masami Fudžino se dočkal prvního zvýšení mzdy po dvaceti letech. Pro tohoto čtyřiapadesátiletého Japonce, který pracuje pro jednu stěhovací firmu a ve stavebnictví, to ale stále není dost na to, aby si mohl v restauracích McDonald's…

Feb 17

Největším vývozcem aut z USA je už osm let německá automobilka

Novinky.cz / AutoMoto

V uplynulém roce byl znovu v USA potvrzen možná nečekaný trend. Už po osmé za sebou se totiž největším vývozcem automobilů ze Spojených států stalo německé BMW díky své továrně v Jižní Karolíně.

Jan 6

Střídání po 90 letech. Nejprodávanější automobilkou v USA už není GM

Japonská automobilka Toyota senzačně ukončila devadesát let trvající kralování americké automobilky General Motors na trhu v USA. Stala se nejprodávanější značkou na jednom z největších trhů s automobily na světě.

Dec 30

General Motors nepřijede na CES kvůli omikronu, turecký TOGG naopak ano

Novinky.cz / AutoMoto

Elektrický pick-up se představí na internetu místo veletrhu CES v Las Vegas, ohlásil koncern GM, a to kvůli riziku nákazy omikronem. Má však přijet turecká automobilka TOGG, která chce v roce 2022 začít prodávat svá první dvě auta.

Oct 24

Samořízené taxíky se na ulicích objeví za deset let, říká šéf Lucid Motors

Novinky.cz / AutoMoto

Samořízené taxíky se na ulicích objeví za deset let. Během mediálního summitu agentury Reuters věnovaného automobilovému průmyslu to řekl Peter Rawlinson, šéf výrobce elektromobilů Lucid Motors.

Sep 11

Novodobá Škoda Superb slaví 20 let. Vrátila automobilku do vyšších segmentů

Novinky.cz / AutoMoto

Největší moderní osobní škodovka, model Superb, se představil přesně před 20 lety, 11. září 2001. Nabídl i vidlicové šestiválce, ovšem na skutečný prodejní úspěch musel počkat až do své druhé generace.

Mar 15

Automobilka Rolls-Royce byla založena před 115 lety

Novinky.cz / AutoMoto

Dějiny legendární automobilky s nezaměnitelným logem dvou propojených „R” se začaly psát v roce 1904, kdy se v hotelu Midland v anglickém Manchesteru setkali dva mimořádně schopní lidé: podnikatel Charles Rolls a inženýr Henry Royce.…

Jan 11

Koncern General Motors má zcela nové logo, poprvé od 60. let

Novinky.cz / AutoMoto

Americký koncern General Motors, zkráceně GM, představil své nové logo v rámci nové marketingové strategie. Podobně velkou změnu své korporátní identity udělal naposledy v 60. letech minulého století.

Apr 22

Mitsubishi slaví 150 let, tři diamanty vždy nezářily

Novinky.cz / AutoMoto

K japonskému průmyslovému koncernu Mitsubishi neodmyslitelně patří logo složené ze třech diamantů. Historie automobilky Mitsubishi, jejíž základy byly položeny 22. dubna 1870, však vždy zářná nebyla.

Apr 6

Automobilka Hyundai kvůli koronaviru pozměnila logo

Korejský Hyundai se řadí mezi několik výrobců aut, kteří v dobách pandemie pozměnili své logo. Dvě postavy tvořící velké písmeno H si již nepodávají ruce, ale dotýkají se jen loktem.

Dec 12

Britská automobilka se vzdá platformy, kterou používá přes 80 let

Novinky.cz / AutoMoto

Auta značky Morgan nejsou retro jen zvenčí, nýbrž i pod slupkou - některé modely dodnes používají platformu s kořeny v roce 1936. To se během příštího roku změní - starou ocelovou platformu definitivně nahradí zbrusu nová hliníková.

Jul 11

Fiat slaví 120 let, patří k nejstarším automobilkám na světě

Novinky.cz / AutoMoto

Fabbrica Italiana Automobili Torino, neboli Italská automobilová továrna v Turíně, vznikla 11. července 1899 a během dlouhé historie v ní vždy patřilo hlavní slovo rodině Agnelliů. A to platí i dnes, kdy je součástí skupiny Fiat Chrysler…

Jul 10

Bentley považoval první auta za neohrabaná, před 100 lety tak založil vlastní automobilku

Novinky.cz / AutoMoto

Přesně před sto lety byla založena automobilka Bentley. Stejnojmenný zakladatel - Walter Owen Bentley - šel do rozvíjejícího se automobilového průmyslu s výtkami k dosavadnímu vývoji. Chtěl něco více gentlemanského.

Jun 29

Škoda Superb oslaví 85 let. Automobilka zrenovovala kousek s českou historií

Novinky.cz / AutoMoto

Několik desítek původních superbů jezdilo po silnici vlastní silou ještě dřív, než byla dokončena jejich výroba. Tenhle 71letý kousek je jedním z nich. Automobilka dokončila jeho renovaci a vystavuje ho v muzeu.

Jun 22

Porsche koupilo podíl v automobilce Rimac kvůli elektromobilům

Novinky.cz / AutoMoto

Velkým automobilkám dochází dech. Malé firmičky o pár lidech dokážou vymyslet rychleji a efektivněji to, co nevymyslí celé mezinárodní týmy v korporátu. A tak Porsche kupuje podíl v automobilce Rimac.