English

Nediplomatické, ale účelné. Proč Kyjev ponížil německého prezidenta

Seznam Zprávy

Berlín vnímá odmítnutí návštěvy prezidenta Steinmeiera na Ukrajině jako potupu. Kyjev se sice zachoval nediplomaticky, ale racionálně. Od Německa potřebuje těžkou výzbroj pro boj s Ruskem, symbolická gesta mu nepomohou.

More from Seznam Zprávy

Jun 1

Kyjev přitvrdil. Rusové obnovují stará letiště na Krymu, hlásí partyzáni

Seznam Zprávy

Rusko podle informací ukrajinských partyzánů přesouvá letectvo, personál i vojenské vybavení na dosud neaktivní letiště na Krymu. Ukrajina v poslední době často útočí na tamní základny a navíc nedávno získala mocnější střely.

Aug 30

Ukrajina si otevřela cestu na Krym, tvrdí Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Ministr zahraničí Ukrajiny ve středu uvedl, že bojové úspěchy země zajistily vojákům přístup na okupovaný poloostrov Krym. Ukrajinské síly tímto rozdělily ruské území na dvě části. To by mohlo Moskvě zkomplikovat zásobování.

Jul 9

Kyjev si poprvé připsal zásluhy za útok na Kerčský most. Krym hlásí další

Seznam Zprávy

Na Kerčském mostě byla dočasně přerušena doprava krátce poté, co šéf Ruskem dosazené správy Krymu informoval o sestřelení rakety v oblasti. Incident přichází v době, kdy se Kyjev zřejmě poprvé přiznal k říjnovému výbuchu na mostě.

Apr 2

Kyjev představil svůj plán pro Krym poté, co ho osvobodí

www.seznamzpravy.cz

Moskva anektovala Krym v roce 2014, ale většina světa jej jako ruské území neuznává. Budoucí status poloostrova zřejmě bude klíčovým prvkem při jakýchkoli jednáních o ukončení současných bojů.

Feb 2

Rusko chystá velkou ofenzivu. Začít by mohla v den výročí invaze, míní Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský ministr obrany varuje před novou velkou ofenzívu. Rusko by ji podle něj mohlo zahájit už 24. února, tedy v den prvního výročí invaze na Ukrajinu. Pro potenciální útok prý Moskva zmobilizovala na 500 000 vojáků.

Jan 30

Třaskavý výrok chorvatského prezidenta: Krym? Ten už ukrajinský nebude

www.seznamzpravy.cz

Chorvatsko se opět projevilo svými proruskými názory. Kromě kritiky dodávek zbraní tamní prezident dokonce neváhal ani s tvrzením, že podle něj Krym již nikdy nebude součástí Ukrajiny.

Jan 23

Rusko snižuje diplomatické vztahy s Estonskem

www.seznamzpravy.cz

Rusko vyhošťuje estonského velvyslance v Moskvě a snižuje diplomatické vztahy se touto pobaltskou zemí na úroveň chargés d'affaires. Tallinn zareagoval na krok Moskvy vypovězením ruského ambasadora ze země.

Nov 23

Putin se po Chersonu bojí o život, zní z Kyjeva. „Krym proměníme v ostrov“

Seznam Zprávy

Osvobození Chersonu z ruského područí bylo pro prezidenta Vladimira Putina vážnou psychologickou ranou. Obává se proto o svůj život, tvrdí vojenský poradce z prezidentské kanceláře Volodymyra Zelenského.

Oct 25

Německý prezident Steinmeier přicestoval do Kyjeva

www.seznamzpravy.cz

Steinmeier přicestoval dnes ráno do Kyjeva vlakem. Během dne bude jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Oct 8

Otevře Kyjev novou frontu? Po Krymu to pro Rusko může být zvlášť zničující

Seznam Zprávy

Symbol ruské anexe Krymu zachvátily plameny. Útok na Krymský most, který silně zasáhl hrdost Rusů, může Moskva znatelně pocítit i přímo na frontě. Ve vzduchu také visí možná odplata, tvrdí bezpečnostní analytici.

Sep 7

„Útočíme na Krymu.“ Kyjev se přihlásil k úderům, které vystrašily Rusy

www.seznamzpravy.cz

Je třeba, aby válku pocítili i běžní Rusové, uvedlo ukrajinské velení. Za příklad této strategie označilo srpnové údery na Krymu.

Aug 27

„Tolik cigaret Rusové nemohli vykouřit.“ Na Krymu útočí Kyjev, říká expert

Seznam Zprávy

„Je narušena celá Putinova filozofie velkého impéria,“ komentuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy sérii výbuchů na Krymu ukrajinský analytik Mychajlo Samus. Očekává útěk kolaborantů z poloostrova: „Nejsou připravení za Krym umírat.“

Aug 16

Kyjev k explozím na Krymu: Naši vojáci jsou nejlepší patroni dobré nálady

Seznam Zprávy

Ruské ministerstvo obrany označilo výbuchy muničního skladu a trafostanice na okupovaném Krymu za sabotáž. I výroky ukrajinských představitelů naznačují, že by za nimi mohl stát Kyjev. Krymské úřady vyhlásily výjimečný stav.

Apr 14

Nediplomatické, ale účelné. Proč Kyjev ponížil německého prezidenta

Seznam Zprávy

Berlín vnímá odmítnutí návštěvy prezidenta Steinmeiera na Ukrajině jako potupu. Kyjev se sice zachoval nediplomaticky, ale racionálně. Od Německa potřebuje těžkou výzbroj pro boj s Ruskem, symbolická gesta mu nepomohou.

Apr 7

Rusko dostalo v OSN diplomatickou facku. Co to pro něj bude znamenat?

Seznam Zprávy

Valné shromáždění OSN odhlasovalo pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). Pro návrh se vyslovilo 93 států, proti jich bylo 24. Co přesně to pro Rusko bude znamenat?

Mar 9

Jednání ministrů Ukrajiny a Ruska je pro Moskvu porážka, říká bývalý diplomat

Seznam Zprávy

„Rusko využívá Turecko proti Západu. Velice se mu hodí, že člen NATO vystupuje tímto disidentským způsobem,“ komentuje pro SZ turkolog Tomáš Laně postoj Ankary k válce na Ukrajině. Turecko teď bude hostit rozhovory obou zemí.

Feb 3

Před Rusy utekla z Krymu do Kyjeva. Teď se bojí, že ho obsadí taky

Seznam Zprávy

Ukrajinci se připravují na možnou invazi ruských sil. Lidé doplňují zásoby jídla a budují místa, kam by se v případě války mohli schovat.

Jan 26

Vláda řeší Rusko, prezident Zeman mlčí. Máme jiné pohledy, říká ministr

Seznam Zprávy

Kabinet Petra Fialy schytává kritiku za to, že zatímco mluví o šetření, má na rozdíl od toho Babišova několik ministrů navíc. Mezi nimi i ministra pro evropské záležitosti, který má na starost české předsednictví Rady EU.

Apr 17

Změna po jednání u ministra. Při tréninku budou moci být sportovci blíže u sebe

Seznam Zprávy

Sportovci již nebudou muset mít od sebe rozestupy deset metrů. Na změně se dohodli s Ministerstvem zdravotnictví.

Nov 28

Ministr po jednání s prezidentem: Rozvolňování? Jakmile bude bezpečné

Seznam Zprávy

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.