English

Volby ve Francii: Kdo jsou voliči Emmanuela Macrona

Seznam Zprávy

Pařížané a lidé z okolí hlavního města, ženy, manažeři, důchodci – to jsou skupiny Francouzů, jejichž většinovou důvěru získal staronový prezident Emmanuel Macron. Jeho soupeřka Marine Le Penová našla podporu naopak u dělníků.

More from Seznam Zprávy

Mar 5

TMBK: Francouzský prezident Macron je v Praze. Na něco ale zapomněl

www.seznamzpravy.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron je v Praze. Setkává se s prezidentem Pavlem i předsedou vlády Fialy a obecně má nabitý program. Tak nabitý, že na něco zapomíná. Další koláž populárního grafika pro SZ.

Sep 23

Křetínský prodal podíl ve francouzském deníku Le Monde

www.seznamzpravy.cz

Nový držitel Křetínského akcií – společnost NJJ Presse – slibuje, že je převede do fondu na ochranu svobody tisku.

Jan 4

„Macron bude pykat za válečné zločiny.“ Rogozin viní Francii za své zranění

www.seznamzpravy.cz

Bezpečnostní poradce Kremlu Dmitrij Rogozin tvrdí, že za zranění, které ho „málem stálo život“, může nejenom Ukrajina, ale také Francie. Napadené zemi totiž poslala houfnice, které byly údajně použité při útoku.

Jun 19

Historický úspěch Le Penové, potíž pro Macrona. Vyhrál, ale ztratil většinu

Seznam Zprávy

Francouzské parlamentní volby vyhrál blok prezidenta Macrona. Získal však jen 245 křesel, takže nedosáhl na absolutní většinu, k níž je třeba 289 křesel. Strana Le Penové získala 89 poslanců, což je nejvíce v její historii.

Apr 25

Volby ve Francii: Kdo jsou voliči Emmanuela Macrona

Seznam Zprávy

Pařížané a lidé z okolí hlavního města, ženy, manažeři, důchodci – to jsou skupiny Francouzů, jejichž většinovou důvěru získal staronový prezident Emmanuel Macron. Jeho soupeřka Marine Le Penová našla podporu naopak u dělníků.

Apr 24

Macron vyhrál. Pískot na voliče Le Penové rázně utnul

Seznam Zprávy

„Myslím i na ty, kteří dali hlas Marine Le Penové, protože odteď už nejsem kandidátem jednoho tábora, ale prezidentem všech,“ komentoval Emmanuel Macron své volební vítězství.

Apr 24

Macron pořád lže, Le Penová lidi rozděluje, zní z Francie

Seznam Zprávy

Od začátku protestů žlutých vest uplynulo už tři a půl roku, nespokojenost stoupenců hnutí ale ve společnosti dál doutná. Po volbách se demonstrace obnoví a nebudou to jen žluté vesty, myslí si marseilleský aktivista.

Apr 21

Jste závislá na Rusku, vmetl Macron Le Penové v televizní debatě

Seznam Zprávy

Televizní diskuze mezi francouzskými prezidentskými kandidáty byla mírnější než před pěti lety. I tentokrát z ní ale jako vítěz vyšel Emmanuel Macron, ukázal bleskový průzkum mezi televizními diváky.

Apr 10

Ohlasy z voleb: Macron je dnes šťastnější, ale i Le Penová může vyhrát

www.seznamzpravy.cz

Současný prezident Francie Emmanuel Macron podle výsledků exit pollů v prvním kole porazil krajně pravicovou Marine Le Penovou. Do druhého kola jde s náskokem několika procentních bodů, což je víc, než se čekalo.

Apr 10

Le Penová jde v prezidentských volbách do druhého kola s Macronem

Seznam Zprávy

Největší podíl hlasů exit polly po uzavření volebních místností ve Francii dávají současnému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, do druhého kola s ním zřejmě půjde šéfka Národního sdružení Marine Le Penová.

Apr 10

Macronovce straší druhé kolo, Le Penová není bez šancí

Seznam Zprávy

I když její program zůstává krajně pravicový, v očích mnoha Francouzů šéfka Národního sdružení lépe chápe, co je trápí. Střet Marine Le Penové s Emmanuelem Macronem ve 2. kole prezidentských voleb je nejpravděpodobnější variantou.

Mar 31

Vítězství Le Penové je blíž než kdykoli dřív. Dotahuje se na Macrona

www.seznamzpravy.cz

Šéfku krajně pravicového Národního sdružení vřelé kontakty s ruským diktátorem Vladimirem Putinem zjevně nepoškodily. Vše nasvědčuje tomu, že ve druhém kole se s Macronem utká právě ona.

Nov 15

Macron změnil podobu vlajky, odkazuje na Velkou francouzskou revoluci

Seznam Zprávy

Francouzská vlajka nad Elysejským palácem změnila barvu. V tichosti provedené změny veřejnost i média zaznamenaly po déle než roce.

Jul 27

Francouzská omluva za jaderné testy? Macron je v Polynésii pod tlakem

Seznam Zprávy

Francie čelí rostoucímu tlaku ohledně možné omluvy za chování ve Francouzské Polynésii v druhé polovině dvacátého století. Kvůli jadernému testování na ostrovech se místní dodnes potýkají se značnými zdravotními problémy.

Jul 13

Macron našel cestu, jak naočkovat Francii. Zájem o očkování tam trhá rekordy

Seznam Zprávy

Francouzský prezident v pondělí oznámil zpřísnění podmínek, které pro neočkované osoby v zemi znamenají omezený přístup do restaurací nebo nákupních center. Stovky tisíc Francouzů se v reakci na to rozhodli očkování podstoupit.

Jun 27

Další zkouška pro Macrona a Le Penovou. Francie vybírá vedení regionů

Seznam Zprávy

Ve Francii se koná druhé kolo voleb, v nichž lidé vybírají vedení regionů a departementů. Po rekordně nízké účasti v prvním kole minulou neděli se ani teď nečeká příliš velký zájem voličů. Jde o poslední volby před prezidentskými.

May 27

Macron kvůli francouzské roli v genocidě požádal Rwandu o odpuštění

Seznam Zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že pouze Rwanďané mohou Francii odpustit za její roli ve rwandské genocidě. Francie podle něj neposlouchala varování o hrozícím masakru, nebyla prý však spolupachatelem.

Apr 10

Macron ruší prestižní školu pro úředníky, symbol francouzského elitářství

Seznam Zprávy

O uzavření elitní školy, kterou absolvovalo hned několik hlav státu, mluvil francouzský prezident už před dvěma lety. Reagoval tak na požadavky sociálního hnutí žlutých vest, které odmítá elitářství.

Mar 13

Macron nemá výhru vůbec jistou. Na paty mu šlape Le Penová

Seznam Zprávy

Francouzské prezidentské volby se sice uskuteční za více než rok, nástupnictví po Emmanuelu Macronovi je ale v zemi horkým tématem už teď.

Dec 17

Francouzský prezident Macron má covid. Čeká ho týden v izolaci

Seznam Zprávy

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.