English

Vyjednali jsme solidaritu zemí EU, říká k možnému zavření plynu premiér

Seznam Zprávy

Uzavření kohoutků s ruským plynem Polsku a Bulharsku je podle českého premiéra jejich trestáním. Česko je podle něj na případné zastavení dodávek připravené. Dlouhodobě bude spoléhat na evropskou solidaritu.

More from Seznam Zprávy

Mar 4

Komise podpořila Česko, bude řešit německý poplatek za tranzit plynu

www.seznamzpravy.cz

Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely zavádění jednostranných poplatků za tranzit zemního plynu z Německa neodpovídá dohodám o solidaritě.

Jan 24

Splněno: Česko s předstihem dosáhlo na cíl EU v úspoře plynu. Díky teplé zimě

www.seznamzpravy.cz

Česko v aktuální topné sezoně ušetřilo při spotřebě proti loňsku kolem 850 milionů metrů krychlových plynu. S předstihem tak splnilo cíl EU, podle něhož má každá členská země tuto zimu snížit spotřebu aspoň o 15 procent.

Oct 5

Ztráty z plynu už nešlo ustát, vysvětluje konec dodávek šéf NWT

Seznam Zprávy

„Jsme z toho na mrtvici, mrzí mě to. Ale válku jsme nevymysleli a energetickou krizi nezavinili,“ říká Vít Štěpánek, ředitel skupiny NWT, která neustála masivní zdražení plynu a končí s dodávkami energií.

Sep 13

Jak na energie. Evropská komise zastropuje cenu elektřiny nevyráběné z plynu

www.seznamzpravy.cz

Brusel dnes schvaloval opatření, která mají zmírnit dopad vysokých cen energií na spotřebitele. Evropská komise by měla konečnou verzi oficiálně oznámit ve středu.

Jul 18

„Vyšší moc“, tak Gazprom Německu oznámil, že nesplní dodávky plynu do Evropy

Seznam Zprávy

Čeho se mnozí obávali, je tady. Ruský Gazprom oznamuje, že nezvládá Evropě dodávat plyn. Argumentuje „vyšší mocí“. Plyn je hlavní pákou, kterou má Rusko na evropské státy v současné válce.

Jul 15

Pokud dojde k přerušení dodávek plynu, se zásobami nevydržíme, říká expert

www.seznamzpravy.cz

Hrozí Evropě dlouhodobý výpadek v dodávkách ruského plynu? A co by to znamenalo pro domácnosti i firmy v zemích závislých na ruských surovinách? Odpovídal Jiří Gavor, ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Jun 23

Německo vyhlásilo stav výstrahy, bojí se zastavení dodávek plynu z Ruska

www.seznamzpravy.cz

Německá vláda vyhlásila kvůli problémům s dodávkami plynu stav výstrahy, což je druhý varovný stupeň. Dnes to na mimořádné tiskové konferenci oznámil ministr hospodářství Robert Habeck.

Jun 15

Gazprom znovu omezil dodávky plynu. Kvůli opravě, Němci v tom vidí politiku

www.seznamzpravy.cz

Plynovodem Nord Stream teče stále méně plynu. Ruská státní firma Gazprom to vysvětluje prodlevami při opravách. Německý ministr hospodářství považuje tento krok za politicky motivovaný.

May 31

Gazprom zastavil veškeré dodávky plynu do Nizozemska

www.seznamzpravy.cz

Firma oznámila, že nizozemská obchodní společnost GasTerra, která dovoz plynu do Nizozemska zajišťuje, nezaplatila za plyn dodaný v dubnu.

May 15

EU zvažuje omezení vysokých cen plynu v případě přerušení dodávek z Ruska

Seznam Zprávy

Ruská invaze na Ukrajinu zhoršila prudký nárůst cen energií v zemích Unie. Komise EU proto vypracovala plán intervencí na trhu s energií. Pracuje také na návodu, jak by mohli odběratelé dál brát ruský plyn a neporušovat sankce.

May 2

Gazprom od ledna do dubna razantně snížil dodávky plynu do EU a Turecka

www.seznamzpravy.cz

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom od ledna do dubna meziročně snížila dodávky plynu do Evropské unie a Turecka o 26,9 procenta na 50,1 miliardy krychlových metrů.

May 1

Gazprom pokračuje v dodávkách plynu. Do Česka připluje první plyn z USA

www.seznamzpravy.cz

Ruský plyn dál míří do Evropy přes Ukrajinu, ujistil podnik Gazprom, který už od strategické suroviny odstřihl Polsko s Bulharskem. Západ hledá náhradní zdroje. Do České republiky připlouvá první zkapalnělý plyn z USA.

Apr 27

Cena plynu pro evropský trh se kvůli omezení dodávek prudce zvýšila

www.seznamzpravy.cz

Burza reaguje ne zastavení dodávek ruského plynu do Polska a Bulharska. Ceny ve středu ráno vyskočily o 20 procent.

Apr 27

Odpojení od ruského plynu Polsko a Bulharsko zvládnou. Česko by dopadlo hůř

Seznam Zprávy

Ruská plynárenská společnost Gazprom odstřihla od dodávek plynu Polsko s Bulharskem. Výpadek by pro ně neměl být fatální, neboť mají k dispozici alternativy. Velkoobchodní cena plynu nyní poroste nahoru.

Apr 27

Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

www.seznamzpravy.cz

Polská plynárenská společnost PGNiG potvrdila, že Rusko přestalo dodávat zemní plyn do Polska. Společnost Gazprom zastavila dodávky i do Bulharska. Stalo se tak proto, že tamní plynárenské podniky odmítly za plyn platit v rublech.

Apr 26

Rusko zastavuje dodávky plynu do Polska a Bulharska

Seznam Zprávy

Polská plynárenská společnost PGNiG uvedla, že ji ruský Gazprom informoval, že od středečních 08:00 SELČ zastavuje dodávky zemního plynu do Polska. Následně o konci ruských dodávek informovali i Bulhaři.

Mar 8

Europoslanci vyzvali k zastavení dodávek plynu a ropy z Ruska

www.seznamzpravy.cz

K otevřenému dopisu, který vyzývá k okamžitému zastavení dodávek plynu a ropy z Ruska, dnes připojilo svůj podpis osm desítek europoslanců.

Feb 14

Evropská komise zkontroluje dodávky plynu Gazpromu do Evropy

Seznam Zprávy

Evropská komise v čele s komisařkou Margareth Vestagerovou zkoumá dodávky plynu ruského plynárenského gigantu Gazprom do Evropy. Podle komise měl Gazprom zadržovat dodávky plynu do Evropy a tím uměle zvýšit jeho cenu.

Jan 3

Gazprom přispěl k dražší elektřině. Evropě dodal méně plynu, než se zavázal

Seznam Zprávy

K evropské energetické krizi přispěl ruský Gazprom. Do Evropy dodal loni méně plynu, než sám odhadoval. Pro firmu to byl přitom rekordní rok, kdy produkce plynu byla nejvyšší za 13 let.

Sep 30

Maďarsko a Polsko znovu na unijním pranýři. Evropská komise kárá i Česko

www.seznamzpravy.cz

Eurokomisařka Věra Jourová dnes představila vůbec první zprávu Evropské komise o stavu právního státu v jednotlivých členských státech. Nejhůře dopadly země bývalého východního bloku.