English

Místo posledního odporu. Proč je těžké dobýt závod Azovstal

Seznam Zprávy

V areálu s rozlohou 11 kilometrů čtverečních jsou výrobní haly, silnice, koleje a pod nimi desítky kilometrů podzemních chodeb. Rusové vědí, že vystrnadit ukrajinské bojovníky v Mariupolu z Azovstalu je velmi těžké.

More from Seznam Zprávy

May 7

Nejmladší obránce Azovstalu zemřel na frontě, bylo mu 21 let

www.seznamzpravy.cz

Jedenadvacetiletý obránce Mariupolu Nazarij Hryntsevič zemřel, opět při bojích proti Rusům. Byl jedním z 215 mužů, kteří se do poslední chvíle bránili v obklíčeném městě.

Jan 4

Video z výměny zajatců: Z Ruska se vrátili obránci Mariupolu i Hadího ostrova

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina a Rusko provedly nečekanou výměnu zajatců, která je pravděpodobně největší od začátku ruské invaze. Týkala se skoro 500 lidí, mezi nimiž jsou někdejší obránci Mariupolu, Hadího ostrova nebo jaderné elektrárny Černobyl.

Dec 18

Rusko nám před ústupem dalo bezpečnostní záruky, tvrdí obránce Azovstalu

Seznam Zprávy

Důstojník ukrajinského pluku Azov prozradil, co předcházelo vzdání se posledních obránců města Mariupol. Rusové prý slibovali rychlé propuštění zajatců.

Apr 21

Vzpomínky obránců Azovstalu ukazují, jak děravé byly ruské kontroly

Seznam Zprávy

Ocelárny Azovstal v Mariupolu se staly jedním z nejvýznamnějších symbolů ukrajinského odporu. Přesně před rokem začalo jejich obléhání, když Rusko oznámilo dobytí zbytku města. Ukrajinští vojáci vzpomínají, co na místě zažívali.

Dec 19

Kyjev napadly desítky dronů, obránci jich většinu sestřelili

www.seznamzpravy.cz

Rusko dnes nad ránem znovu zaútočilo na Kyjev a okolí bezpilotními letouny. Obránci města jich podle místních médií zaznamenali přes 20 a 15 z nich protivzdušná obrana sestřelila.

Oct 13

Novinář z Kyjeva: Rusové neútočí na vojenské cíle, trpí hlavně civilisté

Seznam Zprávy

Ukrajinský novinář Taras Levčenko popisuje, jak to vypadá v hlavním městě Ukrajiny po ruských leteckých útocích. Jaká je v Kyjevě atmosféra a z čeho si Ukrajinci i v těžkých časech dělají legraci? Poslechněte si podcast 5:59.

Aug 20

Podle Kyjeva přežil Ruskem dosazený starosta Mariupolu pokus o atentát

www.seznamzpravy.cz

Dosazený starosta Ivaščenko přežil nepříliš úspěšný pokus o atentát, u vchodu do zoologické zahrady byla nastražena výbušnina, avšak explodovala zřejmě předčasně.

Aug 2

5:59: Masakr obránců Mariupolu v Olenivce: Ruská propaganda ve vlastní pasti

Seznam Zprávy

Rusko a Ukrajina na sebe házejí vinu za útok na věznici v Olenivce. „S vysokou pravděpodobností tam někdo z ruské strany střelil termobarický náboj,“ říká v 5:59 reportér Hospodářských novin Ondřej Soukup. Jak to ovlivní konflikt?

Jul 30

Ne zastřelit, ale oběsit, žádá ruské velvyslanectví pro obránce Mariupolu

Seznam Zprávy

Sociální síť Twitter skryla příspěvek ruského velvyslanectví ve Spojeném království. Tamní ambasáda v něm vyzývala „k ponižující smrti“ ukrajinských zajatců.

Jun 14

Záběry z bunkru pod ocelárnami. Tunely, kde žili hrdinní obránci Azovstalu

www.seznamzpravy.cz

Metalurgický areál v jihoukrajinském Mariupolu byl dlouho poslední baštou ukrajinské obrany města. Ruská armáda zveřejnila záběry z vnitřku podzemního komplexu, kde se obránci ukrývali.

Jun 5

Video: Manželky obránců z Azovstalu popsaly, co jejich muži prožili

www.seznamzpravy.cz

Na konci května dostali obránci z Azovstalu rozkaz ukončit boje. Většina z nich byla převezena na území ovládaná proruskými povstalci, kde jim hrozí soud a trest smrti. Jejich manželky se nyní snaží zajistit jejich výměnu.

May 17

Co čeká obránce Azovstalu? V Rusku nemluví o výměně, ale o trestu smrti

Seznam Zprávy

Ostřelovaný závod Azovstal opustily více než dvě stovky vojáků, kteří komplex v Mariupolu bránili z posledních sil. Seznam Zprávy připravily odpovědi na otázky, které evakuace v režii Rusů vyvolala.

May 11

Fotky zevnitř Azovstalu: Tak přežívají poslední obránci Mariupolu

www.seznamzpravy.cz

Drsné fotografie zveřejněné na Twitteru ukazují, v jakých podmínkách přežívají zranění ukrajinští obránci Mariupolu v ocelárnách Azovstal. Autenticitu snímků nelze nijak ověřit.

May 9

Rusové slavili v Mariupolu Den vítězství, pak poslali rakety na Azovstal

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

May 1

OSN potvrdila evakuaci z Azovstalu. Podle odhadů je tam ukryto až 1000 civilistů

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Apr 22

Obránce Azovstalu promluvil: Pod troskami ocelárny jsou uvězněni lidé

www.seznamzpravy.cz

Muž, který patří k posledním ukrajinským obráncům Mariupolu řekl BBC, že obléhaná ocelárna, kde se ukrývají, je z velké části zničená. Civilisté jsou tam podle něj uvězněni pod zřícenými budovami.

Apr 12

V Mariupolu zemřelo až 21 tisíc civilistů, tvrdí starosta

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Apr 11

Umíráme, ale bojujeme. Věrni navždy, loučí se obránci Mariupolu

www.seznamzpravy.cz

Přes 40 dní je přístavní město Mariupol v obležení ruských vojsk. Ukrajinští obránci už vědí, že dál dokáží ruské přesile odolávat spíše hodiny než dny. Došlo jim jídlo, voda, teď i munice. Hovoří o „poslední bitvě“.

Apr 6

Čečensko, Sýrie, Ukrajina. Krutost k civilistům je v DNA ruské armády

www.seznamzpravy.cz

Moskva popírá, že by se ruská vojska na Ukrajině vůbec mohla dopustit nějakých válečných zločinů na civilistech. Konflikty z uplynulých desetiletí je ale usvědčují ze sklonu k brutalitě.

Mar 18

Záběry zničeného divadla v Mariupolu. Pod budovou zůstává přes 1300 lidí

www.seznamzpravy.cz

Záchranáři pokračují v pátrání po obětech v troskách bombardovaného divadla v Mariupolu. „Modlíme se, aby všichni byli naživu, ale v tuto chvíli o nich nejsou žádné zprávy,“ řekla ukrajinská ombudsmanka.